|

Bulgaristan demokrasi sınavı verecek

Bulgaristan'ın ilk Müslüman ve Türk Cumhurbaşkanı adayı Sali Şaban, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan göçmenlerini huzurlu bir gelecek için oy kullanmaya çağırdı. Sali, bu seçimlerin AB üyesi Bulgaristan için bir demokrasi sınavı olduğunu söyledi

Şamil Kucur
00:00 - 22/10/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:22 - 22/10/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Bulgaristan  demokrasi sınavı verecek
Bulgaristan demokrasi sınavı verecek

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir ilk yaşanacak. Müslüman Türk kökenli bir aday cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılıyor. AB üyesi Bulgaristan'da ve Balkan ülkelerinde ilk olarak cumhurbaşkanlığına aday olan Müslüman Türk asıllı Sali Şaban, 23 Ekim Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarından oy istedi.

ŞEHİTLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Seçim öncesinde Sultanahmet'de basın toplantısı düzenleyen Şaban, konuşmasına şehit Mehmetçikler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Türkiye'nin tarihten gelen bir kardeşlik bağı olduğunu belirten Şaban, "Türkiye'deki göçmen dernekleri ve misafirperverliğiniz sayesinde, burada birkaç gün çalışma şansı bulduğum için çok mutluyum, çok teşekkür ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde kendileri ile beraber Bulgaristan'ın da demokrasi sınavı verdiğini ifade eden Şaban, şu ifadeleri kullandı: “Bulgaristan'da Türk Müslüman bir cumhurbaşkanı adayının olması, vatandaşlarının kanunlar önünde eşit olduğunu ve hepsinin seçme ve seçilme hakkının olduğunu ortaya çıkaracak. Ya da bu seçimler, 2011'de AB üyesi olduğu halde hala ırkçı söylemlere teslim olduğunu ortaya koyacaktır.”

Bulgaristan'da Türk, Pomak ve Romanların yoğun olduğunu ancak tüm Bulgar vatandaşlarından da destek göreceğine inandığını ifade eden Sali Şaban, "Seçimlerde biz hiç kimseyi dışlamadan adil, hukuka ve insan haklarına riayet eden, kucaklayıcı bir anlayış sergiliyoruz. Cumhurbaşkan yardımcı aday olarak Sayın Valentin Gotseva ile birlikte seçime gidiyoruz. Bu açıdan bütün Bulgaristan vatandaşlarından destek alacağımızı umuyoruz" dedi.


GÜÇLÜKLERLE KARŞILAŞTIK

Adaylığının hazırlık döneminde engellerle karşılaştıklarını belirten Şaban, barışa çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde adaylığının son derece önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı. Sali Şaban, “Bizler Bulgaristan'ın geçmişinden kaynaklanan zor dönemleri de hesaba katıyoruz. Bugün birlikte yaptığımız çalışmaların tümünün barışı sağlama yolunda çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Yine bu çalışmalar ileride Bulgaristan'da yaşayan tüm halklar için kardeşlik ilişkilerini de güçlendirecektir” şeklinde konuştu.


13 yıl önce