|

Atina'nın bütçesi memurun çilesi

Rekor bütçe açığı nedeniyle iflasın eşiğinden dönen Atina, kamuda reformlar başlatmak istiyor. Hedef, devlet memurlarının ve kamuda çalışan sözleşmeli personelin sayısını azaltmak.

00:00 - 23/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:16 - 23/08/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Atina'nın bütçesi memurun çilesi
Atina'nın bütçesi memurun çilesi

Yunanistan'da toplam memur sayısını saptamak için sayım yapılması gündeme geldi. Parlamentoda, bakanlıklarda çalışan, ayrıca yargıç, öğretmen, polis memuru ya da asker olarak görev yapan toplam 768 bin 9 memur bulunuyor. Ancak sayılamayanlar arasında “memur” ya da “sözleşmeli personel” statüsüne dâhil olmayan personelin de yeraldığı belirtiliyor. Sayımın tam olarak sonuçlanmasından sonra bu personelin boş bulunan memurluklara atanması ve memurların maaşının da üretkenliklerine göre yeniden belirlenmesi amaçlanıyor.

ENFLASYONDA REKOR

Deutsche Welle'den Yannis Papadimitriou konuyla ilgili analizinde şunları kayydetti: "Memurlar, siyasetçilere öfkeli. Maaşlarda yüzde 20'lik düşüşler gerçekleştirildi. Rekor düzeydeki enflasyon ise maaşının geri kalanından bir şey bırakmıyor. Şimdi de memur sayımına katlanmak zorunda. Hükümet, sayıma katılmayanların maaşını kesme uyarısında bulundu."

KADROLAR ŞİŞTİĞİNDE

"Yunanistan'da idari devlet birimleri onlarca yıldan bu yana kadrolaşmayla şişirilmiş durumda" denilen analizde şunlara dikkat çekiliyor: "İşleri iyi gitmeyince personel olmadığından şikâyet ediliyor. Bir dairede fazla memur çalıştırılması, diğer birimdeki boşluğu doldurmuyor. Siyasiler bütçeyi istismar ettiler. Her siyasi parti, dairelere kendi adamını yerleştiriyor ve gelecek seçimde ondan oyunu alıyor.”


Maaşlar tırpanlanacak

Basında yer alan değerlendirmelerde, Yunanistan'da kamu çalışanlarının yarısından feragat edilebileceği görüşü hakim. Papandreou hükümeti, masrafları düşürmek ve dairelerdeki yolsuzluklarla daha etkin mücadele edebilmek için memur sayımından sonra idari birimlerdeki personel tasarruf potansiyelini ortaya çıkartmak istiyor. Memurlar ise hükümete büyük tepki gösteriyor.


14 yıl önce