|

Avrupa için kollar sıvandı

Başörtüsü mağdurlarının Avrupa umudu için kollar sıvandı. HUDER tarafından kurulan AİHM Masası, başörtüsü yasağı da dahil çeşitli ihlallere maruz kalanlara destek verecek

Yeni Şafak
01:00 - 5/01/2000 Çarşamba
Güncelleme: 14:03 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv




S P O T

ANKARA- Başörtüsü yasağından dolayı eğitimden iş hayatına kadar pekçok alanda engellerle karşılaşan kişilerin umut kapısı haline gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılacak başvurularda hem hak ihlaline maruz kalanlara hem de davalara bakacak avukatları büyük bir sorumluluk bekliyor. Hukukçular, AİHM'de yapılacak bir yanlışlığın sadece başvuru sahibinin değil, aynı ihlale uğrayan diğer kişilerin de haklarını elde edebilmelerini önemli ölçüde engelleyebileceğine dikkat çekiyorlar. Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Genel Başkanı ve FP Milletvekili Şeref Malkoç, davaların mutlaka konunun uzmanlarınca AİHM'ye gönderilmesi gerektiğini belirterek, "Yanlış adım atılmaması gerekir. Başörtüsüyle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na iki dava gitmiş ve bunlar sadece usül yönünden bozulmuş. Ancak bu davalar sürekli önümüze çıkarılıyor" dedi. HUDER olarak başörtüsü yasağı ve diğer hak ihlallerinden mağdur olanları bu konuda aydınlatmak için bir birim oluşturduklarını belirten Malkoç, bu yılbaşından itibaren faaliyete başlayan HUDER AİHM Masası'nın, başörtüsü yasağı da dahil çeşitli ihlallere maruz kalanlara hukuki destek vereceğini söyledi. Malkoç, AİHM Masası'nı AİHM'e müracaat etmek isteyen kişilere yardımcı olmak amacıyla kurduklarını belirterek, "Bu kişilere dilekçe yazmaktan, yasal olarak yapılması gerekenler konusunda yol göstermeye kadar çeşitli konularda hukuki destek sağlanacak " diye konuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Mazlum-Der Urfa Şubesi hakkında açılan kapatma davasının da aralarında bulunduğu çeşitli davaları takip eden ve çalışmaları nedeniyle Avrupa'da da bulunan Av. Orhan Kemal AİHM'e yapılacak başvurularda avukatların çok dikkatli olması gerektiğini kaydetti. AİHM'nin içtihat üreten bir mahkeme olduğunu ve ürettiği bu içtihatları kolay kolay değiştirmediğini belirten Kemal, "AİHM'de hatalı bir yol izlendiğinde bu daha sonra aynı konuda mahkemeye başvuranları da bağlıyor" dedi. Türkiye'deki hukukçuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ve AİHM'yi deneme yanılma yoluyla öğrenmeye çalıştıklarını belirten Kemal, yanılma durumunda, daha sonra verilecek kararları değiştirmenin çok zor olacağını kaydetti.

HUDER AİHM Masası
HUDER tarafından, AİHM'ye başvurmak isteyen kişilere yardımcı olmak amacıyla AİHM Masası kuruldu. AİHM Masası'ndan hukuki yardım almak isteyen ya da yayınladıkları kitaplarla AİHM süreci hakkında bilgilenmek isteyenler şu telefon numaralarına başvurabilirler:

Ankara:

HUDER Genel Başkan Yardımcısı Av. Muzaffer Önder Tel: 312 286 98 35

İstanbul:

HUDER İstanbul Şube Başkanı Av. Orhan Öge Tel: 212 537 51 34

Konya:

HUDER Konya Şube Başkanı Av. Gülsoy Bilgin Tel: 332 353 53 81 --------------- imza ve tarih ----------------




--------------- imza ve tarih ----------------

Geri OKU

HABER SONU HABER SONU HABER SONU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce