|

Burns, Süleymaniye'de

ABD Dışişleri Bakanlığının siyasi işlerden sorumlu müsteşarı Nicholas Burns, Fener Rum Patrikhanesini ziyaretinin ardından beraberindeki heyetle birlikte Süleymaniye Camiine geldi.

Aa
00:00 - 18/09/2007 Salı
Güncelleme: 21:07 - 18/09/2007 Salı
Yeni Şafak
Burns, Süleymaniye'de
Burns, Süleymaniye'de

ABD Dışişleri Bakanlığının siyasi işlerden sorumlu müsteşarı Nicholas Burns, Türk halkıyla beraber olduklarını,terör örgütü PKK'ya karşı Türk Hükümetini desteklediklerini belirterek,"Bizim için PKK terörist bir örgüttür. PKK'ya destek vermiyoruz" dedi.

Burns, Fener Rum Patrikhanesini ziyaretinin ardından beraberindeki heyetle birlikte Süleymaniye Camiine geldi.

Nicholas Burns ve beraberindekiler, ayakkabılarını çıkardıktan sonra camiye girerken, ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wienerde siyah bir eşarpla başını örttü.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Burns, özellikle Ramazan ayında Süleymaniye gibi muhteşem bir camiyi ziyaret etmekten duyduğumemnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'nin, dünyanın en büyük Müslüman ülkelerinden biri olduğunu ifadeeden Burns, Amerika'da da çok sayıda Müslümanın yaşadığını ve Ramazan ayının Müslümanlar için önemini bildiğini ifade etti.

Burns, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır'da da çok sayıda camiyiziyaret ettiğini, ancak Süleymaniye'nin, gördüğü en muhteşem camiolduğunu vurgulayarak, Amerikalıların ve Avrupalıların özellikleAyasofya ile Sultanahmet ve Süleymaniye camilerini görmelerini tavsiyeetti.

Bir gazetecinin, patrikhane çıkışında PKK'ya ilişkin yaptığı açıklamanıntam olarak anlaşılamadığını söylemesi üzerine Burns, Süleymaniye Camiinde bulunması dolayısıyla çok fazla politika konuşmak istemediğini ifade ederek, ABD'nin Türkiye'nin dostu olduğunu ve Türk Hükümeti ileilişkilerini güçlendirmek istediğini kaydetti.

Nicholas Burns, şöyle devam etti:"Türk halkıyla beraberiz, PKK'ya karşı Türk Hükümetini destekliyoruz.

Bizim için PKK terörist bir örgüttür. PKK'ya destek vermiyoruz. Biz,Türk halkını ve Türk Hükümetini destekliyoruz. Yarın Türk yetkililerleyapacağım görüşmelerde de Türkiye'yi yüzde yüz desteklediğimiz mesajınıvereceğim. Çünkü biz, Türkiye'nin barış içinde olmasını istiyoruz. Masum Türklere ve Türk askerlerine karşı yapılan tüm saldırıların sona erdiğini görmek istiyoruz. "Bir gazetecinin, İran'ın nükleer programına ilişkin sorusu üzerine deBurns, "sorunun barışçı ve diplomatik yollardan çözülmesini istediklerini" söyledi.

Burns, Türkiye'nin AB üyeliğine nasıl baktıklarıyla ilgili soruya karşılık da "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekliyoruz. AB'nin deTürkiye'nin üyeliğini kabul etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu hem AB,hem de Türk halkı için iyi olacak" dedi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Anderholm Wiener da NicholasBurns'un Türkiye'yi ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dilegetirerek, ziyaretin, seçimler ve yeni hükümetin kurulmasından sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Türkiye ile her konuda ortak hareket ettiklerini göstermesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.



17 yıl önce