|

Dostluğa perçin

Cumhurbaşkanı Gül'ün Japonya ziyareti, 1890'da Osmanlı denizcilerin öldüğü kaza ile başlayan Türk-Japon dostluğunu zirveye çıkaracak. Ziyaret, 'pasifik açılımı' için de dönüm noktası olacak.

Aa
00:00 - 3/06/2008 Salı
Güncelleme: 01:06 - 3/06/2008 Salı
Yeni Şafak
Dostluğa perçin
Dostluğa perçin

Türkiye ile Japonya arasında Ertuğrul Firkateyni'nin 1890 yılında battığı deniz faciasıyla başlayan dostluk ilişkileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün başlayan Japonya ziyaretiyle en üst düzeye taşınacak. Japon İmparatoru Akihito'nun davetlisi olarak bugün bu ülkeye gidecek Gül'e, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek ile üst düzey bürokratlar ve çok sayıda iş adamı eşlik edecek.

YÜZ YILLIK DOSTLUK

İkinci Abdülhamit döneminde, Osmanlı İmparatorluğu yüksek nişanını İmparator Meiji'ye takdim etmek üzere Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Firkateyni'nin dönüş yolunda 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimato açıklarında batması, iki ülke ilişkilerinin başlangıcını oluşturdu. 581 denizcinin hayatını kaybettiği kazadan kurtulan 69 Türk'e Japon Hükümeti ve halkı yakın ilgi gösterildi. Türkiye de İran-Irak savaşının sürdüğü 1985 yılının Mart ayında Tahran'da mahsur kalan 215 Japon vatandaşını, bombalamaya saatler kala THY uçağı ile Türkiye'ye getirdi.

YATIRIM ÇIKARMASI

Gül, ziyareti sırasında Japon İmparatoru Akihito'nun yanı sıra Başbakan Yosuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile görüşecek. Türkiye'de yatırımları bulunan Japon şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelecek olan Gül, iki ülke iş çevreleri arasında Tokyo'da düzenlenecek İş Forumu ile Osaka'da düzenlenecek Yatırım Forumu'nun toplantılarına katılacak.

TÜRK ŞEHİTLİĞİNE ZİYARET

Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grupları üyeleri ve “2010 Türkiye'de Japonya Yılı” Komitesi Başkanı ve üyelerini de kabul edecek olan Cumhurbaşkanı Gül, 7 Haziran'da Ertuğrul firkateyninin açıklarında battığı Kushimoto şehrine geçerek Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenecek anma törenine katılacak. Japonya'da 2003 “Türk Yılı” olarak kutlandı ve 165 etkinlikle Türkiye'nin yurt dışındaki en kapsamlı tanıtım faaliyeti oldu. Türkiye'de de 2010 “Japonya Yılı” ilan edildi.


Kavga haberine dava açıyor

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile tartıştıklarına ve aralarının bozuk olduğuna dair haberlerle ilgili dava açıyor. Gül'ün Avukatı Ömer Küçüközcan, basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek yasal yollara başvuracaklarını açıkladı.



16 yıl önce