|

Dünyayı bekleyen susuzluk tehlikesi

İha
00:00 - 5/06/2008 Perşembe
Güncelleme: 17:46 - 5/06/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Dünyayı bekleyen susuzluk tehlikesi
Dünyayı bekleyen susuzluk tehlikesi

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Yeraltı Maden İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye'de artık kuraklığın beklendiğini, yakında savaşların nedeninin su olacağını belirterek, "Tatlı su kaynakları hızla bitmektedir, milyonlarca insan bu yerkürede su bulamamaktadır" dedi.


5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri içerisinde Ulusal Çevre Derneği'nin davetlisi olarak Amasya'ya gelen Prof. Dr. Orhan Kural, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa katıldı. Vali Yardımcısı Dr. Ali Özkan, İl Çevre ve Orman Müdürü Yaşar Kayataş ve öğrencilerin katıldığı konferansta çevrenin korunması için yapılabilecekleri anlatan Prof. Dr. Orhan Kural, "Herkes her gün yerden bir parça çöpü kaldırırsa, günde 60 milyon parça çöp ülkemizde toplanmış olur. Türkiye'de artık kuraklık bekleniyor. Yakında savaşlar nedeni su olacak. Tatlı su kaynakları hızla bitmektedir. Milyonlarca insan bu yerkürede su bulamamaktadır" diye konuştu.


Alışveriş ve ambalaj konusunda dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Prof. Dr. Orhan Kural, "Avrupa'da artık ücretsiz poşet verilmemektedir, herkes ayda bir poşet az kullansa yılda 100 milyon poşet daha az kullanılmış olur. Poşetler denizde her yıl 10 binlerce balığın ölümüne neden olmaktadır. İhtiyacınız kadar satın alın. Alışverişlerinizde fazla sayıda paket yaptırmaktan kaçınınız ve olabildiği kadar az naylon torba kullanınız, daima bez torbayı veya fileyi tercih ediniz. Size verilen hediyelerin paketlendiği kağıtları atmazsanız, birine hediye aldığınızda, paketlemek için tekrar kullanabilirsiniz. Seloteyp yerine kurdele ve artan yün parçalar ile hediyenizi paket ediniz. Alüminyum folyolar ile alüminyum koruma kapları birkaç kez kullanılabilir. Bunlar kirlendiği zaman sabunlu suyla temizleyebilirsiniz" şeklinde konuştu.


Pet şişenin en az 2 bin yıl doğadan yok olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kural, şunları söyledi: "PVC atıkları denizlerde ve doğamızda binlerce hayvanın ölümüne neden olmaktadır. Sincaplar içine giriyor, yılda 100 milyon balık onları deniz anası sanarak yiyip ölüyor. Aynı zamanda yağmur sırasında kanalizasyonları kapatıp sel baskınlarına neden olurlar. Aslında pet şişeler çöpe karışmadan ayrı toplansa değerlendiriliyor. Kilosunu 1 YTL'ye satın alıp ayrıştırma, yıkama, kimyasal işlem ve kurutma safhalarından sonra granül halinde elyaf hammaddesi olarak kullanan bir çok ilde özel tesisler var. Yoğurt kapları da boya sanayinde kullanılır."


SU TASARRUFU

Türkiye'de artık kuraklığın beklendiğini, yakında savaşların nedeninin su olacağını ifade eden Kural, su tasarrufu konusunda tavsiyelerini şöyle sıraladı: "Tatlı su kaynakları hızla bitmektedir. Milyonlarca insan bu yerkürede su bulamamaktadır. Sebze ve meyvelerinizi su dolu bir kapta yıkayın. Dört kişilik bir ailede böylelikle 18 ton su kurtarılabilir. Ayrıca bulaşık suyu ile çiçekleri sulayınız. Tıraş olurken ve dişlerinizi fırçalarken musluğu sürekli açık bırakmayınız. Banyoda yıkanırken de lütfen

fazla su akıtmamaya gayret edin. Kısa duş alın, duş başlığı ekonomik tip olsun. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi mümkün olduğu kadar ekonomik kullanın, dolmadan çalıştırmayın. Bulaşıkları elde değil, makinede yıkayın. Böylece yılda 26 ila 40 ton arası su tasarrufu olur. Sifonu gereksiz yere çekmeyin. Çamaşırlarınızı 40 ila 50 derecede yıkayın. Havlu ve çarşaflarınızı sık yıkamamaya gayret edin. Otellerde her gün havluları değiştirmeyin. Çünkü hem fazla su ve elektrik harcanmakta hem de deterjanlar içerdikleri fosfat çözeltileri ile yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızı kirletmektedir. Deterjan yerine sabun tozu ile Arap sabununu tercih edin. Bozuk bir musluk bir yılda ortalama bin litre suyu ziyan etmektedir. Musluklarınızın havasını alarak, tükettiğiniz suyu yüzde 50 oranında azaltabilirsiniz. Balkon ve merdivenleri yıkamak yerine silerek yüzde 75 oranında su tasarrufu yapılmış olur. Arabanızı hortum kullanarak değil, kovaya su doldurarak yıkayın. Unutmayın ki su kaynaklarının yalnızca yüzde 1.5'i canlı organizmaların kullanabileceği tatlı sudur. Su faturanızın miktarı sizin ne kadar çevreci olduğunuzun bir göstergesidir."

16 yıl önce