|

Çok utandı ekonomide devrim yaptı

ABD'de zamanının saygın avukatlarından Frank McNamara'nın, önemli bir müşterisiyle çıktığı yemekte başına gelen 'utanç verici' olay, küresel finans sisteminde bir devrime yol açtı. Üzerinde hesabı ödeyecek nakit olmayınca, kartvizitini imzalayıp restorana bırakan McNamara, dünyayı kredi kartı ile tanıştırdı

00:00 - 15/06/2012 Cuma
Güncelleme: 22:38 - 14/06/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Çok utandı ekonomide devrim yaptı
Çok utandı ekonomide devrim yaptı

Sadece Türkiye'de yaklaşık 55 milyon kullanıcısı bulunan kredi kartının modern anlamda mucidi sayılan Frank McNamara, küresel finans sisteminde açtığı devrimle hikâyesini tüm dünyaya duyurmayı başardı. İlk uygulamasına 19. yüzyılın sonlarında ABD'de başlanan kredi kartının günümüz terminolojisinde kullanımının ortaya çıkışı ilginç bir olaya dayanıyor. 1950 yılında ABD'de avukatlık yapan Frank McNamara, önemli bir müşterisini bir lokantaya yemeğe davet eder. Hesap geldiğinde yanında para olmadığını fark eden McNamara, hayatının en utanç verici anlarından birini yaşar ve davetlisi olan müşterisine mahcup olmamak için kartvizitinin arkasını imzalamak suretiyle yemek bedelini öder. Bunun üzerine insanların böyle durumlarda yanlarında para olmadan ödeme yapabilecekleri bir ödeme aracı üzerine kafa yormaya başlar.

BANKALARA İLHAM VERDİ

Plastik bir kart ve kağıt üzerine atılacak bir imza ile bunun mümkün olduğunu gören McNamara, Diners Club Kredi Kartı'nı kurar. McNamara Diners Club Kredi Kartını birkaç arkadaşı ile birlikte seyahat ve yemeklerde hesabın ödenebilmesini sağlamak amacıyla çıkarır. Kartın sloganı ise “dine and sign”dir (ye ve imzala). Diners Club kredi kartının piyasada kabul görmesi ve yoğun şekilde kullanılması üzerine ABD'de bankalar da bu alanda faaliyet göstermeye başladı ve kredi kartı yayıldı.


Avrupa biraz geç 'uyandı'

Avrupa'da kredi kartı sistemi ABD'de olduğu gibi hızlı bir gelişme göstermedi. Fransa'da 1960'lı yıllarda "Card Blanche" adlı bir kredi kartı çıkarılmasına rağmen, uygulama 1970'lerden sonra yaygınlaştı. Kredi kartı öncülerinden Bank of America 1965 yılında mavi/beyaz/altın şansı renklerden oluşan "Bank Americard"ı çıkarmaları için bankalara lisans vermeye başladı. 16 Ağustos 1966'da California'da bir grup banka ICA (International Card Association) adı altında bir araya geldi ve 1969'da Master Charge adını kullanmaya başlayarak içice geçmiş iki yuvarlağı logo olarak benimsedi. Bugünkü MasterCard adına 1979 yılında geçildi. Kredi kartı sisteminde meydana gelen uluslararası büyüme sonucunda, 1974 yılında International Bank Americard "BANCO" kurulmuştur. Bank Americard'ın adı 1977 yılında VISA olarak değiştirildi. Bugün kredi kartı sayısı 2 milyara yaklaştı.



12 yıl önce