|

Diyanet'ten hadis dersleri

Diyanet İşleri Türkiye genelinde hadis dersleri başlatıyor. İlk dersi önceki gün Hacı Bayram Camii'nde ikindi namazı sonrasında veren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Her pazar bir saat hadis dersi vereceğiz. Bunu yaygınlaştıracağız” dedi

Cihan
00:00 - 22/02/2011 Salı
Güncelleme: 00:53 - 22/02/2011 Salı
Yeni Şafak
Diyanet'ten hadis dersleri
Diyanet'ten hadis dersleri

Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerdeki büyük camilerde hadis dersleri başlatıyor. Ankara'daki ilk hadis dersi ise pazar günü ikindi namazının ardından, kısa süre önce restore edilerek ibadete açılan Hacı Bayram Camii'nde verildi. Bir süredir yürütülen hadis projesinin bitmek üzere olduğunun altını çizen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bu projede yer verilen hadisler ile bu hadislere yönelik yazılan yorumların aynı zamanda ders halkalarına dönüşerek vatandaşa anlatılmasını istediklerini dile getirdi.

GEÇMİŞTE DE VARDI

Camilerin sadece ibadet değil, aynı zamanda bilgi ve aydınlanma mekanları da olduğunu belirten Görmez, tarih boyunca camilerde ders halkaları oluştuğunu, bunların içinde en önemlisinin de hadis dersleri olduğunu açıkladı. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hadis dersleri, Hz. Muhammed'in hikmetli sözleri etrafında insanlar arasında, bilgi ve davranış birliği oluşturmak, asrı saadeti sürekli diri tutarak bu şimdiye ve geleceğe taşımak açısından son derece önemlidir. Bunun için bütün dünyada özellikle ulu camilerde tarih boyunca bazen günlük, bazen haftalık her zaman hadis dersleri olmuştur. ”

HER İLDE YAYGINLAŞACAK

Hadis derslerinin o kentte bulunan bulunan bir ilahiyat fakültesi hocası, müftü ya da emekli büyük bir hoca tarafından özellikle pazar günü verilebileceğini dile getiren Görmez, “Kadını, erkeği, genci, çocuğu bu derslere gelebilir” diye konuştu. İlk hadis dersini besmele üzerine verdiğini aktaran Görmez, şunları söyledi: “Müslümanlar sözlerine ve işlerine başlarken her türlü kötülükten uzak kalmayı, niyetlerini terbiye etmeyi, Allah'a karşı aczini ve bizim yegane sığınağımızın Allah olduğunu ifade eden 'Euzübillahimineşşeytanirracim' demenin ne anlama geldiğini Hz. Peygamberin hadisleri ile izah ettim. Sonra da yine her Müslüman'ın sözlerine ve işlerine başlarken neden besmele çektiğini, Peygamberimizin bu konuda neler buyurduğunu anlattım. İşlerimize hem Allah'ı anmayı, hem de Allah'ın 'Rahman' ve 'Rahim' sıfatını zikretmeyi prensip olarak kabul ettiğimizi, ilan etmek anlamına geldiğini ifade eden 10 kadar hadisi aktardım. Bu hadisleri, bizim hadis projemizde yazılan yorum yöntemiyle Ankara'da ilk defa anlatmış oldum” dedi. Görmez, 'hadis derslerinin Ankara'da farklı camilerde de verilip verilmeyeceği' sorusuna ise “Halkımızın talebine göre, farklı mekanlarda farklı camilerde olabilir” yanıtını verdi.


İlk dersi kendi verdi

Hadis derslerini çok önemsediği için Diyanet İşleri Başkanı olarak ilk dersi kendisinin verdiğini ifade eden Görmez, “Caminin hınca hınç gençlerle dolu olması beni çok memnun etti. Halkımızın gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duydum. İnşallah bundan sonra da, şahsen zaman buldukça bu geleneği devam ettirmek konusunda üstüme düşen her türlü vazifeyi yerine getirmek istiyorum” dedi. Görmez, başkan yardımcıları, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ve ilahiyat fakültesinden hocaların da zengin bir liste oluşturarak her pazar günü, ikindi namazını müteakip, yaklaşık 1 saat süren hadis derslerini devam ettireceğini belirtti.



13 yıl önce