|

Bölgenin enerjide anahtar ülkesiyiz

Enerjide dışa bağımlılığı bitirmeye odaklanan Türkiye, bu alandaki hamlelerini peşi sıra atmaya devam ediyor. Türkiye’nin bölgenin enerjide anahtar ülkesi olduğuna dikkati çeken Enerji Bakanı Berat Albayrak; “Türkler gaz buldu yaygarası koparılmaya çalışıldı. İnşallah o gün gelecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2017 Cuma
Güncelleme: 00:46 - 3/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul’da 2 gün sürecek kongre çerçevesinde, doğalgaz sektörünün sorunları ve çözüm yolları tartışılacak.
İstanbul’da 2 gün sürecek kongre çerçevesinde, doğalgaz sektörünün sorunları ve çözüm yolları tartışılacak.

Enerji Bakanı Berat Albayrak, 7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı’nda (INGAS 2017) yaptığı konuşmada, Türkiye’nin doğalgaz depolama alanında tarihi adımlar attığı bilgisini paylaştı. Bakan Albayrak; “Kasım veya aralık gibi ikinci yüzer LNG santralini devreye alıyoruz. Tuz Gölü’nün ikinci fazı 2019’da bitiyor. Silivri’deki kapasite artırma çalışmalarımız da devam ediyor. 2021-2022’de yıllık 10 milyar metreküpün üzerinde depolamayla Türkiye enerjide başka bir yere gidiyor” dedi.

AB’NİN ARZ GÜVENLİĞİ TÜRKİYE’DEN BAŞLAR

Albayrak, yıllık doğalgaz tüketiminin en az yüzde 20’sini depolayarak arz güvenliği sorununu kökten çözmeyi hedeflediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:”Geliştirdiğimiz projeler, enerji uzmanlarının dile getirdiği ‘Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar’ tezini doğrulamaktadır. Türkiye bölgenin enerjide anahtar ülkesi.” Türkiye’nin 10 yıl sonra enerji ihraç eden bir ülke olabileceğini aktaran Albayrak, bu kapsamda 2015’te sisteme verilen günlük 190 milyon metreküp doğalgaz kapasitesinin, yıl sonu itibarıyla 288 milyon metreküpe çıkacağını bildirdi.

TARİHİ SÜREÇTEYİZ

Bu konuda Türkiye’nin boşa harcayacak zamanı bulunmadığını vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti: “Doğalgaz alanında, sadece altyapı yatırımları değil, arama ve sondaj alanında da tarihi bir sürecin eşiğindeyiz. İki gemimiz ile sismik çalışmalarımız devam ederken, süreci tamamlanan ve yakın zamanda imzaları atılan ve bu yıl bitmeden envanterimize katacağımız ilk sondaj gemimiz ile Akdeniz’de 2018 yılında ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz.”

ARAMALARA DEVAM

Bu durumun birilerini rahatsız ettiğine ve edeceğine işaret eden Albayrak; “Türkiye daha sondajı yapmadan, ‘Türkler gaz buldu’ yaygarası koparılmaya çalışıldı. Siyaseten bu manipülatif haberlerin arkasında neler olduğunu biliyoruz. Biz adımları rasyonel ve bilimsellik içinde atarsak, o gün gelecek. Kimse Akdeniz’i kendi babasının denizi, kendi zenginliği sanmasın” dedi. Albayrak; Türkiye olarak, gerek uluslararası hukuktan kaynaklı kendi münhasır ekonomik alanlarında, gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ruhsatlı sahalarında bu aramaları yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

  • ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR
  • İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) Genel Müdürü Mehmet Çevik de en önemli enerji kaynaklarından birisi olan doğalgazın “altın çağı”nı yaşadığını belirterek, Paris İklim Anlaşması kapsamındaki kriterlere ulaşılması için doğalgazın enerji karmasındaki payının artması gerektiğini söyledi. İGDAŞ’ın da bu kapsamda önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Çevik, İstanbul’un 39 ilçesinde 6,2 milyonu bulan aboneye güvenli ve kesintisiz doğalgaz dağıtımı yapmak için çalıştıklarını ifade etti.
4 milyar $'lık pazara ulaştı

Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, sektörün büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Türkiye’de her yıl 2 milyon kombi üretiliyor. Bunun yarısı kullanılırken, yarısı daa ihraç ediliyor. Ülkemiz bu konuda Avrupa’nın üretim merkezi oldu” dedi. Sektörün genişlemesine uygun çerçevede çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Vardan, özellikle Avrupa ve dünyadaki gelişmeleri takip ettiklerini dile getirdi.

YENİLENEBİLİRE ACİL İHTİYAÇ

Kongrenin açılış konuşmacıları arasında yer alan Ürdün Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Amani Al Azzam da; ülkesindeki enerji ihtiyacının yüzde 90’ının ithalat yoluyla karşılandığını anlattı. Bağımlılığı azaltmak ve enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için doğalgazın yanı sıra yenilenebilir enerjiyi de acil bir ihtiyaç olarak gördüklerini aktaran Al Azzam, “Yenilenebilir enerjide büyük fırsatlar var. Ülke olarak; elektrik üretimini 2020’ye kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama kararı aldık” diye konuştu.

#Berat Albayrak
#Enerji
#Türkiye
7 yıl önce