|

Duruşumuzdan taviz vermeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bulunduğu bölge ve dünyada tarihi gelişmelere rağmen, barış ve huzura yönelik perspektiflerini korumaya gayret ettiklerini söyledi. Erdoğan, “Ekonomik, sosyal ve fiziki güvenliğimizi hedef alan tüm kışkırtma çabalarına rağmen kararlı duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/10/2015 Cuma
Güncelleme: 23:45 - 8/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Japonya temaslarının ikinci ve son gününde Japon işadamlarıyla biraraya geldi, Waseda Üniversitesi tarafından “Fahri Doktora” unvanı verildi. Japon İmparatoru Akihito'yu ziyaret eden Erdoğan, Japon Başbakanı Şinzo Abe ile görüştü. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.



Erdoğan, geçen yıl yaptığı ziyaretinden sonra başlatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması'na ilişkin resmi müzakerelerde kaydedilen olumlu gelişmelerden memnuniyet duyduklarını, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda her iki ülkede de güçlü bir iradenin var olduğunu gördüğünü söyledi.



BİN DÖNÜM ARAZİ TAHSİS ETTİK


Erdoğan, Türkiye için önemli olduğunu belirttiği, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini vurgulayarak, İstanbul'un müstesna bir yerinde bin dönüm kadar bir araziyi bu üniversite için tahsis ettiklerini anlattı. Erdoğan, Abe ile 13-14 Kasım tarihlerinde İstanbul'da, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'ya seyrini ve Japon vatandaşlarının 1987 yılında THY ile Tahran'dan tahliye edilmelerini konu alan “Ertuğrul 1890” filminin de galasına katılacaklarının altını çizdi.



FAHRİ DOKTORA VERİLDİ


Erdoğan, ülkenin saygın üniversiteleri arasında yer alan Waseda Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanı takdim törenine katıldı. Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinin tarihi derinliğe sahip olduğuna işaret ederek, “Bizler Asya'nın en doğu ve en batı ucunda, özgün kültürel miraslarını günümüze kadar korumuş sömürgeleşmeden modernleşme başarısını göstermiş iki büyük milletiz” ifadesini kullandı.







TARİHİ GELİŞMELER DÖNEMİ


Türkiye'nin bulunduğu bölgede ve dünyada tarihi gelişmelerin yaşandığı bir dönemden geçildiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:



“Ülkemizin güney sınırlarındaki Suriye ile Irak'ın içinde bulunduğu durum hepimizin malumudur. Kuzeyimizdeki Ukrayna, halen devam eden kuzeydoğumuzdaki Gürcistan'da yakın geçmişte yaşanan hadiseleri de biliyoruz. Batı komşumuz Yunanistan tüm Avrupa Birliği'nin dengelerini tehdit eden siyasi ve ekonomik istikrarsızlık ortamından hala çıkabilmiş değil.



BARIŞ VE HUZUR İÇİN


Yakın bölgemizdeki Filistin'de, Libya'da, Mısır'da, Yemen'de kardeş halkların çektiği acılara hergün yenileri ekleniyor. Barış ve huzur denizi olması gereken Akdeniz dünyanın en büyük dramlarının yaşandığı bir yer haline dönüştü. İşte böyle bir tablo içinde Türkiye gerek bölgesinde gerek tüm yer kürede barışa ve huzura yönelik tavrına ve perspektifini korumaya gayret ediyor. Ekonomik, sosyal ve fiziki güvenliğimiz hedef alan tüm kışkırtma çabalarına rağmen kararlı duruşumuzdan taviz vermedik vermeyeceğiz.”







TERÖRİSTİN İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ


Bölgedeki ateşi Türkiye topraklarına taşımayı amaçlayan terörist saldırılar karşısında kararlılıkla mücadele edildiğinin altını çizen Erdoğan, “Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Benim teröristim iyi seninki kötü böyle bir anlayış olamaz, teröristlerin hepsi kötüdür. Bu mücadelede dostlarımızın bizimle dayanışma ve iş birliği içinde olmasını bekliyoruz” dedi.



Bölgesel çatışmalar tüm dünyaya sıçrar


Dünyadaki barışın, huzurun, güvenliğin adil bir şekilde sağlanmasını üstlenen uluslararası kuruluşların bu süreçte çok kötü bir sınav verdiğini vurgulayan Erdoğan, “Bizim biliyorsunuz 'dünya beşten büyüktür' diye ifade ettiğimiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısına olan itirazımıza Japonya'nın da katıldığına inanıyorum. Çünkü bu beş tane ülkeden bir tanesinin iki dudaklarının arasına sıkışmış bir dünya yönetimi olamaz. Daha güvenli bir dünya için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Japonya'nın da içinde bulunduğu daha yeni ve kapsamlı bir yapıya kavuşturulması şarttır. Aksi takdirde bugün bölgesel gibi görünen çatışmaların yakın bir zamanda tüm dünyaya sıçraması kaçınılmaz olacaktır” dedi.



Türkiye güvenli bir liman





Japon iş adamlarıyla biraraya gelen Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hala arzu ettikleri seviyenin altında olduğunu vurguladı. Bu durumun düzeltilmesi için birlikte çaba harcamaları gerektiğini belirten Erdoğan, yatırım yapacak iş adamlarına her türlü desteğin verileceğini söyledi. Erdoğan, “Enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje stratejik ortaklığımız çerçevesinde uzun vadeye yayılan kapsamlı bir işbirliğini de beraberinde getirecektir” dedi. Erdoğan, Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu vurgulayarak, konumu itibariyla yatırımcılar için avantajlı olduğunu söyledi.



Stratejik ortaklığımız gelişti


Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “Marmaray açılış töreninde ben Japonya ile Türkiye'nin çok geniş Asya kıtasını doğudan ve batıdan tutmuş iki kanat olduğunu söylemiştim. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu iki kanadı çırptığını ifade ediyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son ziyaretinin farklı olduğunu belirten Abe, “Bu seferki görüşmemiz ikili görüşmelerin 4'üncüsü olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanı 2 kez Japonya'yı, ben de 2 kez Türkiye'yi ziyaret ettim. Bu, Türkiye ile Japonya arasındaki stratejik ortaklığın geliştiğini gösterir” ifadesini kullandı.




#erdoğan
#Şinzo Abe
#japonya türkiye
9 yıl önce