|

Bakan Çavuşoğlu'ndan Dohuk'taki kirli provokasyona yalanlama: Sivillere saldırı olmadı

Terör örgütü PKK, dün Irak'ın Dohuk şehrini vurdu. Saldırıda sivil halk zarar gördü. PKK destekçileri, İran destekli gruplar ve Reuters gibi basın kuruluşları saldırıyı Türkiye'nin yaptığını öne sürerek kirli bir algı operasyonu başlattı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak'ın Dohuk vilayetinin Zaho ilçesinde gerçekleşen saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği 23 kişinin yaralandığı üzüntüyle öğrenilmiştir. Saldırılar terör örgütü kaynaklıdır. Türkiye gerçeğin ortaya çıkması için hazırdır" denildi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da bugün yaptığı açıklamada algı operasyonunu sert bir dille reddederek, "TSK'dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır" ifadelerini kullandı.

10:12 - 21/07/2022 Perşembe
Güncelleme: 13:22 - 21/07/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'in özel röportaj konuğu olan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu terör örgütü PKK tarafından Irak'ta meydana gelen patlamaya ilişkin şunları söyledi:

"SUÇLAMALARI REDDEDİYORUZ"

"Dün bu üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. Bir kere daha vefat eden 9 kardeşimize Allah'tan rahmet diliyoruz, yaralılara şifa diliyoruz. İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye'ye getirebileceğimizi de söyledik. Bu saldırı ile ilgili Türkiye'yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık daha doğrusu, Tükiye'nin hiç bir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz. Dün bu haberler gelir gelmez tabi ilgili kurumlarımızla istişareler yaptık.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden aldığımız bilgiye göre herhangi sivillere yönelik bir saldırımız olmamıştır. Bizim hedefimiz Suriye'de terör örgütleri olmuştur. Irak'ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur. Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla iş birliği yapabileceğimizi de açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye'ye yönelik suçlamaları reddediyoruz. Türkiye'ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz.

Bunlar da doğru değil, Türkiye bir taraftan aydınlatılması için iş birliği yapacağım derken, Türkiye'ye yönelik bu tür açıklamalar doğru değil. Biz bugüne kadar Irak'ın hatta Suriye'nin yani tüm komşularımızın fakat özellikle iki ülkeyi vurguluyorum. Terörle mücadele yaptığımız iki ülkeyi vurguluyorum. Sınır ve toprak bütünlüğünü herkesten daha güçlü şekilde destekledik. Irak ile ilişkilerimizin iyiye gittiği bir dönemde terörle mücadelemizin başarılı olduğu bir dönemde böyle bir olayın gerçekleşmesi de manidardır. Bu aslında Türkiye'nin terörle mücadelesini engellemek için yapılan bir girişimdir ya da saldırıdır. Irak makamlarının da bu tuzağa düşmemesi gerekiyor. Bizim açıklamamız gayet açık ortada net. Tabiki Irak halkının acısını paylaşıyoruz. 9 tane Irak vatandaşı hayatını kaybetti.

Irak ile her zaman terörle mücadelede işbirliği yapmak istediğimizi de kendilerine söylüyoruz. Açıklamalarımızda da bunu vurguluyoruz. Malesef Irak'ta DEAŞ önemli bir ölçüde temizlendi fakat PKK terör örgütünün mevcudiyeti son derece güçlü bir şekilde var. Dün Irak'ta toplanan ulusal güvenlik konseyinin açıklamasını tabi bu açıklamayı kabul etmemiz mümkün değil fakat en sonunda ülkelerinde terör mevcudiyetinin olduğunu da kabul ediyorlar.

Sonuçta bu terör örgütlerini nerede olursa olsun temizlemek lazım. Türkiye'den temizlemek lazım, Suriye'den temizlemek lazım, Irak'tan temizlemek lazım ve bu terörle mücadelede biz iş birliğine her zaman varız. Özellikle Irak'ta PKK'nın bu ülkeden temizlenmesi veya ülkenin PKK'dan temizlenmesi konusunda iş birliğine de hazırız."


'ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI KALAMAYIZ'

Bakan Çavuşoğlu, Suriye'ye olası bir operasyon ile ilgili gelen soruya "Elimiz kolumuz bağlı kalamayız. Bugüne kadar yaptığımız harekatlarda kimseden icazet almadık doğrusu. Almayız da" ifadelerini kullandı.

'TAHIL KONUSUNDAKİ İŞ BİRLİĞİ ATEŞKES İÇİN UMUT'

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna'da devam eden savaş ve gıda kriziyle ilgili çalışmalara ilişkin, "Hem ateşkes konusunda hem de tahıl ihracatının önündeki engellerinin kaldırılması konusunda samimi yol izliyoruz. Birleşmiş Milletler ile birlikte her iki tarafla sürekli görüşüyoruz. Teknik düzeyde de dışişleri bakanlığı düzeyinde de görüşmeler devam etti. Askerlerimizden oluşan heyet, Moskova'ya gitti. En son İstanbul'da yapılan teknik düzeydeki toplantı, önemli bir toplantıydı. Bu konuda umutluyuz. İstanbul'da yapılan görüşmeden sonra yine temaslarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde güzel haberleri vermeyi umut ediyoruz. Şu anda yolunda gidiyor, ben umutluyum. Tahıl konusunda umutluyum. Tahıl konusunda iş birliği, olası diplomasiye dönme, ateşkes konusunda bir umut olacak, sadece gıda konusunda bakmamak lazım" diye konuştu.

'ABD'NİN DENGELİ POLİTİKAYA DÖNMESİ GEREKİR'

Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışında 'Yunanistan hava sahasının ihlal edilmemesi' yönünde şart koşma ihtimaliyle ilgili şöyle konuştu:

"Yönetim, Türkiye'ye F-16'ların yeni modellerini vermek istiyor. Kongre’de hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da böyle bir eğilim var. Bunun NATO için de önemli olduğunu görüyorlar. Bölgemizin güvenliği herkes için önemli. ABD hatta, 'kendi güvenliğimiz için de önemli' diyor. Bir taraftan F-35 problemi devam ediyor. F-16'nın önündeki engelin kaldırılması lazım. Teknik düzeydeki askerlerimiz arasında yapılan görüşmeler, son derece olumlu seyretti bugüne kadar. Temsilciler Meclisi'nde bir karar alındı, bu karar şimdi bağlayıcı bir karar değil. Senato'da bir karar alınacak, daha sonra bu iki karar bir belgede birleştirilip ikisinin uyumu yapılacak. Ondan sonra ortak bir karar çıkacak. Biz, ABD olsun diğer müttefiklerimiz olsun savunma sanayii alanında iş birliği yapmak isteriz. F-16'yı ABD’den almak için bir girişimde bulunduk; ama bizim elimizi kolumuzu bağlayacak bir yönteme de bizim 'evet' dememiz mümkün değil. 'Yunanistan hava sahası' derken neyi kastediyorsunuz? Yunanistan'ı haklı görmenin gerekçesi ne? ABD'nin daha düne kadar sürdürdüğü dengeli politikadan sapma yaşanmıştır. ABD'nin bu dengeli politikaya geri dönmesi gerekiyor."

  • Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci ile ilgili de ağustos ayında iki ülke ile bir araya geleceklerini kaydetti.

#Mevlüt Çavuşoğlu
2 yıl önce