|

Bilgiç: ABD'nin açıklaması memnuniyet verici

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin bundan sonra Suriye'nin kuzeyindeki Kürt gruplardan YPG'ye silah verilmeyeceği yönündeki açıklamasının "memnuniyet verici" olduğunu belirtirken, bunun sahada nasıl uygulanacağını "kararlılıkla" takip edeceklerini belirtti.

Yeni Şafak
13:42 - 5/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 10:45 - 5/11/2015 Perşembe
Reuters

Haftalık basın toplantısı düzenleyen Bilgiç'e ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceği yönünde basında yer alan haberler ve Türkiye'nin değerlendirmesi soruldu.



"ABD'lilerin açıklamasını dün ben de gördüm. Bunu memnuniyetle not ettik. Zaten kaygılarımızı daha önce ABD'li yetkililere iletmiştik" diyen Bilgiç, "Bu açıklama bizim açımızdan memnuniyet vericidir. Ama sahada nasıl uygulanacağını bundan sonra da kararlılıkla takip edeceğiz" dedi.



Geçtiğimiz günlerde ABD, Suriye'nin kuzeyindeki bazı muhalif gruplara 50 ton silah yardımında bulunmuş, PYD yetkilileri Kürt grupların da bu silahlardan edindiğini duyurmuştu. Buna sert tepki gösteren Ankara bu silahların PYD veya PKK tarafından Türkiye'ye karşı kullanıldığı anlaşılırsa PYD'yi de vuracağını açıklamıştı.



Türkiye PYD ve silahlı gücü YPG'nin PKK ile bağlantılı olduğunu belirtiyor ve bu grupları "terör örgütü" olarak nitelendiriyor.



Bilgiç'e, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun dün Erbil'de katıldığı bir konferans sırasında "Türkiye'nin IŞİD'e karşı önümüzdeki dönemde askeri operasyonlar düzenleyeceği" yönündeki açıklaması ve bu askeri operasyonların yeni unsurları veya bir kara operasyonunu içerip içermediği de soruldu.



"DEAŞ bizim için bir terör örgütü. Türkiye bu terör örgütü ile kararlılıkla mücadele ediyor. Biz bugüne kadar DEAŞ'a yönelik olarak her türlü tedbiri kararlıkla aldık, halen de almaktayız ve önümüzdeki dönemde de alacağız. Sayın Bakanın spesifik olarak kara harekatı sözü kullandığını hatırlamıyorum ama gerekli tüm tedbirler DEAŞ'a karşı uygun bulunduğu zaman alınabilir. Bunda hiçbir şüphe yok" diyen Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Gerekli görülen, siyasi iradenin karar verdiği her türlü tedbir kararlılıkla alınır. Gerekli görülen her türlü tedbir olduğuna göre her türlü opsiyon olabilir. Ama spesifik olarak şu tarihte şu olacak gibi bir şey benim bilgim dahilinde değil."



Türkiye yaz aylarında İslam Devleti karşıtı uluslararası koalisyona katılarak üslerini koalisyon uçaklarına açtığını açıklamış ve Ağustos ayı sonunda da İslam Devleti hedeflerine yönelik hava operasyonlarına başlamıştı.


#ABD
#YPG
#Dışişleri Bakanlığı
#Tanju Bilgiç
9 yıl önce