|

Doğal ortamına endemik bitki desteği

Karamanlı Doğasever Bekir Tekinli, bahçesinde yetiştirdiği endemik bitkileri dağlara ekerek ülkenin bitki varlığına katkı sağlıyor. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul, “Şimdiye kadar insanlar hep doğadan almış. Tekinli bunun tersine, doğaya veriyor” dedi.

00:00 - 1/05/2021 Cumartesi
Güncelleme: 06:57 - 1/05/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Bekir Tekinli
Bekir Tekinli

Karaman’ın Ayrancı ilçesinde koyun üreticiliğiyle uğraşan 53 yaşındaki Bekir Tekinli Türkiye’nin çeşitli yerlerinden elde ettiği çiçek soğanlarını, bahçesinde çoğaltıp köyündeki dağlara ekiyor. İlçeye bağlı Ambar köyünde yaşayan Tekinli, çiçeklere ilgisinin çocukluğuna dayandığını söyledi. Küçük yaşlardan bu yana koyun ve kuzuyla uğraştığı için doğayla baş başa bir yaşam sürdürdüğünü ifade eden Tekinli, “Koyun güderken bir çiçek gördüğümde yanına oturup, onu dakikalarca seyrederdim, çiğnemezdim, koparmazdım” diye konuştu.

Yaklaşık 10 yıldır evinin önünde oluşturduğu bahçede endemik soğanlı bitkiler yetiştirdiğini dile getiren Tekinli, bu bitkileri çoğaltıp daha sonra koyun güderken gittiği dağlara, yaylalara ektiğini anlattı.




BASKIDAN UZAK YERLERE DİKİYOR

Tekinli, bahçesinde kardelen, lale, sümbül, nevruz başta olmak çeşit çeşit bitkinin bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti; “Mesela Elazığ yöresine ait ‘ağlayan gelin’ dedikleri ters lale, yine Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen ters laleleri, damalı laleleri bahçemde yetiştirdim. Bunların soğanlarını da doğada hayvan ve insan baskısından uzak yerlere ektim. Şimdi bol bol kardelen soğanı ekiyorum. Daha önce ektiklerimin bazılarının çiçek açma durumuna geldiklerini gördüm, çok sevindim. Bölgeye uyum sağlamışlar. Bunlar benim dünyalığım. İnşallah köyümün dağlarında, ülkemizde nadir görülen çiçekler çoğalacak. Buralar bir botanik bahçesi gibi olacak.”

Tekinli, geçmişte ağaçların gerektiği gibi korunamadığı için dağların çıplak kaldığını belirterek, “Dağlarda hiç ağaç yok. Mevcut olanı daha iyi hale getirip gelecek nesillere aktarabilirsek ne mutlu bize. Dağlarımızdaki bu bitkiler, çiçekler, bizlerin kültürel hazineleri” ifadelerini kullandı.

ÇİÇEK AÇMAYA BAŞLADILAR

Endemik bitkilerle ilgili çalışmalar yapan Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyolojik Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul da Tekinli’nin, kendilerine bölgedeki fotoğrafını çektiği bitkiler ve gözlemleri hakkında bilgiler verdiğini dile getirdi.

Şimdiye kadar insanların hep doğadan aldığını ve yok ettiğine dikkat çeken Ertuğrul, “Kendisi bunun tersine doğaya veriyor. Bahçesinde Adıyaman lalesi, ağlayan gelin çiçeği, ters laleler, sümbüller, zambaklar var. Ülkemizin çeşitli yerlerinde yetişen bu kadar çeşit soğanlı bitkiyi aynı bahçe içerisinde görmek çok zor. Bekir Bey yetiştirdiği soğanları doğaya ekiyor. Arazi çalışmalarında ekilen bazı lalelerin çiçek açma aşamasına geldiğini gördük. Kendisi bu doğada yetişebilecek bitkilerin tekrar doğada yetişmesine çoğalmasına katkı sağlıyor. Şimdiye kadar insanlar hep doğadan getirmiş, yok etmiş. Kendisi bunun tersine doğaya veriyor.”

#​Karaman
#​Doğa
#Bekir Tekinli
#Bitki
3 yıl önce