|

BBC: Meclis'te Kürtçe, seçim yatırımı

Cihan
00:00 - 25/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 10:53 - 25/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
BBC: Meclis'te Kürtçe, seçim yatırımı
BBC: Meclis'te Kürtçe, seçim yatırımı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk'ün TBMM'deki Kürtçe konuşması birçok İngiliz basın-yayın organında yer aldı. BBC kanalı, Ahmet Türk'ün Meclis'te konuşması sırasında Türkçe yaptığı hitabı bir anda Kürtçeye çevirmesi nedeniyle konuşmasının kesildiğini yazdı.

Meclis'te konuşmanın yasalara göre yasak olduğunu bildiren BBC kanalı Türkiye temsilcisi Sarah Rainsford, 1990'lı yıllara kadar Kürtçenin bir çok yerde yasak bir dil olarak görüldüğünü söyledi. Hala Kürtçe'nin ülkenin bütünlüğüne tehdit olarak görüldüğü için devlet kurumlarında yasak olduğunu bildiren BBC, Ahmet Türk'ün Meclis'te neden olduğu tartışmanın yaklaşan yerel seçimler öncesi Kürt oylarını kazanmak için yapıldığına dikkat çekti.


"GEÇMİŞTE YAPILAN BENZER HAREKETLER DAHA SERT TEPKİ GÖRÜYORDU"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kürtlerin yoğun yaşadığı merkezlerde AK Parti ile DTP arasında oy kazanma savaşının devam ettiğini yazan Financial Times (FT) gazetesi ise, Türk'ün Meclis'te yaptığı Kürtçe konuşmanın bir seçim yatırım olduğu yönündeki eleştirilerin doğru olmadığı görüşüne yer vermiş. FT, konuya ilişkin haberinde Türkiye'nin Kürt açılımıyla ilgili olarak yakın zaman önce TRT 6 Kürtçe kanalı kurduğuna dikkat çekti. Başbakan Erdoğan'ın da son günlerde miting alanlarında Kürt vatandaşlara Kürtçe seslendiğini yazan gazete, AK Parti ve DTP arasında Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde mücadelenin sürdüğünü vurgulamış. FT ayrıca, 1990 yıllarında Ahmet Türk'ün yaptığına benzer davranışların daha sert tepki gördüğü yorumunda bulundu.


"MECLİS'TEKİ OLAY YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ VUKU BULDU"

Ahmet Türk'ün Kürtçe konuşmasını gazetesine taşıyan bir diğer İngiliz gazetesi The Independent, Ahmet Türk'ün konuşmasının yerel seçimler öncesine denk geldiğine dikkat çekmiş. DTP ile AK Parti'nin özellikle Dyiarbakır'da kıyasıya bir yarış içinde olduğunu yazan gazete, Ahmet Türk'ün konuşmasının Türkiye'nin Kürtçeye yönelik bazı olumlu düzenlemeler yaptığı bir döneme denk gelmesinin de dikkat çekici olduğu yorumunu yapmış.


15 yıl önce