|

Büyük koltuk için geri sayım

Lary Summers''in çekilmesinin ardından FED başkanlığı yarışı daha da kızıştı. Adayların en güçlü rakibi ise şimdiki başkan yardımcısı Janet Yellen

.
00:00 - 23/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:59 - 22/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Büyük koltuk için geri sayım
Büyük koltuk için geri sayım

Şubat ayında görev süresini tamamlayacak olan Ben Bernanke''nin ardından dünyanın politikalarını yakından izlediği ABD Merkez Bankası FED''in başkanlık yarışı adaylarından Larry Summers''ın çekildiğini açıklamasının ardından Janet Yellen en güçlü aday olarak görünmeye başladı.

14 senedir FED Yönetim Kurulu''nda üye olan Yellen, Kaliforniya Üniversitesi''nde profesörlük yaptı ve hukuk alanında da fahri doktora sahibi. Evli ve bir çocuk annesi olan Yellen eğer FED Başkanlığı''na seçilirse, FED''in yönetimine geçen ilk kadın başkan olacak. FED''de uzun yıllardır yönetim kurulunda çalışan Yellen''ın, yakın zamanda koltuğunu bırakacak olan Bernanke''nin parasal politikalarını desteklediği biliniyor. Hali hazırda FED Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Yellen''ın 4 yıllık görev süresi 4 Ekim 2014''de sona erecek.

AVRUPA VE ABD SERMAYESİNİN ÇOCUĞU

Dünya Finans piyasalarının en büyük Merkez Bankası FED, 20. yüzyılın başında, 1913 yılında Başkan Wilson''un imzasıyla Avrupa ve Amerikan sermayesinin çocuğu olarak doğdu. FED sadece ''ulusal'' bir merkez bankası gibi değil aynı zamanda küresel ekonominin kalbi ve küresel sermayenin merkezi gibi çalışıyor. ''Federal Reserve''in resmi internet sitesindeki bilgilere göre, Komite üyeleri ABD başkanı tarafından aday gösterilir ve Senato üyeleri tarafından onaylanır. Yasaya göre, atamalar ''adil finansal, tarımsal, endüstriyel ve ticari çıkarlar ve ülkenin coğrafi bölümleri'' konularında temsil sahibi olur. Aynı federal rezerv bölgesine 2 kişi atanamaz.

YILLIK MAAŞI 199 BİN DOLAR

Yönetici her bir çift sayılı yılın 31 Ocak''ında 1. dönemi bitecek şekilde en fazla 14 yıl boyunca çalışabilir. 14 yıllık süresi boyunca hizmet eden yönetici yeniden atanmaz ancak son bulmayan sürenin kalan kısmını tamamlamak için seçilen yönetici, yeniden 14 yıllık bir sürede görev yapmak için seçilebilir. İlk atamadan sonra yöneticiler politika görüşlerinden dolayı görevinden uzaklaştırılmaz. Çok uzun şartlar ve atama aşamaları yönetim kurulunun bir bütün olarak ABD Merkez Bankası''nın politik baskılarını izole etmek amacını taşır. Başkan, halk sözcüsü, kurum temsilcisi ve kurum kadrosunun yöneticisi olarak hizmet eder. Kongre, komite üyelerinin maaşlarını belirler. 2013 yılı için FED başkanının yıllık maaşı 199 bin 700 dolar. Kurumun diğer üyelerinin yıllık maaşı ise (başkan yardımcısı dahil) 179 bin 700 dolar. Seçilecek yeni FED Başkanı ABD tarihinin 15. başkanı olarak 1 Şubat 2014''de göreve başlayacak.

Veto gelebilir

En güçlü aday olarak gösterilen Lary Summers''in sürpriz bir şekilde adaylıktan çekilmesiyle birlikte ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yedi isim ön plana çıktı. Başkan Obama''nın Yellen''ın adaylığına soğuk bakması diğer adayların da şansını artırıyor. Yellen''in Obama''dan veto yemesi durumunda FED Başkanlığı için favori ismin kurumun eski başkan yardımcısı Roger Ferguson.

Obama açıklayacak

ABD Başkanı Barack Obama''nın önümüzdeki hafta BM toplantısına katılmak üzere New York''a gidecek olmasından dolayı FED Başkanlığı''na göstereceği adayın açıklanmasında gecikme yaşanabilir. Yetkililer şu ana kadar herhangi bir karar alınmadığını ve adayı duyurmak için kesin bir tarih belirlenmediğini belirtiyorlar.

İşte adı geçen isimler
JANET YELLEN
FED Başkan Yardımcısı Janet Yellen, Summers''ın çekilmesiyle FED başkanlığı için en güçlü aday konumuna geldi. Berkeley Üniversitesi''nde ekonomi profesörü olan Yellen 2004 yılında San Francisco FED Başkanlığı''na, 2010 yılında ise FED Başkan Yardımcılığı''na getirildi.
CHRISTINA ROMER
Christina Romer, Obama yönetiminin ilk iki yılında Ekonomi Danışmanları Konseyi''ne başkanlık yaptı. Berkeley''de ekonomist olan Romer''in resmen aday gösterilme ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
DONALD KOHN
Donald Kohn, 1987-2010 yılları arasında FED Açık Piyasa Komitesi''nin bir üyesiydi. 2006-2010 arasında FED Başkan Yardımcısı olan Kohn, Summers ve Yellen ile birlikte Başkan Obama''nın kapalı kapılar ardında adından ciddi şekilde bahsettiği adaylardan biri.
ROGER FERGUSON
1999-2006 yılları arasında FED Başkan Yardımcılığı yapan Roger Ferguson, şu anda öğretmenlere, doktorlara ve kültür çalışanlarına hizmet veren, kâr amacı gütmeyen bir yatırım organizasyonunun başkanı.
RICHARD FISHER
Dallas FED Başkanı olan Richard Fisher, FED''in varlık alımlarını eleştirirken, bankanın yürüttüğü parasal genişleme programını ''Gordion Düğümü'' olarak nitelemişti.
WILLIAM DUDLEY
William Dudley, halen New York FED Başkanlığı''nı yürütmekte. Dudley, Haziran''da FED''in varlık alım programının daraltılması yerine genişletilmesi yönünde görüş bildirmişti.

11 yıl önce