|

Çip geldi sahtecilik azaldı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve üyeleri tarafından, 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren hayata geçirilen "çipli kartlarla şifreli alışveriş uygulaması"nda (chip&PIN) bir ay geride kaldı.

İha
00:00 - 3/08/2007 Cuma
Güncelleme: 15:00 - 3/08/2007 Cuma
Yeni Şafak
Çip geldi sahtecilik azaldı
Çip geldi sahtecilik azaldı

Bir aylık süre içinde, kredi kartındaki sahtecilik oranı daha da gerilerken, chip&PIN uyumlu işlem oranı (şifreli alışveriş) yüzde 94'e ulaştı. Elde edilen yüzde 94'lik kullanım oranı, Türk Kartlı Ödeme Sektörü tarafından büyük bir başarı olarak yorumlandı. Türkiye'den önce uygulamayı devreye almış olan İngiltere'de bu orana, uygulama başlangıcını takip eden birinci yılın sonunda ulaşılmıştı.

BKM tarafından yapılan yazılı açıklamada, "29 Haziran 2007 tarihinde yüzde 80 olan chip&PIN uyumlu işlem oranının, bir ay sonra, yani 1 Ağustos 2007'de, yüzde 94 oranına yükselmesi, sistemin kredi kartı kullanıcıları tarafından benimsendiğini ve yaygın olarak kullanıldığını göstermektedir" denildi.

Açıklamada, uygulamanın kademeli olarak başladığı Mart 2006 tarihinden bugüne kadar, kredi kartında sahtecilik oranlarında yüzde 68'lik bir gerileme yaşandığı da yer alırken; sahtecilik oranındaki bu düşüşün, chip&PIN uygulamasının güvenliği konusunda da önemli bir gösterge olduğunu vurgulandı ve sahtecilik oranının hızla azalmaya devam edeceğini belirtildi.

17 yıl önce