|

Büyüme tamam sıra zama geldi

Grant Thornton'un, 'Küresel Ekonomik Görünüm 2011 - 2. Çeyrek' raporununa göre 39 ülkeden 3 bin CEO ve üst düzey yöneticiden yüzde 81'i önümüzdeki 12 ay içinde tüm çalışanlara maaş zammı yapmayı planlıyor

00:00 - 19/07/2011 Salı
Güncelleme: 23:42 - 18/07/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Büyüme tamam sıra zama geldi
Büyüme tamam sıra zama geldi

Dünyanın önde gelen denetim, vergi ve danışmanlık şirketlerinden Grant Thornton, 2011 ikinci çeyrek itibariyle hazırladığı 'Küresel Ekonomik Görünüm 2011 - 2. Çeyrek' raporunu yayınladı. Türkiye dahil 39 farklı ülkeden yaklaşık 3 bin CEO ve CFO seviyesinde yönetici ile yapılan araştırma, gelecek kararları için önemli veriler sağlıyor. İyimserlik/kötümserlik, özel sektörde büyümenin önündeki kısıtlayıcı unsurlar, istihdamdaki değişim, maaş artış öngörüleri gibi birçok konuya ışık tutan araştırma sonuçlarına göre, 39 ülke arasında Türkiye'nin bulunduğu nokta da dikkat çekiyor.

YENİ İŞ PLANLARI YAPILIYOR

İçinde bulundukları zorlu ekonomik koşullardan sıyrılmaya çalışan İspanya, Yunanistan, Japonya, İrlanda, Portekiz ve son günlerde İtalya gibi bazı ülkeleri ayrı bir şekilde değerlendirirsek, dünya ekonomisi genel olarak yavaş bir canlanma sürecinde. Şirketler, krizde ayakta kalma stratejisinden çok büyüme odaklı iş planları yapmaya yönelmiş durumdalar. Grant Thornton'un araştırması, İyimserlik konusunda 2011 ilk çeyrek sonuçlarına göre dünya sıralamasında yerimizi koruyoruz ve en yüksek iyimserlik, diğer coğrafi gruplarla kıyaslandığında Türkiye'de.

EN KÖTÜMSER 3 ÜLKE

2011 ilk çeyrek sonuçlarında Türkiye +66 puan ile 39 ülke arasında 14. sıradaydı. İkinci çeyrek sonuçlarına bakıldığında, iyimserlerin oranında -9 puanlık bir düşüş olsa da dünya sıralamasındaki yerimiz aynı ve 8 farklı coğrafi gruptan daha yüksek bir iyimserlik ortalamasına sahibiz. Avrupa birliği ülkelerinde ilk çeyrek sonuçlarına göre 3 puanlık bir artış yaşanırken BRIC, ASEAN ve Latin Amerika ülkelerinde 10 puanın üzerinde düşüş yaşanıyor. İspanya, Yunanistan ve Japonya 2011 ilk çeyrek sonuçlarında en kötümser üç ülkeydi. İkinci çeyrek sonuçlarında da bu durum değişmedi.


12 ay içinde tüm çalışanlara yönelik plan

Grant Thornton'un, 'Küresel Ekonomik Görünüm 2011' raporuna göre Türkiye'den çıkan sonuçlarda, bir sene öncesinin aynı dönemi ile kıyaslandığında çalışan sayısında artış yaşandığını belirtenlerin azalış yaşadığını belirtenlere farkı 60 puan ve bu sayı 76 puanlık Hindistan'ın hemen ardından ikinci konumda. 54 puanlık İsveç ve 56 puanlık İsviçre sonuçlarının hemen üzerinde kendine yer buluyor. Çalışan sayısında azalma yaşadıklarını belirten ülkeler ise İspanya, Yunanistan ve Hollanda. Öte yandan araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 81'i önümüzdeki 12 ay içinde tüm çalışanlara maaş zammı yapmayı planlıyor. 2010 yılının ikinci çeyrek sonunda bu rakam sadece yüzde 59'du. Diğer taraftan, çalışanlarına 'enflasyonun üzerinde' bir maaş zammı yapmayı planlayanların yüzdesi yüzde 26. 2010 ikinci çeyrek sonunda bu oran sadece yüzde 13'tü.


Büyümenin önündeki engel

Türk yöneticilere göre nitelikli eleman sıkıntısı yine kendini hissettiriyor. İkinci çeyrek sonuçlarında ortaya çıkan sürpriz, bilgi iletişim teknolojileri altyapısında yaşanan eksikliklerin 66 puan ile büyümenin önündeki en büyük engel olarak değerlendirilmesi. Bu sonuçlar, 2011 ilk çeyrek sonuçlarına göre 38 puanlık bir artış gösteriyor. Türk yöneticilerin bakış açısına göre yaşanan bir diğer sıkıntı ise 44 puan ile yetenekli işgücüne erişimdeki zorluk. Bunun hemen ardından 37 puan ile altyapı ve ulaşım zorlukları ve 34 puan ile kanunlar geliyor.



13 yıl önce