|

Çernobil'e 48 saat

Dünya nefesini tutmuş, teknoloji devi Japonya'nın nükleer tesisteki reaktörlere su pompalamasını izliyor. Yetkililer “Yakınına bile yaklaşamıyoruz” derken, Fransa korkuttu: “Çernobil'e 48 saat kaldı”

00:00 - 18/03/2011 Cuma
Güncelleme: 00:08 - 18/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Çernobil'e 48 saat
Çernobil'e 48 saat

Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 Mart'ta vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Son resmi bilançoya göre, yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşayan Japonya'da 5 bin 178 kişi yaşamını yitirdi, 8 bin 606 kişi kayboldu ve 2 bin 285 kişi de yaralandı. 88 binden fazla ev ve bina tamamiyle yıkıldı ya da kısmen harab oldu.

ASKER SU POMPALIYOR

Radyoaktif sızıntının sürdüğü Fukuşima Nükleer Santrali'nin 3 numaralı reaktöründeki yakıt çubuklarını soğutmak için orduya ait 30 ton kapasiteli 2 tanker tesise gönderildi. Dün sabah da 4 helikopter, 3 numaralı reaktörün üzerine tonlarca su bırakmış, ancak bu da çok etkili olmamıştı. Yakıt çubuklarının suyun dışında kalmaları durumunda füzyon riski bulunuyor.

YAKININA BİLE GİDEMİYORUZ

Tokyo Elektrik Şirketi yetkililerinden Masahisa Otsuki, havuzlardaki su seviyesini ısıyı ve son olarak santralde neler olup bittiğini bilmediklerini söyledi. Bir başka yetkili Hikaru Kuroda da 4. ünitedeki soğutma havuzundaki su seviyesinin büyük bir kaygı kaynağı olduğunu belirterek, havuzun yakınına gidemediklerini, durumu uzaktan izleyebildiklerini söyledi. Öte yandan, 4. depolama havuzuna tazyikli hortumlarla su sıkılması planlanıyor. Daha önce havuzun neredeyse boş olduğu bildirilmişti. Soğutma sistemlerini işler hale getirmek için harap olanların yerine yeni bir de elektrik hattının kurulması düşünülüyor.

ÇÖZÜMLER İŞE YARAMIYOR

Fransa Radyoloji Koruma ve Nükleer Güvenlik Enstitüsü'nden güvenlik yetkisi Thierry Charles, “Önümüzdeki 48 saat belirleyici olacak. Ben karamsarım; çünkü Pazar gününden bu yana çözümlerin hiçbirisinin işe yaramadığını gördüm” dedi. Durumu “çok büyük bir risk” olarak tanımlayan Charles, yine de hala yapılabilecekler olduğunu altını çizdi.

Aynı yetkili, ortaya çıkabilecek maksimum radyoaktif madde miktarının Çernobil ile aynı aralıkta olacağını ifade etti. Konuyla ilgili birinci elden bilgi almak üzere dün Japonya'ya giden Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın Genel Direktörü Yukiya Amano da durumu “çok ciddi” olarak nitelendirdi.


Markette tuz bırakmadılar

Japonya'daki nükleer sızıntıdan sonra Çin'de iyodun radyasyon hastalıklarına iyi geldiği söylentisi yayılması üzerine marketlerde tuz kalmadı. Çin Devlet Gelişme ve Reform Komitesi, yerel yönetimlere acil bir duyuru yayınlayarak, “kötü niyetli girişimlerle” mücadele etmelerini istedi. Olayın araştırılacağı ve fiyat yükseltenlerin cezalandırılacağı bildirilen duyuruda, “Söylentilere inanmayın! Söylenti yaymayın! Paniğe kapılıp gereğinden fazla tuz satın almayın!” ifadeleri kullanıldı.


ABD'de potasyum çılgınlığı

ABD Sağlık Dairesi Başkanı Regina Benjamin'in, ülkedeki herhangi bir radyoaktif etkisine karşı ilaç kullanmalarını söylemesi üzerine birçok internet sitesinde potasyum iyodür haplar satışa sunuldu. Anbex Başkanı Alan Morris de her bir dakikada 3 siparişin geldiğini belirtti.


Soğutma aylar sürebilir

Depolama havuzlarının sürekli soğutma suyuna ihtiyacı var. Reaktörlerden çıkarılsa bile uranyum çubuklarının son derece sıcak olduğu için soğutulmasının aylar alabileceği belirtiliyor. Santraldekiler radyasyon seviyesinin çok yükselmesi üzerine ayrılınca zaman kaybedilmişti. Santralde halen görevli 180 acil durum personeli ise “intihar timi” olarak adlandırılıyor.


Tsunaminin es geçtiği afetzede

Japonya'da mühendislik doktorası yapan 39 yaşındaki Zahrul Fuadi, hem 2004 yılında Endonezya'daki, hem Japonya'daki tsunamiden kurtuldu. Şanslı Endonezyalı, “İki felaketten de kurtuldum. Çok minnettarım, bunu pek az kişi yaşayabilir. Depremlerden daha çok tsunamilerden korkuyorum. Açe'deki tsunamiden kurtulmak için koşmuştum, dünyanın sonunun geldiğini sanmıştım” dedi.


Annesinin ellerini tuttu

Yürekleri burkan görüntülerden biri de Rikuzentakata'dan. 5 gün sonra annesinin cesedini bulan ve ellerini tutarak ağlayan Yoshie Murakami. Murakami'nın 23 yaşındaki kızı da hâlâ kayıp.


Bayraklar yarıya iniyor

  • Japonya halkının acısını paylaşmak için, Türkiye'de tüm kurumları ile yurtdışı temsilciliklerinde bugün 18.00'den Pazartesi sabahına kadar bayraklar yarıya indirilecek.
  • Türkiye felaket bölgesine 33 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik personel gönderecek.
  • Japonya'da yaşanan acıların bizim de acılarımız olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bugün bütün camilerde, konuyla ilgili hutbeler okunacağını söyledi.
  • Felaket bölgesinde bulunan vatandaşlarımızın tahliyeleri için Dışişleri Bakanlığı, THY'nin İstanbul'a 'ek sefer' düzenleneceğini duyurdu.
  • Yardım için deprem bölgesinde bulunan İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) Türkiye'ye dönecek 4 kişilik ekibinin, radyasyona karşı sağlık kontrolünden geçeceği belirtildi.

  • Japonlar bu işi beceremedi

    Bugün bir miktar radyoaktif sızıntının California'ya ulaşması beklenirken, ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu Başkanı Gregory Jaczko, Kongre'de yaptığı konuşmada, durumun sanılandan daha ciddi olduğunu belirtti. Jaczko'nun konuşması Obama yönetiminin nükleer santraldeki sızıntının boyutuyla ilgili ilk değerlendirmesi oldu. Jaczko, Japon hükümetinin tesisteki durumun ciddiyetini tam anlamıyla ortaya koymakta başarısız olduğunu söyledi. Obama ise “ABD için tehlike yok” dedi.



    13 yıl önce