|

Din öğretmenine 'yan dal' yasağı

YÖK, diğer tüm bölümlerin öğrencilerinin yararlandığı "yan dal" ve "çift anadal" uygulamasını Din Kültürü Öğretmenliği Bölümü için kaldırdı. Din öğretmeni olacak öğrenciler, birçok konuda uzmanlık eğitimi alamayacak

Yeni Şafak
00:00 - 29/05/2006 Pazartesi
Güncelleme: 13:41 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

İlköğretim okullarında din kültürü öğretmeni olacakların, üniversitede eğitimlerinde daha ayrıntılı bir eğitimle yetişmelerini sağlayan, yakın diğer alanlarda eğitim görme uygulaması sonlandırılacak. YÖK Genel Kurulu'nun cuma günü yapılan toplantısında , İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinin ilahiyat fakülteleri bünyesinden alınması kararlaştırılırken, bu bölüm öğrencilerinin alanları ile ilgili başka alanlarda da yetişmelerine olanak tanıyan "çift anadal" ve "yan dal" uygulamaları da kaldırıldı. Önümüzdeki hafta, son hali genel kurulda oylanacak olan taslak düzenleme kabul edilirse, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri "Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din Bilimleri, İslam Tarihi ve Sanatları" bölümlerinden ders alamayacak.

DİĞERLERİNE SERBEST

YÖK Genel Kurulu'nun son toplantısında 3 üye yan dal uygulamasının kaldırılmasına karşı çıkarken, uygulamayı savunan 16 üyenin, "Yan dal okuma imkanlarını kaldırarak bu bölüm öğrencilerinin sadece din kültürü öğretmeni olmalarını istiyoruz" görüşünü dile getirdikleri öğrenildi. Uygulama üniversitelerin diğer lisans programları için serbest. Halen bir Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde, Matematik Bölümü öğrencisi de Makine Mühendisliği Bölümü'nde yan dal olarak eğitim alabiliyor. Sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğinin bu uygulamadan faydalanamaması akıllara çifte standart sorusunu getiriyor.

Yasak konulan bölüm ve dersler

Din Kültürü Öğretmenliği bölümü öğrencileri için yan dal yasağı konulan bölümlerin Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından yapılan tanıtımlarında Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü içinde araştırma alanlarında İslam Felsefesi, Felsefe Tarihi, Din Felsefesi, Mantık, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi Anabilim Dalları; Temel İslam Bilimleri Bölümü'nde Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı; İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü'nde ise, İslam Tarihi gibi anabilim dalları bulunuyor.



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce