|

Bakan Günay, barış çanı çaldı

Cihan
00:00 - 21/09/2008 Pazar
Güncelleme: 14:05 - 21/09/2008 Pazar
Yeni Şafak
Bakan Günay, barış çanı çaldı
Bakan Günay, barış çanı çaldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Dünya Barı Günü' dolayısıyla düzenlenen törende 'Barış Çanı' çaldı. Bakan Ertuğrul Günay, "Sadece Barış Çanı değil, hangi dinin mabedi olursa olsun orada barış için dua etmek lazım. Dünyanın bütün okullarında barışı öğretmek lazım" dedi.

Dünya Barış Günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği ile Türk-Japon Vakfı tarafından Ankara'daki Botanik Park'ta 'Barış Çanı Töreni' düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, işadamları, büyükelçiler ile çocuk ve gençlerden oluşan bir davetli topluluğu katıldı. Törende ilk konuşmayı yapan Türk Japon Vakfı Başkanı Tayyar Sadıklar, BM ve NATO gibi örgütlerin çalışmalarına rağmen dünyanın özlemi olan barışın sağlanamadığını söyledi.

Günümüzde milletlerin kendi düşmanlarını, besledikleri teröristlerle vurmaya çalıştığını ifade eden Sadıklar, devletlerin çabalarının barışı sağlamak için yeterli olmaması nedeniyle bazı sivil toplum kuruluşlarının devreye girdiğini, Dünya Barış Çanı Derneği'nin de bunlardan biri olduğunu vurguladı.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, 2 yıl öncesine göre dünyanın barıştan daha da uzaklaştığını belirterek, "Barış, Allah'ın bize bahşedeceği bir şey değildir. Bizim sağlamamız gereken bir durumdur" dedi. Türkiye'nin BM barış gücüne yaptığı askeri katkıların yanı sıra diplomatik ataklarla da dünya barışına katkıda bulunan bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Tanaka, Türkiye'nin İsrail-Suriye barış görüşmelerindeki arabulucu rolü ve Kafkaslar'daki çatışmalarda yürüttüğü aktif girişim ile barışa katkıda bulunduğunu kaydetti. Büyükelçi Tanaka, Türkiye'nin bu girişimlerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliği için yürütülen çabalara önemli bir katkı oluşturacağını kaydetti.

UNİCEF'in Türkiye Temsilcisi Rıza Hüseyni ise, barışın sağlanmasının BM'nin temel görevlerinden biri olduğunu ifade ederek, halen milyonlarca insanın savaşa zonlandığını, çocukların eğitim hakkından mahrum bırakıldığını açıklık ve yoksulluğun bitirilemidiğini söyledi.

"HER DİNİN MABEDİNDE BARIŞ İÇİN DUA EDİLMELİ"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, törende yaptığı konuşmada, 21. Yüzyılın başında insanlığın hala barışa büyük ihtiyaç duymasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. 20. Yüzyılda insanlığın barış adına dersler çıkarması gereken büyük acıların yaşandığını vurgulayan Günay, BM İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 60. yılında hala insanların eşitliğinin anlaşılamadığını, hala ırka dayalı çatışmaların devam ettiğini dile getirdi. Yakın bir geçmişte Avrupa'nın ortasında büyük katliamların yaşandığını, bugün de Kafkaslar'da, Orta Doğu'da benzer çatışmaların yaşandığını ifade eden Ertuğrul Günay, "Kayakların savaş ve silahlanma yerine, doğaya, çevreye, açlıkla mücadeleye ve topyekün kalkınmaya ayrılması gerekir" dedi.

Bakan Ertuğrul Günay, teknolojik olarak dünyanın önde gelen ülkelerinin, barışın aciliyetinin farkında olmamalarının üzüntü verici olduğunu belirterek, "Sadece Barış Çanı değil, hangi dinin mabedi olursa olsun orada barış için dua etmek lazım. Dünyanın bütün okullarında barışı öğretmek lazım" diye konuştu. Bakan Günay, yaşamının yarısı savaş alanlarında geçen Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" özdeyişinin barışı anlatan en güzel sözlerden biri olduğunu kaydetti. Günay, yabancı konuklar için İngilizce yaptığı kısa konuşmada ise Nazım Hikmet'in bir şiirini okudu.

Konuşmalardan sonra Bakan Ertuğrul Günay ile Nobuaki Tanaka, Tayyar Sadıklar ve Rıza Hüseyni, Botanik Park'ta bununan Barış Çanı'nı çaldı. Bakan Günay, daha sonra törene katılan çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada gazetecilerin, Başbakan Erdoğan'ın bazı gazeteceler için yaptığı boykot çağrısının sorulması üzerine Bakan Günay, Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış' sözünü hatırlatmakla yetindi. Törenden sonra verilen kokteyle katılan Bakan Günay'ın, oruçlu olduğu için ikram edilen meyve suyunu içmediği görüldü.

BARIŞ ÇANI NEDİR?

'Dünya Barış Çanı Derneği', savaşları ve nükleer silahları yeryüzünden kaldırmak, açlıkla karşı karşıya olan ülkelere yardım etmek, kültür ve eğitim alanlarında uluslararası işbirliğini teşvik ederek dünya barışının tesisine katkıda bulunmak amacıyla 1954 yılında Chiyoji Nakagawa tarafından kuruldu.

New York'taki Birleşmiş Milletler Binası önündeki ilk Barış Çanı dünyada kalıcı bir barışın gerçekleşmesi umuduyla, Birleşmiş Milletler Üyesi 65 ülkenin hibe ettiği metal para ve madalyonlardan yapıldı.

Barış Çanı'na metal para hibe eden ülkelerin sayısı 2004 Eylül ayı itibari ile 106'ya, başkentlerine Barış Çanı'nın konulacağı yeri tespit eden ülkelerin sayısı 25'e, Barış Çanı'na evsahipliği yapan ülkelerin sayısı 19'a ulaşmıştı. Barış Çanı'na ev sahipliği yapan ülkelerden birisi de Türkiye. Ankara'daki Barış Çanı, Botanik Park'ta bulunuyor.

16 yıl önce