|

Bir 'oval ofis' eksik

Atatürk'ten Demirel'e kadar bütün cumhurbaşkanlarının ikametgâh mekânı olan Çankaya Köşkü, şimdi Sezer'i konuk ediyor. Köşk'ün yer aldığı dev kampus, görkemli binalarla süslü.

.
00:00 - 3/06/2000 Cumartesi
Güncelleme: 11:19 - 9/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
Bir 'oval ofis' eksik
Bir 'oval ofis' eksik

ANKARA- Ankara'nın güneyinde 438 dönümlük alan üzerinde kurulu olan Cumhurbaşkanlığı kampusunda yer alan binalar ile Muhafız Alayı ve İstanbul Tarabya komplekslerindeki yapılar zaman zaman tadilat ve onarım geçirirken, bir yandan da buralara yeni binalar inşa edildi.

Tarabya Köşkü

1988 yılında Cumhurbaşkanlığı'na tahsis edilen Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü, 65 dönümlük tarihi parseller ile 83 dönümlük alanın birleşmesinden oluşuyor. 65 dönümlük tarihi parselde, Art Nouveau dönemine ait Huber Köşkü, Faytonhane, Setüstü Köşkü ve Sera gibi yapılar ile bu döneme ait heykel grupları, duvarlar, nişler tarihi değer taşıyan zengin bir yeşil doku içinde yer alıyor. 83 dönümlük diğer parsel içinde ise prestij yapıları, villalar ve helikopter pisti bulunuyor.

Marmara Okluk Köyü

Cumhurbaşkanlığına tahsisli bir diğer komleks de, 16 dönümlük büyüleyici bir doğa dokusuna sahip Marmaris Okluk Koyu'ndaki Devlet Konukevi. Birinci derecede SİT alanı olduğu için inşaat yapma imkanı olmayan Okluk Koyu'ndaki Devlet Konukevi, 230 metrekare üzerine oturan tek katlı, dört yatak odası, bir salonu bulunan bir bina ile birkaç eski karavan ve koruma personelinin kalabileceği küçük bir barakadan oluşuyor. Burası, Cumhurbaşkanının yazlık çalışmaları için düşünülmüş. Denizin içine doğru uzanan beton ve iskele ile tek helikopter inişine uygun bir de helikopter alanı var.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komleksi ise 517 dönümlük bir araziye sahip. Köşk'ün ve Cumhurbaşkanlığı kampusunun çevre güvenliğini sağlayan Muhafız Alayı, Silahlı Kuvvetler içinde en modern teçhizatlarla donatılmış bir birlik. Eğitim alanı, eğitim mekanları, sosyal tesisler ve diğer hizmet birimlerine sahip olan Muhafız Alayı'nın, ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen bir proje ile yeni üniteler yapımına 1994'te başlandı.

Bir kısım tesisleri 24 Nisan 2000 tarihinde tamamlanan Muhafız Alayı'ndaki üçüncü kısım inşaat bünyesinde ise VIP konutları, sosyal tesisler, gündüz bakımevi, lojmanlar, nizamiye binası ve 30 bin metrekarelik peyzaj bulunuyor.


24 yıl önce