|

ATATÜRK'Ü ANDIK

Atatürk ölümünün 65. yıldönümünde yurt genelinde düzenlenen törenlerle anıldı. Saat dokuzu beş gece sirenlerin çalmasıyla birlikte tüm Türkiye Atatürk'e olan saygısını bir kez daha gösterdi.

Yeni Şafak
01:00 - 11/11/2003 Salı
Güncelleme: 11:47 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 65. yıldönümünde yurt genelinde düzenlenen törenlerle anıldı. İstanbul'da Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile siyasi parti yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, İstanbul Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi, siyasi partiler ve öteki ilgili birimler adına anıta çelenk konuldu.

Atatürk, 65 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında da törenle anıldı. Sarayın harem bölümü 71 numaralı odada düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanlığı, İstanbul Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşları adına çelenklerin Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakılması ile başladı. Törenin ardından oda vatandaşların ziyaretine açıldı.

'Ne Tanrı'dır ne de elçi'

İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Yerleşkesi'nde düzenlenen törende ise eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Karadayı'ya "Atatürk İlke ve Devrimleri Ödülü" verildi. Karadayı törende yaptığı konuşmada, "ülkemizi Ortaçağ karanlığına sürüklemek isteyen belli çevreler, bilinen o karanlık amaçlarına asla ve asla ulaşamayacaklardır" dedi.

Harp Akademileri Komutanlığı'nda düzenlenen anma töreninde konuşan Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Rasim Arslan da şunları söyledi: "Bu büyük insan öncelikle ne Tanrı'dır, ne de Tanrı'nın insanları doğru yöne yönlendirecek elçisidir. O, öğrendiği bilgilerin birbirleriyle ilişkisini kurarak yeni fikirler, bilgiler üretebilecek yaklaşımı çok küçük yaşlarda yakalayabilmiş kişilerden birisidir."

MİNİK ATATÜRKLER

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 65. yıldönümünde Anıtkabir ziyaretçiler tarafından dolup taştı. İstanbul Moda İlköğretim Okulu öğrencileri ise yüzlerindeki Atatürk maskeleriyle Anıtkabir'i ziyaret etti.

GAZİLERDEN SELAM

Taksim'de düzenlenen törene gaziler de katıldı. Törende Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla birlikte saygı duruşunda bulunuldu. Tören İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Dolmabahçe Sarayı'ndaki tören sırasında, Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'de hayata gözlerini yumduğu odada Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki er saygı nöbeti tuttu. Nöbet sırasında hüzünlenen Mehmet Yazgı ve Salim Uçar adlı erlerin, gözlerinin dolduğu görüldü.

'Cumhuriyet kızı' Remziye

Adana Valisi Kemal Önal, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Kasım 1937 tarihinde Adana'yı ziyareti sırasında Adana Kız Enstitüsü'nde onunla tanışma fırsatı ve aynı fotoğraf karesine girme şansı elde eden "Cumhuriyet kızı'' Remziye Tatlı'yı makamında kabul etti. Önal, Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 65. yıldönümünde, o yılların şahidi olan bir kişiyi ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Kabule, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da katıldı.

  • MURAT PALAVAR İSTANBUL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce