|

'Davul tokmak terazisi' ayarsız

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, Yerel Yönetimler Kanunu'nun yetersiz kaldığını belirterek, "Sırtımızdaki davul ağırlaştı ama elimizdeki tokmak onu çalacak büyüklükte değil" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 9/03/2006 Perşembe
Güncelleme: 11:30 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

----------------------- Haberler başlangıç---------------------------

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, geçtiğimiz dönem kabul edilen Yerel Yönetimler Yasası'nın belediye başkanlarının sırtına daha fazla yük yüklemesine karşın, ellerini güçlendirmediği görüşünde. Karaman, belediyenin artık eğitim, sağlık ve ulaşım hizmetlerinde de zorunlu olarak rol alması gerektiğini, buna karşın belediye başkanlarının aynı konularda yetkilerinin olmadığını söylüyor. Karaman, hükümetten yerel yönetimlere sorumluluk alanlarında yetki verecek yeni düzenlemeler bekliyor.

Makamında Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlayan Karaman, yarım asır öncesinin bir kenar mahallesinin, bugün çeyrek milyonluk bir sanayi ilçesinin idari yönetimini üstleniyor.

ÇAMURLU SOKAKLARDAN ÇIKTI

Üniversitede oldukça başarılı bir öğrenci olduğunu söyleyen Başkan Şakir Yücel Karaman'ın aklının ucundan bile geçmemiş çamurlu sokaklarından geçtiği semtleri bir gün kendisinin yöneteceği. "Ben kişilik itibariyle zaten hiç bir dönem böyle plânlar yapmam. Hayır nerede ise oraya doğru yol alayım" deyip tevazu ehli bir izlenim veriyor Karaman. Eşiyle o yıllarda tanışmış. Biri 13, diğeri 8 yaşında iki çocuğu var ama birlikte zaman geçirebildikleri zamanlar ancak arada sırada yenilen akşam yemekleri. "Sağolsunlar anlayışla karşılıyorlar. Zaten böyle yetiştiler" diyor. Sıradan bir gününün yoğunlunu dile getirip TÜBİTAK'ta alışık olduğu yoğunluğa karşın bile böylesini tahmin etmediğini anlatıyor.

İlk yerli tramvayı o geliştirdi

1966'da Erzincan'da doğan Şakir Yücel Karaman, 1990'da İTÜ Makina Mühendisliği Fakültesi'nden mezun oldu. Aralarında çok uluslu firmaların da bulunduğu özel kuruluşlarda üst düzey yöneticilik yapan Karaman, ilk yerli tramvay projesini geliştirirken yıldızı parlayan bir isim. Karaman, 23 yıldır Güngören Gençosman Mahallesi'nde ikâmet ediyor.

  • ÖMER ÇAKKAL - İSTANBUL
    İki kez halimizi sordu

    Güngören'de sorun olarak dile getirilebilecek bir otopark problemi var. Belediye başkanımızın yüzünü nadir görebiliyoruz. Ama seçildikten sonra iki kez dükkanlarımızın önünden geçip halimizi sordu. Başkanımızdan memnunuz, kendine göre çalışmalar yapıyor.

    Yüzünü göremiyoruz

    Benim dükkanımda su akmaz. Sabah temizliğimi yapacağım suyum bile yok. Belediyeden yardım istedim. Sağolsunlar sabah gidip bir kova su almama izin veriyorlar. Ama zaman zaman günün önemine binaen tatlı, aşure, gül dağıtıyor.


    Çöplüklerde çevre eğitimi

    Kağıthane'de çevre eğitim projesi kapsamında öğrenciler, çöplükleri ziyaret ediyor. Burada öğrencilere atıkların toplanması ve ayrıştırılması ile ilgili görsel eğitim veriliyor. Kağıthane Belediyesi, okullarda verilen çevre bilincini geliştirme eğitimlerini arttırarak sürdürüyor. "Çevre bilincini aşılama ve geri dönüşüm projesi" kapsamında ilköğretim okullarında eğitim çalışmaları düzenleniyor. Bu kapsamda Kağıthane ilçesi sınırlarında bulunan ilköğretim ve ortaöğretim okullarında okuyan öğrenciler çöp alanlarının bulunduğu yerlere götürülüyor. Çevre Eğitim Projesi (ÇEP) kapsamında, ambalaj atıklarının doğrudan ve dolaylı bir şekilde alıcı ortama verilmesinin önlenmesi için görsel eğitimler veriliyor. Ambalaj atıkları olan plastik, cam, metal, kağıt ve kartonun; ev, fabrika, iş yeri, okul, hastane ve diğer evsel atıklardan ayrı olarak biriktirilmesinin gösterildiği eğitimlerde, ayrıca çöplerin toplanması, ayrıştırılması ve geri dönüşümüyle ilgili ayrıntılı bilgiler de veriliyor.

    EĞİTİMLER İŞE YARADI

    Seminerler sonunda belirli aralıklarla eğitim verilen öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi'nin çöp depolama ve ayrıştırma tesislerine götürülerek çalışmaları yerinde görmeleri sağlanıyor. İlçedeki okullarda 900 derslik ve bu dersliklerde bulunan 32 bin öğrenciye eğitim verildiğini söyleyen Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, bu uygulamalı eğitimlerle birlikte okul içinde ve yaşadıkları bölgelerde çevre kirliliğinin önlenmesinde başarılar elde ettiklerini belirtti. Kılıç, okullarda başlayan eğitimlerle birlikte temizlikte bir halk bilincini oluşturmaya başladıklarını söyledi.

  • MURAT PALAVAR/İSTANBUL

    Bakırköy'de okullara su arıtma tesisi

    Bakırköy Belediyesi, Bakırköy'deki 40 devlet okuluna, su arıtma cihazı tesisi kurdu. Bakırköy'deki 40 okula yaklaşık 700 bin YTL'lik bir yatırımla su arıtma cihazı tesisi kurduklarını belirten Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, "Çocuklarımız tüm varlıklarımızdan daha değerli varlıklardır. Bu tesisleri kurmamıza yasalar izin vermiyordu. Valimizin desteğiyle bu sorunu da aştık. V e böyle yetki aldık. Sağlıklı nesiller yetiştirmeliyiz. Maalesef okullarımızdaki su depolarının durumu çocuklarımızın sağlıklı su içmesine el vermiyordu. Bugün simgesel açılışını yaptığımız su arıtma tesislerinden aylardır çocuklarımız temiz su içebiliyor. Bir ilke imza attık ve bunun da devamı gelecek" dedi.


    'Sizin fazlanız, onların eksiği olsun'

    Bayrampaşa Belediyesi, '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü nedeni ile alışılmışın dışında bir kutlama gerçekeleştirdi. Bayrampaşa Hanımlar Koordiasyon Merkezi'nin Onursal Başkanı Fatma Bürge'nin himayelerinde düzenlenen ve ihtiyaç sahibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak olan 'Hayır Çarşısı' belediyenin kültür merkezinde düzenlenen bir törenle açıldı. Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge'nin eşi Fatma Bürge, 'Sizin fazlanız, onların eksiği olabilir' sloganı ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara ellerini uzattıklarını belirterek, "Hayır Çarşısı'ndan ihtiyaç sahipleri, gereksinim duydukları ürünleri tek kuruş ödemeden karşılama imkanı bulacaklar"dedi.


    Pakistan'a yardım 100 milyon doları buldu

    Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, deprem felaketi yaşayan Pakistan'a tarihten gelen kardeşlik ve dostluk bilinciyle her türlü katkının yapılmakta olduğunu söyledi. Bakan Özak başkanlığında, Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali'nin de bulunduğu 150 kişilik bir heyet, Pakistan'da 4 aydır sürdürülen yardım çalışmalarının yerinde görülmesi ve yeni projelerin planlanması amacıyla dün İslamabad'a gitti. Özak, Pakistan'da 8 Ekim'de meydana gelen büyük depremden sonra bölgeye Kızılay'ı, sivil toplum kuruluşları, devleti ve hükümetiyle ilk ulaşan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, bugüne kadar 100 milyon doların bölgeye transfer edildiğini belirtti.


    Güldünya'ya mektupla sesleniş yarışması

    Uluslararası Af örgütünün düzenlediği "Güldünya'ya Sesleniş" mektup yarışması sonuçlandı. Fransız kültür merkezinde gerçekleştirilen ödül töreninde birinciliğe 1982 Balıkesir doğumlu Ezgi Kızmaz, ikinciliğe 1982 İzmir doğumlu Işıl Özbek, üçüncülüğe ise 1966 Van - Çatak doğumlu Perihan Özbey aldı. Şubat 2004 de töre cinayetine kurban giden Güldünya Tören, Türkiye de namus cinayetlerinin simgesi haline geldi.


    İstiklal Marşını en güzel Zeynep okudu

    İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulünün 85. yılı dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen 'İstiklal Marşı'nı Ezbere ve Güzel Okuma Yarışması'nı 6.5 yaşındaki Ümmühan Zeynep Bilgili kazandı. Yenibosna'daki Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen yarışmanın ikinci gününde, ilköğretim okulu öğrencileri yarıştı. 32 öğrenciyi dinleyen jüri üyeleri, jest ve mimik, diksiyon, vurgu, tonlama ve konuya hakimiyet durumlarına göre değerlendirdi. Yarışmanın sonunda, Üsküdar Özel Çamlıca Kalem İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi 6.5 yaşındaki Ümmühan Zeynep Bilgili birinciliği elde etti. ----------------------- Haberler son--------------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce