|

Boru hatları yeni bir süper güç doğuracak

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda “Nabucco ve diğer boru hattı projeleri, Türkiye'yi hem Asya hem de Avrupa'da güçlü bir ülke yapacak. Türkiye'nin bankaları krizden etkilenmedi. Türkiye'nin bankacılık sisteminde gerçekleştirdiği reformlar, diğer gelişmekte olan tüm ülkelere örnek oluşturmalı” dedi

Plön
00:00 - 25/09/2009 Cuma
Güncelleme: 23:45 - 24/09/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Boru hatları yeni bir süper güç doğuracak
Boru hatları yeni bir süper güç doğuracak

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Nabucco ve diğer boru hattı projeleriin, Türkiye'yi hem Asya, hem de Avrupa'da güçlü bir ülke yapacağını söyledi. Asya Kalkınma Bankası Başkanı Kuroda, Almanya'nın Plön kentinde gerçekleştirilen Küresel Ekonomi Sempozyumunda, Türkiye'nin ekonomik ve jeostratejik önemine ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin, enerji hatları üzerinde bir köprü ülke konumunda bulunduğunu belirten Kuroda, en son gerçekleştirdiği Nabucco projesiyle, enerji güvenliği ve güzergah çeşitliliği açısından, enerji kaynaklarıyla, tüketiciler arasında köprü ülke olduğunu kaydetti. Kuroda, önümüzdeki dönemde güçlü olmak isteyen ülkelerin, enerji kaynaklarının bulunduğu bölgeleri ve ulaşım yollarını kontrol eden ülkeler olacağını da vurguladı.

ÖRNEK BANKACILIK SEKTÖRÜ REFORMLARI

Türkiye'nin bankacılık sistemini, 2002 yılından buyana uyguladığı reformlarla güçlendirdiğini belirten Kuroda, bu reformların faydasını son küresel mali krizde gördüğünü bildirdi. Türkiye'nin bankalarının krizden etkilenmediğinin altını çizen Kuroda, bankacılık sisteminde gerçekleştirilen reformların, diğer gelişmekte olan tüm ülkelere örnek oluşturması gerektiğini söyledi. Kuroda, gelişmiş ülkelerdeki bankaların batmasına rağmen, Türkiye'de ise bir tek banka bile batmazken, Türkiye bankacılık sektörüne hiçbir mali katkıda bulunma ihtiyacını duymadığını da kaydetti. Haruhiko Kuroda, Çin'in ve Türkiye'nin mali sektörlerinin güçlü olduğunu belirterek, her iki ülkenin de bankacılıkta başarılı örnekler olduğunu vurguladı. Japonya maliye bakan yardımcılığı yaptığı dönemde uluslararası piyasalarda 'Bay Yen' olarak tanınan Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Türkiye'nin, önceki yıllardaki ekonomik büyümesini yeniden yakalayabilecek potansiyele de sahip bulunduğunu söyledi.


Yolsuzluğun yıllık cirosu 40 milyar $

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Türkiye'de temsilciliğini yapan Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Gündüz, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yayımladığı Küresel Yolsuzluk Raporu'na göre sadece gelişmekte olan veya geçiş ekonomilerinde politikacılar ve bürokratların aldığı rüşvetin yılda 20-40 milyar dolar seviyelerine ulaştığını kaydetti. Kuruluş amacı yolsuzlukla mücadele etmek, bu süreçte hükümet, sivil toplum, iş dünyası ve medyayı bir araya getirmek olan merkezi Berlin'de bulunan örgütün yayımladığı raporun 2009 konusu 'Özel Sektör ve Yolsuzluk' oldu. Afrika'dan Avrupa'ya kadar çeşitli piyasalardaki yolsuzluk riskini analiz etmeyi hedefleyen rapor sonuçlarını açıklayan Gündüz, Türkiye'nin yer almadığı raporda ele alınan konular arasında rüşvet, yolsuzlukla mücadele yöntemleri, kurum içi yolsuzluk ve kartelleşme gibi başlıkların yer aldığını bildirdi.

MALİYETLETLERİ DE YÜKSELTİYOR

Zeki Gündüz, krizin kurumsal yönetişimin önemini bir kez daha hatırlattığına dikkati çekerek, kriz nedeniyle özel sektör ve kamu sektörü temsilcilerinin yönetişim sistemlerini bir kez daha inceleme, derin analiz yapma gereği duyduklarını dile getirdi. Gündüz, araştırmalara katılan her 5 yöneticiden 2'sinin kamu ile ilişkilerinde rüşvet verilmesi yönünde bir taleple karşılaştığını belirterek, yüzde 50'sinin ise rüşvetin, maliyetleri en az yüzde 10 oranında yükselttiği görüşünde olduğunu dile getirdi.



15 yıl önce