|

Bakan Çelik: Rusya Avrupa'nın alternatifi değil

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin AB'yi rahatsız etmesinin gereksiz olduğunu söyleyen Çelik, "Rusya, Avrupa'nın alternatifi değil" diye konuştu.

Yeni Şafak
10:25 - 31/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:18 - 31/08/2016 Çarşamba
AA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Suriye'de IŞİD hedeflerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı operasyonu hakkında, "Esed rejimi, muhalifler o bölgeleri ele geçirmesin diye bilinçli olarak PYD'yi oraya geçirdi. Ordunun bir takım silahlarını da PYD'ye devrettiler. Esed rejiminin motivasyonuyla PYD orada alan kazandı" dedi.



Siyasi kriz çıksa da diğer alanlarda hep ilerledik. Rusya ile ilişkiler Avrupa'nın alternatifi değil.



Darbe girişiminin yaşandığı geceyi anlatan Çelik, "15 Temmuz gecesi, Başbakanımızı aradım, kalkışma olduğunu söyledi. Sonra güvenlikten arkadaşlar, Başbakanlık'tan, "Sizi güvenli bir yere alacağız" dediler, "Boşverin güvenliği dedim. Bir televizyon kanalına çıkmak istedim ancak mümkün olmadı telefonla bağlandım" ifadelerini kullandı. temelinde Türkiye'nin yanında olmaları gerekirdi.



"Beni en çok üzen Mogherini'nin açıklaması oldu"


O gece olanlardan sonra hala bir telefon edip geçmiş olsun demeyenler var. Avrupa'yı tek tip görmemek lazım. Avrupa'da Türkiye'nin iyi dostları da var. Beni en çok üzen Mogherini'nin, "Taraflara itidal tavsiye ediyoruz" demesi oldu. Burada da ilk defa söylüyorum. Bize namlu doğrultmuşlar, itidal tavsiye ediyorlar. Taraflara itidal tavsiye etmek ne demek? Sakin olun demek. Sakin olduğunuz anda, direnmezseniz hayatınızı kaybedeceksiniz. Olması gereken şuydu, bütün AB liderlerinin, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti.



Fırat Kalkanı


Türkiye'nin harekatına karşı gelen eleştirilere tepki gösteren Çelik, "Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar, 'Türkiye'yle Kürt unsurlar arasında PYD'yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı' gibi. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez" ifadelerini kullandı.



"Esed rejimi, muhalifler o bölgeleri ele geçirmesin diye bilinçli olarak PYD'yi oraya geçirdi. Ordunun bir takım silahlarını da PYD'ye devrettiler. Esed rejiminin motivasyonuyla PYD orada alan kazandı. Hükümetin Kürtlere karşı olması söz konusu değil. Kimsenin aklında yokken, Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanlığı döneminde Esed'e diyordu ki serbest siyasi seçimlere izin ver, bir tek Kürtlerin statüsü yok bunlara statü ver. Bunların hakkını teslim et diye kapalı kapılar ardında gündeme getiren Sayın Cumhurbaşkanımızdır."



"Ne yapıyor PYD? ABD'nin korumasını zaman zaman alıyor. Fırat'ın doğusunda Rusya'yla işbirlikleri oluyor. Biz PYD terör örgütü olduğu için karşıyız. PYD'nin oradaki hareketliliği Kürtlerin kazanımına yönelik değildir. Fransa Devlet Başkanı Hollande diyor ki Kürt sivillere dönük mücadele veriyor DAEŞ'ten çok diyor. Burada söz konusu olan Kürt siviller değildir. PYD bu katliamları Kürtlere karşı da gerçekleştirmektedir."



"Ateşkes oyunu yalan"


"Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, bunu bazı ülkelerin sözcüleri de söylüyorlar, 'Türkiye'yle Kürt unsurlar arasında PYD'yi kastederek bir uzlaşma ya da bir ateşkes sağlandı' gibi. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir devlettir, meşru bir devlettir. Bir terör örgütüyle eşit değerlendirilerek bu ikisi arasında bir mutabakat varmış, bir anlaşma varmış gibi, bu değerlendirilemez."



"Eski Afganistan şeklindeki bir güvenlik krizini Akdeniz'in hemen yanına taşıyorlar. Biz orada Türkmenlerin, Arapların, Kürtlerin herkesin kazanımlarından yanayız ama şimdiki kaos ortamında fiili bir durum oluşturulmasın. Bugün yapılan iş, PYD'yi DAEŞ'e karşı kullanma mantığı şöyledir; Yarın bir gün DAEŞ'ten daha tehlikeli bir örgüt çıktığında, bazıları DAEŞ'i de kara gücü olarak kullanacaktır."



Rusya'yla ilişkimizin çok özel bir formatı var. Bir sürü siyasi meselede kriz çıktı ama enerji meselesinde hiç aksama çıkmadı. Jet krizi istenmeyen bir kazaydı. Karşılıklı aşıldı. Rusya ve Rusya'nın krizi aşması bütün dünya için iyidir. Suriye eğer eski Afganistan'a dönerse, şimdiki Afganistan haline gelmesi, o hale gelmesi bile mümkün olmaz.



AB'nin sahip olması gereken vizyonu, biz Türkiye olarak üretmeye ve korumaya devam edeceğiz. Bizi ziyaret eden bir dostumuz şunu şöyledi: Bizim Türkiye'ye verecek bir dersimiz yok. Türkiye demokrasi tarihini yeniden yazdı. Millet olma bilincimiz açısından böyle bir dayanışma ortaya çıktı."



"Cuma günü Slovakya'ya gidiyoruz. Cumartesi sabah tüm AB dışişleri bakanlarının katılımıyla Türkiye oturumu yapılacak. Ben onları bilgilendirip sorularını cevaplayacağım."



"Kendimizi onların bize göstermeye çalıştığı gibi görmeyelim. Demokrasi konusunda ders alacak bir ülke gibi görmeyelim. Biz bir ortadoğu balkan asya akdeniz karadeniz ülkesi olmanın yanı sıra biz tarih boyunca bir Avrupa gücü olduk. AB'nin birlik değerleri konusunda bazı siyasetçilerinin vizyon eksikliğine teslim olmasına müsaade etmemeliyiz. Vizyonu biz üretmeliyiz. Bu vizyonu üretecek kapasiteyi gösterdik. Halkımız gösterdi ki birinci sınıf bir demokrasiye sahibiz. Türkiye çok partili hayat içerisinde bile defalarca darbe oldu, parlamenter sistem hep kesintiye uğradı. Bir tek AK Parti iyi işletti kapatma davası açtılar ardından darbe girişiminde bulundular. Tek partili hayattan çok partili hayata geçiş gibi birinci sınıf demokrasinin sağlamlığı test edildiği bir dönüm noktası oldu."



"AB Türkiye'ye objektif yaklaştığı dönemlerde halkımız AB'ye desteğini artıyor. AB vizyonsuzluğa yuvarlandığı zaman halk desteğini çekiyor. Bu bizim için büyük bir güç. AB konusunda bir takım ön yargılar, ötekileştirme yaklaşımlarıyla değil, son derece bilinçli ve rasyonel tercihlerle karar veren bir halkımız var. AB temel haklar, insan hakları, hukuk devletine dayalı ve objektif kriterlerle müzakere yürütecek bir ülke olacaksa, ben bu ülkenin milli çıkarlarını ve gelecek perspektifinin buraya tam üyelik olduğunun altını çizerim. Ama müzakereler sürse de biz kriterleri yerine getirsek de Türkiye AB üyesi olmayacak deniyorsa, ben dönerim ülkemin böyle bir birlikte olmasını arzu etmiyorum derim."



'Bazıları Erdoğan'sız bir Türkiye istiyor'


"Böylesine ağır bir darbe girişimi karşısında Türkiye'yle yeterince dayanışma içinde olmayanların bir kısmının kafasının arkasında şu var; Erdoğansız bir Türkiye istiyorlar. Erdoğan'ın olmayacağı bir Türkiye tablosu ortaya çıkabilecek olsaydı, pek hoş olmadı ama hadi yolumuza devam edelim diyeceklerdi."














#Ömer Çelik
#AB
8 yıl önce