|

Çanakkale görkemli törene hazırlanıyor

Tarihin en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale’de, bu yıl 100’üncüsü gerçekleştirilecek törenler için hazırlıklar sürüyor. Vali Çınar, “Neredeyse Çanakkale’de dünya devlet başkanlarının katıldığı Birleşmiş Milletler toplantısı gibi en kalabalık ve görkemli bir program gerçekleştirilecek” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/02/2015 Tuesday
Güncelleme: 22:15 - 9/02/2015 Monday
AA
Türk tarihinin altın sayfalarından olan, milletin eşsiz kahramanlığı, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, kutsal saydığı değerler için ülkenin her köşesinden gelen gençlerin kanlarını dökerek “Çanakkale geçilmez” destanı yazdığı Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümünün coşkuyla kutlanması için hazırlıklara devam ediliyor.

Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılına girildiğini ve doğal olarak törenlerin öncekilerden daha görkemli ve hazırlıklı gerçekleştirileceğini belirten Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, bunun seneye yayılan etkinliklerle süreceğini anlattı.

EN ÜST SEVİYEDE KATILIM

Pek çok kurum ve kişi tarafından hazırlanan projelerin yıl içinde uygulanacağını dile getiren Çınar, şöyle konuştu: “Temelde Çanakkale Zaferi’nin kutlanması, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, 24-25 Nisan’da Anzak Törenleri ve 57’nci Alay Yürüyüşü konu başlıklarında olacak. 18 Mart hazırlıklarımız tamamlanmış durumda. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerekli çalışmalar yapıldı. Program, taslak halinde somutlaştı. Bu zaferi en güzel şekliyle kutlayacağız. Devletimiz de en üst seviyede katılım sağlayacak. 18 Mart’taki kutlamalarımızı halkımızla Şehir Stadyumu’nda gerçekleştiriyoruz. Buradaki törenin akabinde Şehitler Abidesi’ndeki törenlere geçilecek. Burada daha çok resmi ağırlıkta bir tören yapılacak.”

106 ÜLKEYE ÖZEL DAVET

Çınar, 24-25 Nisan’daki uluslararası törenlerin ise Cumhurbaşkanlığının himayelerinde gerçekleştirileceği bilgisini verdi. Bu törenlerle ilgili hazırlıklara da değinen Çınar, “Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Dışişleri Bakanlığı tarafından 106 ülkenin devlet başkanı ve temsilcilerine özel davet yazısı gönderildi. Bunun dışında Birleşmiş Milletler ve NATO gibi 36 uluslararası kuruluşlara da aynı davette bulunuldu. Tabii ki bu davete icabet edilecektir” dedi.

KALICI ESERLER DE YAPILACAK

Çınar, savaşların 100’üncü yılıyla ilgili bazı etkinliklere başlandığını aktardı. Bu etkinliklerin, toplumun hissiyatı, anlayışı ve bilincine etki edecek konferans, sempozyum, festival, konser, sergi, yayın ve filmler olduğunu bildiren Çınar, şunları kaydetti: “Tarihi eserlerin restorasyonu, şehitliklerde eksik kalan kısımların tamamlanması, bir Şehir Müzesi ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi kurulması gibi kalıcı eserler de yapılacak. 100’üncü yıl münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde büyük destekleriyle Türkiye’nin en büyük bütçeli ‘Son Mektup’ adı altında bir sinema filmi hazırlandı. 18 Mart günü bunun galası burada olacak.”
#Çanakkale Savaşları
#Çanakkale Zaferi
#Ahmet Çınar
9 years ago