|

Bu iş daha yeni başlıyor

Başta TSK olmak üzere devlet içindeki kritik kadrolara kendi adamlarını yerleştirmek için binlerce bürokrata ‘casusluk’ kumpası kuran paralel yapıya bir büyük darbe daha! ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük yasadışı tasfiyesi’ olarak gösterilen paralel örgüt imzalı ‘Askeri Casusluk’ kumpasının aktörlerine yönelik İzmir merkezli soruşturmanın ilk ayağında, 18 ilde 57 kişi hakkında yakalama kararı verildi. Gözaltına alınan 46 şüpheli arasında valiler, emniyet müdürleri ve müfettişler de var. 1500’ü aşkın mağdurun şikayet mektubunu inceleyen savcılar, bazı subayların itiraflarını da kayda geçirdi

Yeni Şafak
04:00 - 4/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:21 - 3/11/2015 Salı
Yeni Şafak

10 Ağustos 2010 günü, dönemin özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcılığı'na ABD'nin Maryland eyaletinden bir ihbar maili gönderildi. Bu ihbarda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde bir fuhuş şebekesinin varlığından bahsediliyordu. Tahkikat İzmir Emniyeti Asayiş Şubesi tarafından başlatılsa da 2 ay sonra dosya Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne geçti. Ahlak Masası'nda başlayıp Organize'ye geçen soruşturma bir anda Türkiye'nin en büyük 'askeri casusluk' iddiasına döndü. Devlet içindeki kamu kurumlarına kendi adamlarını yerleştirmek için bu dosyayı işlevsel bir araca dönüştüren paralel yapı, 2010'dan 2012'ye kadar binlerce telefon görüşmesi dinlendi, yüzlerce asker ve bürokratı takip etti, ev baskınlarında bulunan harici disklerin içinden binlerce bürokratın özel hayatlarıyla ilgili bilgi notları ele geçirdi. O dönem paralel örgüte bağlı yargı üyeleri, ele geçirilen mahrem bilgileri aynen iddianameye koyup basına servis etti. Kamu kurumlarında paralel örgütün hedefindeki çok sayıda bürokrat, savcılar tarafından itibar suikastine uğradı. Fuhuş iddiasıyla başlayan ve paralel yapının 'askeri casusluk' kumpasına dönüştürdüğü soruşturmada 357 kişi yargılandı. Mağdurlar arasındaki 1500 kişinin şikayet mektuplarını inceleyen İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, casusluk kumpasına imza atanlara yönelik soruşturmada ilk dalga operasyon talimatını dün verdi. 18 ilde 57 zanlı hakkında yakalama kararı çıktı.







KADRO ÜST DÜZEY


İzmir merkezli soruşturmada haklarında yakalama kararı çıkarılan 57 şüpheliden 46'sı 18 ilde gözaltına alındı. Yakalananlar arasında valiler, emniyet müdürleri, müfettişler de bulunuyor. Şüpheli listesinin bir numarasında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan paralel örgüt lideri Fetullah Gülen var. 2012 yılında casusluk kumpasına imza atan ekipten eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay da gözaltında.







Bilkay'ın ekibinden dönemin Organize Suçlardan Sorumlu İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, İzmir Emniyeti eski İstihbarat Şube Müdürü Taner Aydın, eski Organize Şube Müdürü M.Ç, eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü E.G, eski Personel Şube Müdürü E.D, dönemin istihbarat müdür yardımcısı M.T. ve bir dönem Afyon Polis Okulu'nda müdürlük yapan emekli Emniyet Müdürü Müjdat Karagöz de yakalananlar arasında.







İZMİR'E SEVK EDİLDİLER


Casusluk kumpasına yönelik soruşturma valilere de uzandı. Güvenlik güçleri merkez valileri Sadık Altınkaynak, Mehmet Oduncu ve Ahmet Kaya'yı da aynı dosyadan gözaltına aldı. Gözaltındaki bir başka zanlı ise Eskişehir'de Vali Yardımcısı olarak görev yapan Mesut Kesen. Kesen, İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı iken, 3 Eylül 2014'de Eskişehir Vali Yardımcılığı görevine atanmıştı. Zanlılar arasında Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri de bulunuyor. İleri, Ankara'da gözaltına alındıktan sonra İzmir'e sevk edildi. Şüphelilerin alındığı iller arasında Elazığ, Ankara, Erzurum, Van, Trabzon, Zonguldak ve Diyarbakır bulunuyor.







13 kurumda 3 bin isim


Paralel örgütün casusluk kumpası ile 13 ayrı kurumda 3 bin kişiyi fişlediği tespit edildi. Fetullahçı Terör Örgütü'nün aralarında Genelkurmay Başkanlığı'nın da bulunduğu kurumlardaki üst düzey 3 bin yetkiliyi, İzmir'deki soruşturmaya dahil edip itibarsızlaştırarak görevden aldırmayı ve yerlerine kendi içlerinden kişileri getirmeyi hedeflediği ortaya çıktı. 46 zanlının yakalandığı son operasyonun, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde, Teftiş Kurulu, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, TÜBİTAK ve TİB'in bir buçuk yıllık çalışması sonucunda gerçekleştiği öğrenildi.






#paralel örgüt
#Askeri Casusluk
#paralel yapı
9 yıl önce