|

Bedava parada yolun sonu yakın

ABD Merkez Bankası FED üyeleri, ekonomiyi desteklemek için geçen yıl Eylül ayından bu yana sürdürdükleri aylık 40 milyar dolarlık tahvil alım programına 2013''ün ikinci yarısında son verilebilecekleri yorumlarında bulundu. Bedava parada sona gelinecek olması ise hisse senetlerine ve emtiaya satış getirdi.

.
00:00 - 5/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 22:19 - 4/01/2013 Cuma
Yeni Şafak
Bedava parada yolun sonu yakın
Bedava parada yolun sonu yakın

ABD Merkez Bankası''nın (FED) önceki gün yayımlanan Aralık ayı toplantısı tutanaklarına göre bazı üst düzey banka yetkilileri, devam eden varlık alımlarının finans piyasaları üzerinde yarattığı riskler hakkında endişe taşıyorlar. ABD finans piyasalarını şaşırtan toplantı tutanakları 2007-09 yılları arasındaki finansal krizle birlikte FED''in hızla 2.9 trilyon dolara yükselen bilançosunun daha da büyümesi hakkında çekincelerin arttığını gösteriyor.

BU YIL İÇİNDE BİTMELİ

FED''in para politikası kararlarını oylayan kuruldaki dar bir grupa atıfta bulunulan tutanaklarda, ''(Yetkililerden) bazıları finansal istikrar ve bilanço büyüklüğü hakkındaki endişeleri dile getirerek varlık alımlarının 2013 sona ermeden önce yavaşlatılması veya durdurulması şeklinde görüş belirtti'' denildi. FED yetkililerinin dile getirdiği endişelere rağmen merkez bankasının Aralık ayında aldığı varlık alımlarını artırma kararının yakın gelecekte devam edeceği görülüyor. FED bu kararla birlikte varlık alımlarını ayda 40 milyar dolar tutarında mortgage kredisine dayalı tahvil ve 45 milyar dolar tutarında Hazine tahvili olacak şekilde genişletmişti. FED''in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi''nin (FOMC) bazı üyeleri, varlık alımlarının 2013 sonuna kadar devam etmesi gerektiğini düşünürken, diğer bazıları da büyük çaplı varlık alımlarının gerekliliğine dikkat çekiyor fakat alımların ne kadar sürmesi gerektiği konusunda görüş belirtmiyor.

PİYASALARDA FED KORKUSU

ABD borsaları FED tutanaklarında yer alan daha sıkı bir para politikasına dair görüşlerin ardından dün düşüşle kapanırken, dolar da avro karşısında kazanımlarını artırdı. ABD''nin 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi de Mayıs''tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. FED yetkililerinin fikir birliğinde olduğu konu ise para politikası aracılığıyla destek sağlanmadan işsizliğin düşüş kaydetmeyeceği.

Varlık alımından endişe duyanlar artıyor

Tutanaklar varlık alımı politikalarının FED içinde ''şahin'' olarak adlandırılan ve para politikasının gevşetilmesine muhalif olan alışılagelmiş grup dışında da endişe yarattığını gösteriyor. Tutanaklar ayrıca kurulun rakamsal hedeflerin belirlendiği toplantıda hemen uzlaşıya varamadığını gösteriyor: ''Bazı katılımcılar Komite''nin görüşlerini etkileyen ekonomik veriler hakkında niceliksel yerine niteliksel tanımlamalar kullanımasını tercih ettiklerini ifade ettiler.''

11 yıl önce