|

'Avrupa hayaleti'

Yeni Şafak yazarlarının gündeme ilişkin analizlerini sizler için derledik. Hayrettin Karaman, Yusuf Kaplan, Ömer Lekesiz, Kemal Öztürk ve Özlem Albayrak, gündeme ve dünyaya dair kritik değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:57 - 29/09/2017 Cuma
Güncelleme: 10:10 - 29/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ömer Lekesiz, Hayrettin Karaman, Yusuf Kaplan, Kemal Öztürk, Özlem Albayrak
Ömer Lekesiz, Hayrettin Karaman, Yusuf Kaplan, Kemal Öztürk, Özlem Albayrak

Hayrettin Karaman, Yusuf Kaplan, Ömer Lekesiz, Kemal Öztürk, Özlem Albayrak'ın yazılarının dikkati çeken kısımları:

'İnsan hakları, Batılılara ve onların lütfettikleri bir grup insana mı ait?'

Sözde bir yerli veya yabancı gazeteci casusluk yaptığı için bizde tutuklanıyor, Avrupa ayağa kalkıyor, AB Türkiye aleyhine raporlar hazırlatıyor, müzakereleri durdurmakla tehdit ediyor, her fırsatta yaptıkları aleyhte propagandaya bunu da ekliyor, dünyada kendi çıkarlarına uygun bir kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar.

İslam dünyasında meşru yönetimlere, dış güçlerin onay ve desteklerini alan askerler tarafından darbe ile son veriliyor, bu meşru yönetimlerin yetkili kişileri ya idam ediliyor veya en kötü şartları taşıyan zindanlara atılıyor, işkencelere tabi tutuluyor, haksız yere yıllarca hak ve hürriyetlerinden mahrum ediliyorlar. Peki, bunlar insan değil mi? İnsan hakları ifadesinde yer alan haklar, bütün insanlara değil de Batılılara ve onların lütfettikleri bir grup insana mı ait bulunuyor?

'Dünyanın üzerinde Avrupa hayaleti dolaşıyor'

Yabancı düşmanlığı, İslâm düşmanlığı tavan yaptı.Bütün bunların gerisinde yatan neden, görünmeyen asıl neden, felsefî. Ekonomik krizler de, siyasî, sosyal ve kültürel çalkalanmalar da aslında birer sonuç. Neden değil sonuç. 

Batılıların, başkalarıyla, farklı kültürlere mensup toplumlarla birlikte yaşamalarını sağlayabilecek felsefî temellerden yoksun olmaları, ekonomik, siyasî, sosyal ve kültürel krizlerin patlamasının, zaman zaman kontrolden çıkmasının hatta büyük savaşlara yol açmasının temel nedenidir.Şunu demek istiyorum: Batı, umutlar üzerine değil korkular üzerine kurulmuştur. Umutlar üzerinden değil korkular üzerinden varlığını ve hegemonyasını korumuştur. Batı’yı ayağa kaldıran, ayakta tutan ve yaşatan dinamik, aynı zamanda, Batı’yı felâketlerin eşiğine sürükleyen dinamite dönüşüyor... 

Türkiye’nin Kürtleri ‘Kürdistan’ için ne der?

Ortalıkta dolaşan Kürdistan haritası, dört ülkenin topraklarının bir bölümünü kapsar. Irak, İran, Suriye ve Türkiye.Haritanın (birbirinden farklı haritalar da vardır) kim tarafından, ne zaman çizildiği ve neye göre dizayn edildiği tartışmalıdır. Ancak Kürt nüfusunun yoğunluklu yaşadığı bölgeleri, Kürt aşiretlerinin bulunduğu sahaları tespit ettiği söylenir. Antropolojinin alanı için çizilmiş bir harita, sonradan siyasi bir harita olarak tartışılmaya başlandı.

Dil, temkin ve yarayı azdırmadan konuşmak

Kafkasya, Maveraünnehir, Ermeni, Hint, Fars, Yemen, Helen, Roma, Selçuklu, Timurlu, Eyyübi, Memlüki ve Osmanlı etkileri, gerek ordu seferlerinin ürettiği göç ve nüfus hareketiyle, gerekse kültürel etkileşimlerle zikrettiğimiz alanda sanki büyük bir hurç içinde toplanmışlar gibidir.Dolayısıyla halen bu alanda yaşayan Türk, Kürt, Arap, Fars, Filistin, Ermeni... halkları da, yeni zamanda ne denli ırkçılığın etkisine maruz bırakılmış, ne denli kavim devletçikleri olarak suni bir şekilde (güç dayatmalarıyla) parçalanmış olurlarsa olsunlar, söz konusu hurcun gerektirdiği yumuşak (toplayıcı / birleştirici) bir dile, vaki düşmanlıkların geçiciliğini ve kadim dostlukların kalıcılığını gözeten siyasi değil, samimi ve kuşatıcı bir temkine, mevcut yaraları deşeleyen değil, bilakis bir an önce bunları kapatmayı hedefleyen bir tutuma muhatap olmalılar.

Kuveyt'in mühendis kızları

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Kuveyt’teyiz. Bakan Kaya buraya Kuveyt Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hind Subayh Berrak es-Subayh’ın davetiyle geldi. İki mevkidaş arasında çocuk ve yaşlıların bakımı konusunda mutabakat zaptı imzalandı. Böylelikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, kurum uhdesindeki sosyal yardım projeleri, çocuk ve yaşlı bakımı gibi konulardaki kurumsal deneyimi, bu alanlarda Türkiye ile kıyasla daha az tecrübeli olan Kuveytlilere aktarılmış olacak.

#Yeni Şafak
#Yazar
7 yıl önce