|

Demirden İpekyolu için GERİ SAYIM

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın ortaklığında sürdürülen Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin yüzde 99''u tamamlandı. Bölge ekonomisi ve turizmi için büyük önem taşıyan proje, Avrupa'dan Çin'e yeniden canlandırılması düşünülen "Demirden İpekyolu" hedefinin de önemli bir parçası durumunda

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 25/11/2012 Pazar
Güncelleme: 22:04 - 24/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Demirden İpekyolu için GERİ SAYIM
Demirden İpekyolu için GERİ SAYIM

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 2007 yılında imzalanan Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü demiryolu projesinin yüzde 99''u tamamlanarak sona yaklaşıldı. Demiryolu yatırımları içinde sessiz sedasız ilerleyen proje ''İpek Yolunun Canlandırılması''nı amaçlıyor. Proje, Türkiye''nin Kafkasya''daki politkaları yanında ekonomik istikbali için de önem taşıyor. Anlaşmanın imzalanmasının ardından, Ermeni lobisinin ABD Kongresi ve finans kuruluşlarına baskı yapıp projeye kredi verilmesini önlemesi üzerine bu üç ülke projeyi kendi imkanları ile yapmaya karar verdi. Bu nedenle, projenin ekonomik katkıları yanında, Türkiye''nin liderliğinde bölgede ekonomik özgürlüğü yaratma projesi olarak da görülmekte.

BÖLGEDEKİ İSTİKRARA KATKI

Yaklaşık 600 milyonluk dev projenin 105 km''lik hattın sınırlarımız içindeki 76 km''si Türkiye tarafından neredeyse tamamlandı. Proje bitiminde Sovyetlerden kalma Kars-Gümrü-Ayrum-Tiflis hattına gerek kalmayacak ve Ermenistan faktörü devre dışı kalarak Türkiye, Orta Asya''ya doğrudan ulaşabilecek. Bölgenin gelişme potansiyeli düşünüldüğünde projenin ihracata ve turizme yapacağı katkı anlaşılabilir. Geçtiğimiz dönemlerde hattın bölgedeki istikrarı pekiştireceğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ilk aşamada yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınabileceğini söylemişti.

Yılda 30 milyon ton yük kapasitesi

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Kanbolat''a göre, Kazakistan, proje için yıllık 10 milyon ton yük sağlamayı taahhüt etmiş durumda. Çin faktörü ile hattın 20 yıl içerisinde yıllık 30 milyon tonluk bir kapasiteye ulaşması bekleniyor. MARMARAY Projesi bitince Edirne''den Kars''a kadar kesintisiz bir demiryolu ağına sahip olunacağı gibi, Avrupa Birliği''nin desteklediği, TRACECA ve Trans Asya projeleri ile birleşerek küresel ticaret yolları içindeki yerini alacak.


11 yıl önce