|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: O kazanç haramdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda "İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak işçiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz. Ve o kazanç bizim değerlerimizde haramdır" dedi.

Yeni Şafak
14:34 - 8/05/2016 Pazar
Güncelleme: 15:05 - 8/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'na katıldı. Konferansta Erdoğan'ın yanı sıra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı Volkan Bozkır, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve İstanbul Valisi Vasip Şahin de yer aldı.



Programda Anneler Günü nedeniyle kürsüye davet edilen İbrahim Sadri, “Hoşça kal anne" isimli şiirini okudu. Bu sırada duygulanan CumhurbaşkanıErdoğan'ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Erdoğan şiiri okuduktan sonra kürsüden inen İbrahim Sadri ile tokalaştı.



Konferansta katılımcılara seslenen Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıkları şöyle:



Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkı insanın en temel haklarından biridir ama ILO verileri hala bu seviyeyi yakalayamadığımızı gösteriyor.



"Esas nedeni insana yönelik çarpık bakış açısı
"


İLO'nun da belirttiği gibi bu kayıpların kahir ekseriyeti yani yüzde 98'i şayet gerekli tedbir alındığında, var olan düzenlemeler tam olarak uygulansa önlenebilir kazalardan kaynaklanıyor. Başlı başına bu rakamlar bile ortada üzerinde etraflıca düşünmemiz gereken, çok ciddi bir sorun olduğunu göstermektedir. Ben burada meselenin imkan, para, teknoloji veya düzenleme eksikliği olduğu kanaatinde değilim. Bu utanç verici manzaranın ortaya çıkmasının esas nedeni insana yönelik çarpık bakış açısıdır.



"O kazanç bizim değerlerimizde haramdır
"


İşçilerin ücretleri ve sosyal hakları kısıtlanarak işçiyi iş kazaları ve meslek hastalıklarından koruyacak önlemleri almayarak kazanç olmaz. Ve o kazanç bizim değerlerimizde haramdır. Bu kazanç değil çalmaktır, işçinin hakkını gasp etmektir. Biz insana makine gibi hammadde gibi salt bir üretim aracı olarak bakamayız. İş kazalarının azaltılması ve emek sömürüsünün önüne geçilmesi için kendimizi düzeltmeliyiz. Sadece işveren ve hükümetlerin alacağı önlemlerle değil işçilerinde gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Günlük hayatımızda şunlara sıkça rastlıyoruz. Hükümet önlemi almış işveren uygulamaya başlamış bakıyorsunuz işçi bunları uygulamıyor temel güvenlik önlemini almayan işçi kardeşimin kendi güvenliğini tehlikeye attığını bilmelidir.



"1 Mayıs'ın tam bir işçi bayramı olarak kutla
nmasından memnun

um"



Emekçileri kendilerine kalkan yaparak polise, kamu mallarına, dükkanlara saldırmanın işçi haklarıyla bir alakası olabilir mi? Terör örgütü flamalarıyla yollara dökülmenin işçi bayramıyla ne ilgisi olabilir. Bu tavır her şeyden önce emekçi kardeşlerime yapılmış bir hakarettir. Bu tarz eylem ve söylemler en çok da bu bayramın gerçek sahibi işçilerimizi rencide etmektedir.



Son yıllarda sendikalarımızın büyük bir kısmının 1 Mayıs'ı ruhuna ve manasına uygun biçimde, tam bir işçi bayramı olarak kutlamalarından memnuniyet duyuyorum. Bu manzarayı ülkemizin normalleşmesinin, olgunlaşmasının ve demokratikleşmesinin bir parçası olarak gördüğümü de özellikle belirtmek istiyorum.





#Recep Tayyip Erdoğan
#Uluslararası 8. İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı
8 yıl önce