|

Bab intikamı

Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Suriye’nin Bab ilçesinde yoğunlaşan çatışmalarda şehit sayısı 16’ya yükseldi. Yaralı 4 askerin durumu ise ağır. Operasyon, sisli ve yağışlı havaya rağmen kesintisiz sürüyor. Bombardıman ve çatışmalar sonucu etkisiz hale getirilen terörist sayısı 2 günde 298’e ulaştı. Mehmetçik, bir yandan sivilleri canlı kalkan yapan DEAŞ’a karşı diğer yandan da bölgede başka hesapları olan güçlerin kullandığı piyonlara karşı mücadele ediyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2016 Cuma
Güncelleme: 08:15 - 23/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Suriye'nin el-Bab ilçesine hakim bir noktada bulunan Akil Dağı'ndaki hastane bölgesinin ele geçirilmesi operasyonu, önceki gün sabaha karşı başlatıldı. Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında bölgede bulunan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı unsurlar sızma harekatıyla kritik noktaya girdi. Mehmetçik, DEAŞ'ın sözde kalesini korumak üzere yerleştirdiği mayınlı tuzaklar, EYP'ler, dikenli telleri aşarak adım adım ilerledi. Baskına uğrayan DEAŞ militanlarının bir kısmı etkisiz hale getirilirken bir kısmı da kaçtı. Hastane bölgesi TSK tarafından ele geçirildi.



SİVİLLER CANLI KALKAN


Gün doğduktan sonra DEAŞ, elindeki tüm gücüyle TSK destekli ÖSO'ya saldırdı. Havan, doçka, ZSU-23, roket, biksi makineli tüfek mermileriyle gerçekleştirilen yoğun saldırılarda 4 Türk askeri şehit düştü, 15 asker yaralandı. Takviye talebi üzerine bölgeye komandolar girdi. Komandolar, ateş altındaki noktalara sızdı. Ardından Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar ve bölgedeki ateş destek vasıtalarıyla da terörist hedefler ateş altına alındı. Terörist örgüt DEAŞ, hastane bölgesindeki çatışmalar sırasında sivil halkı 'canlı kalkan' yaptı. Uluslararası kamuoyuna “Türkler sivilleri öldürüyor" propagandası yapmayı amaçlayan örgüt, bölgenin çevresinde sivil halkın barındığı hemen her evden TSK ve ÖSO güçlerini ateş yağmuruna tuttu.







SİSTEN YARARLANDILAR


Hastane bölgesinin bulunduğu Akil Dağı'nın coğrafi yapısı nedeniyle burada görüş alanı hayli daralan Mehmetçik, yoğun saldırılar altında çatışmalara devam ederken sisli, puslu ve yağışlı havayı da fırsat bilen DEAŞ, TSK destekli ÖSO güçlerinin üzerine bomba yüklü araçlar gönderdi. Bu şekilde yapılan 3 saldırıda 10 şehit verildi. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 2 askerin de hayatını kaybetmesiyle birlikte 2 gündür devam eden operasyonda toplam 16 Mehmetçik şehit düşmüş oldu. Halen durumu ağır olan 4 asker ölüm kalım savaşı veriyor.







298 TERÖRİST ETKİSİZ


Devam eden operasyona ilişkin TSK'dan yapılan bilgilendirmede, Bab'da hava ve karadan sağlanan yoğun ateş desteğinde ileri harekata devam edildiği kaydedildi. Gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 93 DEAŞ'lı etkisiz hale getirilirken, F-16'lar da teröristlere ait toplam 90 hedefi imha etti. 70'i barınma yeri, 2'si cephanelik, 10'u DEAŞ mevzii, 8'i silah monteli araç olan bu hedeflere yönelik hava harekatında 67 DEAŞ'lının daha öldürülmesiyle birlikte son 2 günde telef edilen DEAŞ'lı sayısı 298'e ulaştı. TSK, çatışmalarda 5 muhalif savaşçının şehit olduğu, 38 muhalifin de yaralandığını bildirdi.



Takip et işaretle, VUR!






Teröristlerin bomba yüklü araç ve silahlı pikapları, insansız hava araçlarıyla takip ediliyor. Hedef işaretleme yapıldıktan sonra havalanan savaş uçakları, sözkonusu terör hedeflerini imha ediyor. Son 2 gündür DEAŞ'a ait 228 hedef, hem uçaklar hem de tank ve obüslerle vuruldu. Bütün bunlar yapılırken Mehmetçik, Bab'da yaşayan sivillerin zarar görmemesi için de azami gayret sarf ediyor.



Etti 1005


* DEAŞ'ın hudutlarımızda fırlattığı Katyuşa roketleri sonucu 21 vatandaş hayatını kaybetti.


* DEAŞ'ın Suruç, Ankara, İstanbul ve Gaziantep'te gerçekleştirdiği saldırılarda 241 kişi yaşamını yitirdi.


* Fırat Kalkanı kapsamında bugüne kadar 2 bin kilometrekare civarında bölge teröristlerden temizlendi, 225 meskûn mahal özgürleştirildi.


* DEAŞ üyesi 1005 terörist etkisiz hale getirildi. DEAŞ'a ait 4 tank, 29 havan, 41'i silahlı 97 araç, 621 bina ve 61 savunma mevzii, 28 komuta merkezi, 17 cephanelik, 11 bombalı araç imha edildi.


* Aynı anda mücadele edilen PKK/PYD/YPG'li teröristlerden de 299'u etkisiz hale getirildi. Suriye PKK'sına ait 14 bina, 4 savunma mevzii, 5 araç ve 1 İHA imha edildi.





ABD yol verince Rakka'dan geldiler


Bab'da DEAŞ'ın bu kadar ciddi mukavemet göstermesinde, “ABD'nin Rakka operasyonunu ertelemesi sonucu DEAŞ'ın Bab'a terörist yığmasının" etkili olduğu belirtiliyor. Bab'dan sonra TSK'nın hedefinin Münbiç olması da ABD'nin Rakka işini bilerek ertelediğine yönelik iddiaları artırmış durumda. Dün Fırat Kalkanı'na ilişkin TBMM'ye bilgi veren Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TSK'nın sadece teröristlerle değil bölgede başka hedefleri olan güçlerin oyunlarıyla da mücadele ettiğine dikkat çekti. Işık, “Maalesef, çağımızın belası terörizm ile mücadele etmek kolay bir iş değildir. Bilhassa, çöken veya çökmekte olan devletlerin, silahlı çatışmaların ve vekâlet savaşlarının yürütüldüğü bölgelerde, bu mücadele daha da zordur. Hele, masum sivil halkın da yaşadığı meskûn mahallerde, sivilleri de canlı kalkan olarak kullanmaktan hiç çekinmeyen cani teröristlere karşı operasyonlar planlayıp sivil kayıp vermeden icra edebilmek hassasiyet arz eden bir durumdur" dedi. Fırat Kalkanı kapsamında Suriye'de bugüne kadar 35 şehit verildiğini belirten Bakan Işık, şunları söyledi: “Bab'dan sonra, sıranın Rakka'ya geleceğini bilen DEAŞ, burada intihar saldırılarıyla, keskin nişancılarla, elyapımı patlayıcılarla ve muhtelif tuzaklarla ciddi bir direnç gösteriyor. Zira Bab, DEAŞ için de coğrafi ve psikolojik açılardan kritik bir yer."



4 yıldız moral





Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'la birlikte Kilis ve Gaziantep'te çok sayıda ziyaret gerçekleştirdi. Orgeneral Akar, öğleden önce Fırat Kalkanı Harekâtı esnasında yaralanan ve Kilis Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan askerleri ziyaret ederek onların sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Yaralı askerlere moral veren Genelkurmay Başkanı, buradan bölgede bulunan Fırat Kalkanı Harekât Merkezi'ne giderek son durumu denetledi.






#Fırat Kalkanı Harekâtı
#el-Bab
#Akil Dağı
7 yıl önce