|

Bombacı 400 kez Suriye''ye gitmiş

Reyhanlı''ya yapılan saldırıların bir numaralı şüphelisi Nasir E.''nin bir yıl içinde Suriye''ye 400 kez girip çıktığı ortaya çıktı. Patlamanın ardından Suriye''ye kaçan Nasir E.''nin saldırılar için son bir aydır hazırlandığı da belirlendi.

Tahir Alperen
00:00 - 17/05/2013 Cuma
Güncelleme: 23:35 - 16/05/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Bombacı 400 kez Suriye''ye gitmiş
Bombacı 400 kez Suriye''ye gitmiş

Hatay''ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıyı organize ettiği ileri sürülen ve olaydan sonra Suriye''ye kaçan saldırının bir numaralı şüphelisi Nasır E.''nin bir yıl içerisinde Suriye''ye 400 kez giriş çıkış yaptığı belirlendi. Bu arada, Reyhanlı saldırılarına ilişkin olarak MİT Kontresipiyonaj Dairesi''nin devrede olduğu öğrenildi.

EYLEMCİLERDEN 7''Sİ KAÇTI

Hatay Harbiye semtinde 2 bin 400 liraya depo kiralayan Nasır E.''ye, bomba, bomba düzeneği ve paranın Suriye Ordusu''nda üst düzey komutan olduğu ileri sürülen Ethem kod adlı kişinin sağladığı kaydedildi. Tutuklanan Ahmet M. ifadesinde Ankara''ya Yusuf B. ile birlikte giderek Kocatepe Camii etrafından keşif yaptıklarını, Yusuf B.''nin caminin fotoğralarını çektiğini, ardından da aynı gün Hatay''a döndüklerini söyledi. Saldırıyı organezi eden, depo kiralayan, araçları olay yerine götüren, patlama için düğmeye basan Nasır E., Yusuf B., Mehmet K., Temir D., Suriye uyruklu Mohammad Dıb K., Doğan Ö. ve Yusuf N.''ye ise şu ana kadar ulaşılmadı. Şüphelilerin Suriye''ye kaçtıkları belirlendi.

KAÇAKÇILIK YAPACAĞIZ DEMİŞLER

Saldırıda kullanılan minibüslerin Mehmet K. adına alındığı ve 2 Mayıs günü depoya çekildiği de şüphelilerin ifadesinde ortaya çıktı. Şüpheli Yusuf B. ve Nasır E. ile birlikte araçları kaportacı Mehmet B.''ye götürerek özel bölme yaptıkları ve bunun karşılığında 3 bin lira ödedikleri belirlendi. Mehmet B. ise, ''Bana kaçakçılık işine girdiklerini söylediler. Araçlara özel depolar yaptım'' dedi.

Hedef cuma günü Kocatepe Camii''ydi

Reyhanlı saldırısının detayları netleşmeye devam ediyor. İstihbarat birimlerinden elde edilen bilgilere göre, Yusuf N. isimli şahsın Cuma günü Kocatepe''yi kana bulayacağı öğrenildi. Söz konusu saldırı girişimini M.G. isimli bir diğer şahıs Hatay Emniyet Müdürlüğü''ne ihbar ederken, Temir D.''nin de bu saldırı için Ankara''ya geldiğini söylediği ortaya çıktı. Saldırı sonrası başlatılan soruşturmanın detaylarına ulaşıldı. Kanlı saldırı istihbaratı 8 Mayıs günü Hatay Emniyeti''ni arayan M.G. isimli kişinin ihbarı üzerine başladı. M.G. ihbarında, Temir D. isimli bir kişinin Ankara''da eylem arayışı içerisinde olduğunu söyledi. Bu kişiyi 9 Mayıs''ta Yayladağı''na getireceğini belirten M.G., Yayladağı''na götüreceği kişiyi Nasır E.''nin alacağını, ardından da Transit araca bomba yükleyerek Yusuf N. ile birlikte Ankara''ya gönderileceğini ifade etti.

O ARAÇ ARANIYORDU

Temir D. ve Yusuf N.''nin beraber Ankara''ya aracı götüreceklerini ve Cuma günü Kocatepe''de patlatacaklarını söyleyen M.G.''nin bu ihbarı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Hatay ve Ankara arasındaki güzergahlarda bulunan illerin giriş ve çıkışlarını tuttu. İl girişlerinde belirtilen araçlarda araç ve kişi taraması yapıldı. Güvenlik birimlerinin Nasır E.''nin olaydan önce bir arkadaşının füme renkli Hatay plakalı aracını aldığını ve ortadan kaybolduğunu tespit etti.


11 yıl önce