|

Cuma genelgesine tam destek

Başbakanlık tarafından genelgeyle kamuda Cuma günleri öğle tatiline namaz için özel ayarlama yapılması imkanı getirildi. Yarına yetiştirilmeye çalışılan düzenlemeye tüm çevrelerden tam destek geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:32 - 7/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun grup toplantısında müjdesini verdiği ve Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle kamuda çalışan memurların cuma günü öğle tatilleri namaza gidebilecek şekilde düzenlenecek. Düzenleme 8 Ocak Cuma gününe yetiştirilmeye çalışılırken birçok çevreden de olumlu tepki aldı.



ÖNLEM ALINMAK ZORUNDA


Genelge için toplu görüşmelerde özel olarak çalışan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Genelgenin hayata geçmesiyle kamuda çalışan memurlar, Müslümanlar için farz olan bir ibadeti rahatça yerine getirebilecekleri esnekliği yakalamış olacaklar'' dedi. Bu iznin, sözleşmelerde kamu ve iş veren heyetiyle mutabakat altına aldıkları önemli maddelerden biri olduğunu anımsatan Yalçın, şöyle konuştu: “Başbakan Ahmet Davutoğlu duyarlılık göstererek önemli bir adım attı. Sözleşme hükümlerine göre 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Dolayısıyla Sayın Başbakan bu konuda duyarlılık göstererek Başbakanlık genelgesiyle önemli bir adım attı. Bu Başbakanlık genelgesinden sonra kamu kurum ve kuruluşları, kendi çalışma sistemlerine göre bir an önce önlem almak durumundalar.”



BAYRAM GİBİ GEÇECEK


Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Koç ise, “Başbakanlık genelgesinin hayata geçmesiyle Türkiye'de de Cuma namazları bir bayram havasında gerçekleşebilecek” dedi. İslam ülkelerinde, benzer uygulamaların olduğunu ifade eden Koç, “Gönül huzuru içerisinde Cuma namazını kılmak, ondan sonra insanların dostlarıyla musafaha yapması, görüşmesi, rahatlaması, cumanın böyle bir imkan sunması gerekir Müslümanlara” dedi.



Düzenleme özel sektörde de uygulansın


Cami ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Recep Kıyak da, “Hükümetin almış olduğu güzel kararı olumlu karşıladık ve mutlu olduk” dedi. Federasyon olarak daha önce böyle bir talepte bulunduklarını hatırlatan Kıyak “Alınan son karar, federasyon camiamızı çok mutlu etti. Hükümetin almış olduğu güzel kararı olumlu karşıladık ve mutlu olduk. Cuma namazı mesai düzenlemesinin, devlet kurumlarının dışında özel kuruluşlarda da uygulanmasını istiyoruz. Bu, hükümetin alacağı karara bağlı. Tabii ki zorunlu koyamazsınız ama en azından o kurumların da duyarlı davranmalarını sağlayabiliriz” diye konuştu


#Cuma genelgesi
#Başbakanlık
#Cuma günleri öğle tatili
8 yıl önce