|

Emeklinin maaşı azaltılsın önerisi

Almanya'nın Baden Württemberg (BW) Başbakanı Winfried Kretschmann, eyaletlerinde emekli maaşlarının yaklaşık 70 milyar Euro'yu bulduğunu ve bu paradan daha fazla istifade edilmesi gerektiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 29/07/2013 Pazartesi
Güncelleme: 18:13 - 29/07/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Emeklinin maaşı azaltılsın önerisi
Emeklinin maaşı azaltılsın önerisi

Eyaletinin giderlerinin yüzde 43'nün personel masraflarına aktığını ifade eden Kretschmann, emekli maaşlarında kesinti hedefliyor. Kretschmann bu fikrini hayata geçirmek için bütün eyaletlerin destek olması gerektiğini söylerken. Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) bu fikre soğuk bakıyor.

Borçlanma kanunu eyaletleri sıkı tasarrufa zorluyor. 2020 yılı itibariyle Almanya'nın iç borçlanmasına sıkı yönetim getirecek olan 'borç freni' kanunu bilhassa eyaletleri her alanda tasarrufa zorlayacağa benziyor. Baden Württemberg (BW) Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann (Yeşiller), bu bağlamda eyaletin memurlarının emeklilik gelirlerinde kısma teklifinde bulunarak, işin ciddiyetine parmak basan ilk eyalet başbakanı oldu. Zira Kretschmann'a göre eyaletlerin finans planlamasında kamu alanı hariç tasarrufa açık hiçbir yer kalmamış gözüküyor.

Almanya'da bulunan 16 eyaletin yıllık bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin sadece personel maliyet harcamalarına aktarıldığını kaydeden Başbakan Kretschmann, bu alanda kısıtlama ve kesintilere gidilmeden, giderlerin önüne geçilemeyeceğini ve sağlıklı mali bütçesinin de mümkün olmayacağını söyledi. Sadece Baden-Württemberg eyaletinin toplamda 40 milyar iç borcunun yanısıra, 70 milyar Euro da 'gizli emeklilik maliyetlerinin' olduğuna dikkat çeken Kretschmann, kamu personeli ve emeklilik ödemelerinin eyalet mali bütçesini önemli derecede tehdit ettiğini ve gelecekte bu tablonun daha da içinden çıkılmaz hale geleceğini belirtti.

Başbakan Kretschmann eyaletin yerel bir gazetesine verdiği mülakatta, eyaletlerin sağlıklı finans planına sahip olmaları için kamu alanında da kesintilere gidilmesinin şart olduğunu söyledi. Kamu İktisadi Teşebbüsler de istihdam edilen personel giderleri için şimdiden eyaletin mali bütçe gelirlerinin yüzde 43'ünün harcandığını belirten Kretschmann, bu maliyetlerin her sene yükseldiğini işaret ederek, harcamalarda daha fazla kemer sıkmak gerektiğini kaydetti.

Öte yandan böyle bir inisiyatifin ancak eyaletler birliğinin onayıyla gerçekleşebileceğine dikkat çeken Kretschmann, kendileri gibi diğer eyaletlerinde bu konuda beraber hareket edeceğine düşündüğünü söyledi. Kretschmann'nın bu teklifine ilk cevap BW Memurlar Birliği Sendikası Başkanı Volker Stich'den geldi. Stich eyalet hükümetinin emekli memurlarla ilgili tasarımının anayasayla uyuşmadığını hatırlatarak, bu teklifin gerçekleşmesi doğrultusunda nitelikli gençlerin de kamuda çalışmayı artık tercih etmeyeceklerini ve bunun da sisteme zarar vereceğini söyledi.

Diğer yandan yaklaşan Bavyera eyaleti ve federal seçimler öncesi Hıristiyan Birlik partileri de Kretschmann'nın bu teklifine sıcak bakmıyor. Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder böyle bir teklife kesinlikle karşı olduklarını belirterek, Kretschmann'ın yaklaşımını memurları karşı bir soygun olarak nitelendirdi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ise geçtiğimiz haftalar çok çalkantılı geçmişti. 2020 yılında eyaletlerin yeni borçlanmasının sona erdiği yıla kadar her eyaletin sürekli olarak 2,5 milyar Euro kar yapması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için emekli maaşlarında kesinti yapmaktan vaz geçen KRV hükümeti bunun yerine deneyimli memurların maaşlarına iki yıl boyunca herhangi bir zam yapılmamasını kararlaştırmıştı. Bu karar ile haftalarca tepki çeken KRV Başbakanı Hannelore Kraft yaklaşık 700 milyon Euro kar yapmayı hedefliyor. KRV'de memurların gösterdiği en ilginç tepki ise KRV Meclisi önüne asılan metrelerce uzunluktaki çamaşır ipi ve üzerindeki temiz gömlekler olmuştu.

Alman federal hükümetinin tüm ülke için getirdiği 'borç freni' veya ' sıfır borç' olarak da bilinen yasa tasarısı, ülkenin borçlanmasına sınır getiriyor. Eyaletlerin de 2020 yılından itibaren ek borç almasını yasaklayan bu yasa tasarısı sadece federal hükümetin ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) sadece yüzde 0,35'i kadar borçlanma imkanı tanıyor.

11 yıl önce