|

Bundan sonra ülkeler ikiye ayrılacak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bundan sonra ülkeler borç yükü ağır olanlarla borç yükü hafif olanlar şeklinde ayrılacaklar. Türkiye borç yükü hafif olan ülke olacaktır' dedi

Aa
00:00 - 20/01/2010 Çarşamba
Güncelleme: 21:43 - 20/01/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Bundan sonra ülkeler ikiye ayrılacak
Bundan sonra ülkeler ikiye ayrılacak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 'bundan sonra ülkeler borç yükü ağır olanlarla borç yükü hafif olanlar şeklinde ayrılacaklar. Türkiye borç yükü hafif olan ülke olacaktır' dedi.

Euromoney'nin düzenlediği, Merkez ve Doğu Avrupa Forumu toplantısında katıldığı panelde konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin krizi aşmak için IMF'ye ihtiyacı olmadığını söyledi.

Türkiye'deki ekonomik gelişmeler, bütçe açığı ve mali disipline ilişkin katılımcıların sorularını da yanıtlayan Yılmaz, "Mali disiplinin sağlıklı bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu" belirterek, "Mali disiplin çok önemlidir. Türkiye'de 30 -35 yıl yüksek enflasyon yaşadık. Kaynak dağılımı bozuldu, 2001'de kamu borcu yüzde 95 seviyesindeydi. 2008'de yüzde 40'ların altına çektik ve 2009'da bütçede yüzde 6'ya yakın bir açık verdik" diye konuştu.

Türkiye'nin Uluslararası Para Fonuyla (IMF) yaptığı anlaşmaya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Yılmaz, 'Türkiye'nin kriz yönetimi içim IMF'ye ihtiyacı yok, ancak içinde bulunduğumuz dönemde ekonomik büyümeyi tamamlamak için IMF ile anlaşma yapılabilir' dedi.

Türkiye'de bütçe açığı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kriz nedeniyle bütçe açığı olduğu doğru ancak önemli olan mali disiplini elden bırakmamak ki biz bunu da yapıyoruz" dedi.

AB üyesi olmayan ülkeler panelinde geleceği ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, 'Bundan böyle dünyada ülkelerin borç yükü ağır olanlar ile hafif olanlar diye iki gruba ayrılacağını "belirterek, "Türkiye'nin borç yükü hafif olan ülkeler arasında yer alacağını" kaydetti.

Avusturya'nın Raifeisen İnternational adlı bankasının yönetim kurulu başkanı Herbert Stepic'in yönettiği bugünkü AB üyesi olmayan ülkeler paneline Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın yanı sıra, Arnavutluk Merkez Bankası Başkanı Ardian Fullani, Hırvatistan Merkez Bankası İcra Direktörü Ljubignko Jankov, Sırbistan Merkez Bankası Başkanı Radovan Jelasiç ile Karadağ Merkez Bankası Başkanı Nikola Fabris de katıldı.

Merkezi Londra'da bulunan Euromoney adlı kuruluş tarafından düzenlenen Merkez ve Doğu Avrupa forumunun bugün sona ermesi bekleniyor.

14 yıl önce