|

BM''nin çadırlarını Türk Kızılay''ı üretiyor

Kızılay, acil durumda geçici barınmayı sağlamak amacıyla çadır üretimine devam ediyor. Türkiye dışında uluslararası kuruluşlara da çadır yaptıklarını söyleyen Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, ''BM''den de çadır siparişi alıyoruz ve üretiyoruz. En son 18 bin 500 çadır teslim edildi'' dedi.

Yasemin Asan
00:00 - 19/07/2013 Cuma
Güncelleme: 22:31 - 18/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
BM''nin çadırlarını Türk Kızılay''ı üretiyor
BM''nin çadırlarını Türk Kızılay''ı üretiyor

Türk Kızılayı, her türlü modelde pamuklu ve PVC çadırlar üretiyor. Türk Kızılayı çadır işletmesi hakkında Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Nihat Adıgüzel bilgi verdi. Çadır ihtiyacını karşılamak için 1954 yılında çadır dikim ötelyesini kurduğunu söyleyen Genel Müdür Ahmet Lütfi Akar, ''Ankara Etimesgut''ta bulunan çadır üretim merkezi belki de Türkiye''de en büyük çadır atölyesidir. Çadır tesisinin bir uzantısı da Erzincan''da var. Erzincan''ın kapasitesi Etimesgut''a göre daha az. Çadırların üretimini yapıyoruz'' dedi. Üretilen çadırların Kızılay''a ait 33 deponun olduğunu ifade eden Akar, ''Bir afete karşı çadırları muhafaza ediyoruz. Van depreminde çadır stoklarımızı sıfırlamıştık. Daha sonra çalışmalarla şuanda 100 bine yakın çadır var'' diye konuştu.

ÇADIRLAR YANMAZ ÖZELLİKTE

Çadırların su geçirmeme ve yanmama özelliklerine sahip olduğunu vurgulayan Akar, PVC gibi hemen yanmadığını, soba kurmaları için çadırlarda izalosyonlarında olduğunu söyledi. 16 metre karelik çadırlarda 5 kişilik ailenin kalabildiğini belirten Akar, ''Çadırların içine yatak veriyoruz'' dedi.

En büyük çadır 210 metrekare

Çeşitli konsept çadırların bulunduğunu altını çizen Akar, ''16 metre kare dağıtmak için çadırlarımız var. 16 metre kare kent çadırlarımız var. 50 metre kare, 60 metre kare, 100 metre kare, 210 metre kare genel maksat çadırlarımız var. Depo olarak kulanılanmak için, toplantı mahalli olarak kullanmak için , afet alanlarında mescit olarak kullanmak üzere, sağlık kurumları için, idari amaçlı kullanılan çadırlar bulunuyor. Her türlü işlevle kullanmak üzere çadırlarımız var'' diye konuştu.

Tüm malzemeler testen geçiyor

Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, çadır atölyesinin malzeme kabul, stoklama, hammadde kesim kalite kontrol, paketleme ve sevkiyatlama bölümleri hakkında bilgi verdi. Bir çadırın boyutuna göre günlük dikim sayısının değiştiğini belirten Turunç, hangi tür çadır üretilecekse o tür malzeme kullanıldığını, son derece teknolojik makinalar bulunduğunu, çadırların boyutuna görede gün içinde de çadır üretildiğini, odaları olan çadırları dikmek daha uzun zaman aldığını, normal olan çadırlar dikimi daha kolay olduğunu söyledi.

Malzeme kabul ve stoklama çadır üretiminde kullanılacak hammaddelerin stok girişlerinin yapılabilmesi için muayenelerin yapıldığı ve depolandığı bölümler olduğunu söyleyen Turunç, teknik şartnamelere göre kabulleri yapılan malzemeler stok depolarına geldiğini ifade etti. Turunç, bütün çadır kumaşların testten geçtiğini söyledi.

ÖNCE KONTROL SONRA SATIŞ

Turunç, çadır üretimin ilk adımı olan hammelerin uygun kalıplar ve ölçülerde testten geçirilmiş çadır bezlerinin ve PVC''lerin otomasyonu sistemi ile kumaş serme cad sistemi ile kesimlerinin yapıldığını anlattı. Kalite kontrol, paketleme ve sevkiyat bölümlerinin çalışmalarını anlatan Turunç, üretilmiş olan çadırların paketlemeden önce kalite ve kontrolleri sonrasında paketlemeleri yapılarak sevke hazır hale geldiğini söyledi. Uluslarası kuruluşlara ücret karşılığında çadırlarını yaptıklarını vurgulayan Turunç, ''Ne isterlerse onu da çadırların üzerine basıyoruz. BM''den de artık çadır siparişi alıyoruz ve üretiyoruz. En son 18 bin 500 çadır teslim edildi'' dedi.

Van''da etkinlik amaçlı kuruldu

Akar, 210 metre karelik çadırlar genel maksatlı çadırlar olduğunu, bu çadırların içine aş evi kurulabildiğini, bu çadırları en son Van''da insanların rehabilitasyon çalışması kapsamında eğlence amaçlı kurduklarını belirtti. PVS şişme çadırlarında bulunduğunu söyleyen Akar, tamamen kendi üretimleri olan çadır olduğunu, çadırlarda kullanılan bütün malzemeler yerli olduğunu söyledi.

2+1 salonlu çadır

İki oda bir salon denilen çadır kent çadırlarında dikildiğini, bu çadırların aile yapısına uygun olduğunu belirten Akar, ''Çadırda mutfak, genel yaşam alanı ve yatma yeri bulunuyor. Yangında veya herhangi riskte önden ve arkadan da çıkılabilir. Ön tarafta sabo devrildğinde arka taraından dışarı çıkılabilir. Çadırların her tarafı keçe astarlıdır. Altını da keçe yapmak süretiyle ısıyı, nemide ayarlanmış oluyoruz. Çadırlar yazın serin, kışın ise sıcak oluyor. Kış aylarında çadırlarla beraber sobada veriliyoruz'' dedi.

Bir afette 250 bin kişiye hizmet vermeye hazırız

Şu anda bir afet olduğunda 250 bin kişiye hem barınma hem yemek hemde diğer sosyal ihtiyaçlarına hizmet verecek kadar Kızılay''ın kapasitesi olduğunu belirten Turunç, ''Bunları ne zaman kullanılacağı da belli değil. 10 sene de kullanmazsanız 10 sene de bekleyecek. Somali''ye gönderilen çadırlar deforme oldu artık kullanılmaz. Yağmur yağıyor, güneş var, kum fırtınası var bundan dolayı çadırlar tanınmaz halde. Van''da 80 bin üzerinde çadır dağıtıldı. Bu çadırların geri dönüşümü olmuyor. En son van depreminde dağıtılan 3 bin 500 çadırı geri alındı. Gelen çadırların bakımları tamiratları yapılıyor. Yeniden kullanılabilir hale getriyoruz'' şeklinde konuştu.

Erzincan''da çadır üretim atölyesi

Erzincan çadır atölyesi Van depreminden sonra faaliyete başladı. 4 bin 396 tane çadırın bakımı ve tamiratı 150 tane de çadır üretimi 2 bin 600 tane de çadır astarı üretimi gerçekleşti.

200 makina birden çalışıyor

Genel Başkan Vekili Nihat Adıgüzel de, dikim ötelyesinde 200 makinanın olduğunu söyleyerek 200 kişi aynı anda çadır dikilebildiğin, vardiya yapılması halinde günde 600 kişi çadır dikebildiğini belirtti. Adıgüzel, dikim bölümünde pamuklu çadırların üretimleri, PVC yapıştırma bölümünde de hava kanallı şişme çadırların ve genel amaçlı çadırların üretimleri yapıldığını ifade etti.


11 yıl önce