|

Edebiyatın kalbine yolculuk yapacaklar

Türk ve dünya edebiyatının seçkin eserleri arasından belirlenen 100 kitapla öğrenciler çıkacakları edebiyat yolculuğunda Atatürk, Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Ahmet Haşim ve Evliya Çelebi'nin yanısıra Dostoyevski, Knut Hamsun,Tolstoy gibi güçlü kalemlerin edebi dünyalarını keşfedecekler.

Yeni Şafak
00:00 - 22/08/2004 الأحد
Güncelleme: 16:38 - 25/05/2017 الخميس
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA


    Milli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretim öğrencilerinin okuyacağı "100 Temel Eser"i belirledi. Kitap listesi edebiyatçıların önerileri doğrultusunda şekillenirken, 100 eserin 73'ü Türk Edebiyatı'ndan 27'si ise Dünya Edebiyatı'ndan seçildi. Listenin 1.sırasında Atatürk'ün "Nutuk'u yer alıyor. Necip Fazıl'ın "Çile"si ile Nazım Hikmet'in "Memleketimden İnsan Manzaraları" kitabı da Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatına girdi.

    Lise öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği "100 Temel Eser" ile bu eğitim-öğretim yılında tanışıyor. Türk ve dünya edebiyatı klasikleri arasından seçilen 100 kitap Türk Dili ve Edebiyatı dersinin konusu olacak. Seçilen eserler öğrenciler için kaynak kitap olmakla sınırlı kalmayacak. Öğrenciler, Türk Dili ve Edebiyatı dersi ile ilişkilendirilecek bu kitapları okumakla sorumlu tutulacak.

    Necip Fazıl ile Nazım Hikmet

    100 Eser listesine ağırlıklı olarak Cumhuriyet öncesi ve sonrasının tanınmış şair ve yazarlarının eserleri alındı. Bunun yanısıra Türk Edebiyatının ilk ürünlerinden olan "Dede Korkut Hikayeleri"ne ve Karahanlılar döneminde yazılan "Kutadgu Bilig'den Seçmeler" eserlerine de yer verildi. Ayrıca tasavvuf felsefesinin temel taşlarından "Yunus Emre Divanı'ndan Seçmeler" ile "Mevlana-Mesnevi'den Seçmeler" de okuma listesine konuldu. Listenin en dikkat çekici yönü ise Necip Fazıl Kısakürek ile Nazım Hikmet'i biraraya getirmesi. Fazıl'ın "Çile"si ile Nazım'ın "Memleketimden İnsan Manzaraları" öğrencilerin başucu kitapları arasına seçildi.

    Samipaşazade Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ahmet Rasim, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edib Adıvar listeye romanları ile giren yazarlardan sadece birkaçı. Listeye ünlü romancı Selim İleri'nin "tartışma çıkar" uyarısı dikkate alınarak hayatta olan hiçbir yazarın eseri alınmadı. 100 eser içinde günümüz Türk Edebiyatına en yakın isim Oğuz Atay oldu. Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" adlı eseri Türk mizahını temsilen listeye girerken, "Kerem ile Aslı"nın aşkı da öğrencilere tavsiye edilen kitaplar arasına alındı.

    Edebiyatçılar önerdi

    Milli Eğitim Bakanlığı, "100 Temel Eser"i seçerken, edebiyatçılar, kültür ve bilim adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve gazetecilerden oluşan bir jürinin önerilerinden yararlandı. Bakanlığın öneri istediği 35 kişi arasında Alev Alatlı, Selim İleri Doğan Hızlan, İskender Pala, Tahsin Yücel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Prof.Dr. Nabi Avcı ve RTÜK üyesi Mehmet Doğan gibi isimler bulunuyor.

    Müfredat ile ilişkilendirilecek

    "100 Temel Eser", Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilecek. Listede yer alan eserler, öğrencilerin sınıf seviyeleri ve öğretim programlarını dikkate alınarak ortaöğretim kademeleri arasında paylaştırılacak. 100 eser arasından en çok kitap okuyan öğrenciler bayrak törenlerinde ödüllendirilecek.

    Bakanlık, ilköğretim okulları için de benzer bir listenin hazırlanacağını duyurdu. Listede yer alan kitapların büyük bir kısmının piyasada satıldığı belirtilirken, piyasada bulunmayan eserler için Bakanlığın gerekliği tedbirleri alacağı bildirildi.

    TÜRK EDEBİYATINDAN SEÇMELER

    M. Kemal Atatürk-'Nutuk'


    Kutadgu Bilig'den Seçmeler

    Mehmet Akif Ersoy-'Safahat'

    Ahmet Haşim-'Bize Göre'

    H. Edib Adıvar-'Mor Salkımlı Ev'

    R. Nuri Güntekin-'Anadolu Notları'

    F. Nafiz Çamlıbel-'Han Duvarları'

    Nazım Hikmet-'Memleketimden İnsan Manzaraları'

    Peyami Safa-'Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'

    A. Hamdi Tanpınar-'Beş Şehir'

    Necip Fazıl Kısakürek-'Çile'

    Orhan Veli-'Bütün Şiirleri'

    Tarık Buğra-'Küçük Ağa'

    Aziz Nesin-'Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'
    DÜNYA EDEBİYATINDAN SEÇMELER

    Beydeba-'Kelile ve Dimne'


    Eflatun-'Devlet'

    Sadi-'Gülistan"

    Balzac-'Vadideki Zambak'

    Victor Hugo-'Sefiller'

    Dostoyevski-'Suç ve Ceza'

    Gogol-'Ölü Canlar'

    Turgenyev-'Babalar ve Oğullar'

    Tolstoy-'Savaş ve Barış'

    Knut Hamsun-'Açlık'

    İvo Andriç-'Drina Köprüsü'

    John Steinbeck-'Fareler ve İnsanlar'

    M. Selimoviç-'Derviş ve Ölüm'

    Cengiz Aytmatov-'Gün Olur Asra Bedel'

    Cervantes-'Don Kişot'

    Daniel Dafeo-'Robinson Cruzoe'
    Hedefimiz kültürbirikimi zengin bir toplum
    Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, '100 Temel Eser'i okuyan öğrencilerin Türkçe'yi güzel, doğru ve etkili kullanma becerisi kazanacaklarını belirtti. Çelik, illere gönderdiği genelgede, seçilen kitapların, öğrencilerin yaradılıştan gelen kabiliyetlerini de gün yüzüne çıkaracağını ve kelime hazinelerini önemli ölçüde zenginleştireceğini ifade etti. Türkçe'nin gelişmesi ve korunması için topluma 'ömür boyu okuma alışkanlığının' kazandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Öğrenci ve gençlerin önüne, yaşlarına ve mizaçlarına uygun kitapları getirdiğimiz ve bu eserlerin Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri rehberliğinde okunmalarını sağladığımız takdirde yakın gelecekte okuma alışkanlığı ve zevki kazanmış, kültür birikimi zengin bir toplum haline gelebiliriz" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    ٪d سنوات قبل