|

Canlı bomba Akkuş sabıkalı

Aa
00:00 - 23/05/2007 Çarşamba
Güncelleme: 18:09 - 23/05/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Canlı bomba Akkuş sabıkalı
Canlı bomba Akkuş sabıkalı

Ankara'da Anafartalar Çarşısı önünde gerçekleşen patlamaya üzerindeki plastik patlayıcının neden olduğu bildirilen Güven Akkuş'un, 3 kişinin öldüğü, 33 güvenlik görevlisinin yaralandığı, iş yerleri, kamu binaları ile araçlarının tahrip edildiği ve yağmalandığı 1996 yılındaki 1 Mayıs olaylarına ilişkin davanın sanıkları arasında bulunduğu belirtildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1996 yılında Kadıköy'deki 1 Mayıs mitinginde çıkan olaylara ilişkin 63 sanıkla birlikte yargılanan Güven Akkuş, bu dava kapsamında yaklaşık 2 yıl cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 23 Ocak 1998 tarihinde tahliye edildi.

Halen devam eden davanın 26 Ocak 2007 tarihli duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, Güven Akkuş'un da aralarında bulunduğu 40 kişi hakkındaki kamu davasının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını istedi. Mütalaada, sanıklardan 20'sinin cezalandırılması, 1'i hakkındaki dosyanın ayrılması, 2'si hakkındaki dosyanın ise düşürülmesi talep edildi.

2 Mayıs 2007 tarihinde son duruşması yapılan dava, kararın açıklanması amacıyla Haziran ayına ertelendi.


AKKUŞ'UN 1 MAYIS'A İLİŞKİN İFADESİ

Akkuş, 1 Mayıs 1996'daki olaylara ilişkin Emniyet Müdürlüğünde verdiği ifadede, "Alınteri Gazetesi"nin okuru olduğunu, İkitelli'deki bir vakıftan tanıdığı "Nilüfer" adlı bayanın telkinleri altında kaldığını anlattı.

Bu kişinin getirdiği bilgilerin dağıtımı ve gazetelerin satışı gibi faaliyetlere katıldığını kaydeden Akkuş, 1996 yılı Şubat ayında bir basın açıklaması nedeniyle gittiği Esenler'de polislerce yakalandığını, yine 1 Mayıs öncesi Yenibosna'da 6 kişiyle birlikte afiş yapıştırırken gözaltına alındığını ve savcılıktan serbest bırakıldığını söyledi.

TİKB'in işçileri örgütlemek için yapmayı düşündüğü "Emeğin Kurtuluşu Kurultayı" bildirilerini dağıttığını, İkitelli'de "Anti-Faşist Mücadele Komitesi" içinde yer aldığını, ancak hiçbir eyleme katılmadığını belirten Akkuş, 1 Mayıs mitingine de "Nilüfer"in söylemesi üzerine TİKB'in kortejinde katıldığını itiraf etti.

Boğa Heykeli'nin bulunduğu yerden aşağıya inerken kortejden bir grubun sokak içinde birini dövdüğünü gördüğünü, yerde yatan bu kişinin polis olduğunu öğrendiğini kaydeden Akkuş, bu kişinin belindeki yedek şarjörü aldığını, miting bittikten sonra "Nilüfer"in talimatı üzerine şarjörü vakfın bodrum katına bıraktığını belirten Akkuş, 15 Haziran 1996 tarihinde basın açıklaması sırasında yakalandığını söyledi.

Akkuş, savcılıkta verdiği ifadede de polisin şarjörünü aldığını ve kürsüyü işgal edip pankart açtığını kabul etti.


İDDİANAMEDEN

Güven Akkuş'un da sanıkları arasında yer aldığı davanın iddianamesinde, sanıkların Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK tarafından 1 Mayıs 1996'da Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenlenen mitingte çıkan olaylara karıştıkları belirtiliyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce İskele Meydanı'na ulaşan güzergahlarda arama ve kontroller yapmak üzere çeşitli noktalar oluşturulduğu ifade edilen iddianamede, Ziverbey Caddesi girişinde oluşturulan bir numaralı noktada arama ve kontroller olağan şekilde sürerken 2 veya 3 bin kişilik grubun sloganlar atarak yaklaşması üzerine destek güç istendiği anlatılıyor.

Tanınmamak için yüzlerini örgüt işaretli bezlerle örten ve Dev-Genç, TKP/ML-TİKKO ve DHKP/C pankartları taşıyan bu grubun çuvallar içerisinden çıkardıkları sopa ve demir çubuklar ile saldırıya geçtikleri, güvenlik güçlerinin ellerindeki cop, telsiz ve silahları almaya kalkışmalarıyla birlikte de olayların başladığı anlatılan iddianamede, olaylarda çevik kuvvetten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı ile bir emniyet amiri ve 2 polis memurunun ciddi olarak yaralandığı, bu arada silah sesleri duyulduğu ve Dursun Odabaş, Hasan Albayrak ve Levent Yalçın'ın öldüğü kaydediliyor.

İddianamede, özel televizyonların çektiği görüntüler ile fotoğraflardan teşhis edilen sanıkların, olay günü Narkotik Şube Müdürü'nün şoförü polis memuru Mehmet Faruk Ersoy'u öldüresiye dövdükleri, başkomiser Ali Osman İnan'ı silahla yaraladıkları, ayrıca polis müdürlerinin de aralarında bulunduğu 31 güvenlik görevlisinin çeşitli şekillerde yaralanmasına yol açtıkları ifade ediliyor.

İddianamede, olaylar sırasında ayrıca Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, Kadıköy PTT'si, THY bürosu, Haldun Taner Sahnesi, Et Balık Kurumu, ekip otoları, panzerler, belediye otobüsü, ambulans, özel araçlar, bankalar, otomobil galerileri, eczaneler, giyim mağazaları, döviz büroları, kafeler, büfeler, kuyumcular, fırınlar ve otellerden oluşan çeşitli iş yerlerini tahrip ettikleri ve yağmaladıkları, kürsüyü işgal ettikleri, MHP Kadıköy İlçe Merkez Binası'nı molotofkokteylleri ile tahrip edildiği bildiriliyor.

Sanıkların yüzleri örgüt işaretli bezlerle örtülü, ellerinde örgüt bayrakları, sopa, demir çubuk, taş ve molotofkokteyli bulunan ve özel üniformalar giyerek yürüyüş yaptıkları anlatılan iddianamede, polise ve iş yerlerine saldıran sanıkların, bu olaylar sırasında 200 milyar liranın üzerinde maddi zarara yol açtıkları kaydediliyor.

Güven Akkuş'un "yasadışı Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi olmak" suçundan 15-22,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Akkuş'un 1 Mayıs olayları ile öncesi ve sonrasında çeşitli yerlere molotofkokteyli atılması olaylarına karıştığı gerekçesiyle bu eylemine ilişkin de ayrıca 7,5 yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İlk iddianamede 95 sanıkla açılan dava, birleştirilen dosyalarla 271 sanığa ulaşmıştı. Ancak yapılan yargılama sırasında çeşitli suçlar yönünden dava dosyalarının ayrılarak sürdürülmesine karar verilmişti.


17 yıl önce