|

Ben yarime gül derim gülün ömrü uzadı

Şeker, organik madde ve vitaminden oluşan jelin içine yerleştirilen gül 40 gün, jelle birlikte toprağa yerleştirilen gül 150 gün yaşıyor.

.
00:00 - 13/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 20:08 - 12/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Ben yarime gül derim  gülün ömrü uzadı
Ben yarime gül derim gülün ömrü uzadı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi''nce, geliştirilen yöntemle gülün ömrü 150 güne çıkarıldı. SDÜ Gül ve Gül Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatih Ali Canlı, gülün sevgiyi anlatmadaki en önemli sembol olduğunu söyledi.

Ömrü sadece birkaç gün olan gülün daha fazla yaşaması için çalışma başlattıklarını belirten Canlı, özel cam fanus içinde 150 gün yaşayabilen canlı hediyelik gül geliştirdiklerini kaydetti. Projede iki model üzerinde çalıştıklarına dikkati çeken Canlı, taklit edilebilme ihtimali üzerine gülün ömrünü nasıl 150 güne çıkarmayı başardıklarını ise paylaşmak istemedi.

BEŞ AY YAŞIYOR

Canlı, şöyle devam etti: ''Modellerimizden birisi geçici olarak yaşayan bir gül. İçinde şeker, organik maddeler, mineraller ve vitaminlerin bulunduğu jelin içine yerleştirilen gül, yaklaşık 40 gün yaşıyor. Diğer modelimizde jelin altına konulan toprak sayesinde gülün kök salması sağlanıyor. Geliştirdiğimiz yöntemle gül, su ve katkı malzemeleri vermeden beş ay yaşayabiliyor.''

11 yıl önce