|

Bin özel harekatçı sınırda

Sınır hattında inceleme yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizle de konuştuk, gerekli tedbirleri aldık. Bin özel harekat polisini, Meriç’in tüm sınır sistemine getiriyoruz, tam donanımlı, geri itmeleri engellemek amacıyla. Artık orada insanlara kötü muamele edenlere fırsat tanınmayacak” diye konuştu.

Haber Merkezi
04:00 - 6/03/2020 Cuma
Güncelleme: 01:04 - 6/03/2020 Cuma
Yeni Şafak
Süleyman Soylu
Süleyman Soylu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bin özel harekat polisinin sınır hattında görevlendirileceğini söyledi. Bakan Soylu, Edirne’de Türkiye-Yunanistan sınırındaki sığınmacı hareketliliği ve bölgeyi havadan inceledikten sonra Valilikte brifing aldı. Daha sonra açıklama yapan Soylu, Yunanistan’ın geçen yıl 7 bin 300, bir önceki yıl 7 bin 600 FETÖ’cüyü seve seve aldığını söyledi.

YUNAN TARAFI YALAN SÖYLÜYOR

Yunan medyası, makamları ve bakanlarının yalan üzerine yalan konuştuklarını belirten Bakan Soylu, şunları kaydetti: “Biz niye karşı tarafa gaz sıkalım. Biz insanların geçmesi için, eğer geçmek istiyorlarsa, buyurun geçin. ‘Biz engellemiyoruz’ diyoruz. Türkiye niye Yunan tarafına gaz sıksın. Gaz sıkan Yunan tarafıdır, bizim karakollarımıza gaz sıkıyorlar. Biz de buna mukabele ediyoruz.”

KÖTÜ MUAMELEYE FIRSAT YOK

“Şu andan itibaren, sabah itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerimizle de konuştuk, gerekli tedbirleri de aldık, bin özel harekat polisini, Meriç’in tüm sınır sistemine getiriyoruz, tam donanımlı, geri itmeleri engellemek amacıyla. Tekrar söylüyorum; geri itmeleri engellemek amacıyla tam donanımlı bin özel harekat polisini sabah itibarıyla intikal ettirdik ve zodyak botlarıyla beraber artık orada insanlara kötü muamele edenlere fırsat tanınmayacak.”



4-5 BİN KİŞİ BEKLİYOR
  • Soylu, Pazarkule Sınır Kapısı’nda 4-5 bin kişilik topluluğun kapının açılması için beklediğini belirtti. Göç meselesine ilişkin 18 Mart 2016’da mutabakat yapıldığını, ülke olarak bu mutabakata sahip çıkarak yerine getirdiklerini vurgulayan Soylu, günde 9 bin 700 kişinin Yunanistan adalarına geçtiği bir zaman diliminden bugünlere gelindiğini ifade etti.
İKNA EDEREK GERİ GÖNDERDİK

Bakan Soylu, şunları kaydetti: “1 yılda 850 bin kişinin geçtiği bir zaman diliminden buraya geliyoruz. Türkiye’de geçen yıl sadece 454 bin kaçak göçmen yakalandı. Edirne’de geçen yıldan bu yana yani 2019 1 Ocak’tan bu tarihe kadar toplam ocak ve şubat ayları dahil olmak üzere 127 bin artı 10 bin yaklaşık 140 bin civarında kaçak göçmen yakalandı. 103 bin insanı memleketine gönüllü bir şekilde ikna ederek geri gönderdik.”

MUHABİRE SERT CEVAP

Bakan Süleyman Soylu, Tele1 televizyonu muhabirinin geçiş sayılarıyla ilgili bir sorusuna tepki göstererek şunları söyledi: “Siz kimin tarafındasınız, hiç Türkiye’nin tarafında olduğunuz belli değil. Sizin yaptığınız Yunan tarafının çarpıtmasını ifade ettiniz. Biz 127 bin insan yakaladık, burada geçen sene kaçarken. Nereden kaçarken, sınırdan. Tek tek saydık. Şimdi yakalamıyoruz. Sadece bir şey yapıyoruz, geçenleri sayıyoruz. Sınır bölüğümüz 6 kilometrelik arayla beraber kimin ne kadar geçtiğin bilmektedirler. Siz kimin tarafındasınız, hiç Türkiye’nin tarafında olduğunuz belli değil.”



164 insanı yaraladılar

  • Bakan Soylu, Avrupa’nın şımarık bir tavır içerisinde olduğunu ve Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansını (Frontex) da şikayet ettiğini söyledi. Frontex’in konuyla ilgili tespitleri ortaya koyması ve değerlendirmeleri gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizen Soylu, şöyle konuştu: “Fakat Frontex bir kolluk kuvveti olarak çalışıyor. Ama 164 insanı şu anda yaraladılar, birçok insanın sığınma hakkını ortadan kaldırıp Türkiye’ye itmeye çalıştılar tekrar. 4 bin 900’ünü Türkiye’ye yeniden itmeye çalıştılar. En büyük ihlallerden bir tanesi budur.”
#Süleyman Soylu
#Yunanistan
#Güvenlik
#TSK
4 yıl önce