|

Azerbaycan despotlaşıyor

MazlumDer'in Azerbaycan ile ilgili hazırladığı 2011 İnsan Hakları Raporu'nda bu ülkede insan hakları ihlallerinin arttığı dile getirildi. Rapora göre Azerbaycan'da başörtüsüne yönelik baskılar da artıyor

Behçet Güngör
00:00 - 15/08/2011 Monday
Güncelleme: 23:07 - 14/08/2011 Sunday
Yeni Şafak
Azerbaycan despotlaşıyor
Azerbaycan despotlaşıyor

MazlumDer'in Azerbaycan ile ilgili hazırladığı 2011 İnsan Hakları Raporu'nda bu ülkede insan hakları ihlallerin arttığı dile getirildi. Raporda, bu ülkede başörtüsüne yönelik baskıların arttığı da belirtildi. MazlumDer, Azarbaycan'daki insan hakları ihlalleri ile ilgili bu ülkede incelemeler yaparak bir rapor hazırladı. Rapor Mazlumder Genel Sekreteri Av. Şerife Gül Arıman, Mazlumder Yönetim Kurulu Üyesi Üzeyir Yiğit, Mazlumder Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Abdülkadir Şen tarafından hazırlandı. Raporda en çok dikkat çeken bölüm ise, Azerbaycan'da son dönemlerde inanç özgürlüğüne yönelik baskıların artması oldu. Raporda, son yıllarda muhalefete yönelik baskıların, başörtüsü ve benzeri dini sembollere yönelik yasakların arttığı ve İslami grupların örgütlenme ve ifade hürriyetinin kısıtlandığı savunuldu.

BAŞÖRTÜLÜLER MAĞDUR OLUYOR

Raporda, Azerbaycan yönetiminin İslami gruplara yönelik haksız tutuklamalar yaptığı ve bu tutuklama olaylarının birçoğunda şaibeli aramalar sonucu esrar ve silah bulundurma gibi suçlarla gözaltı yapıldığı ifade edildi. Rapora göre eğitim kurumlarında uygulanmaya başlanan başörtüsü yasağı sebebiyle çok sayıda öğrenci mağdur edildi. Sivil toplum örgütleri temsilcileri ise Azerbaycan eğitim sisteminin birçok temel sorunu varken başörtüsü yasağının bu sorunları çözmeyeceğini dile getirdiler.

ADİL YARGILAMA HAKKI İHLALİ

Azerbaycan'daki anayasal ve yargı sisteminin de konu edildiği raporda ülkede yargı sisteminin rüşvet ve adam kayırma usulleriyle artık işlemez hale geldiği ve bu durumun insanların adil yargılanma haklarını ihlal ettiği ifade ediliyor.

Raporda Azerbaycan Hükümetine bir dizi öneride de bulundu. Raporda Azerbaycan hükümetine şu konularda çağrı yapıldı:


  • İnanç özgürlüğünü kısıtlama
  • Özgürlükleri sınırlandıran yasal mevzuatı küresel normlara uydur
  • Örgütlenme, basın ve ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldır
  • Toplu yapılan dini merasimlere yönelik engelleri kaldır
  • Gözaltına alınan kişilere ilişkin ailelere yönelik bilgilendirmelerde şeffaf ol.


  • 13 years ago