|

En büyük samuray BDDK onayı bekliyor

Japonya'nın en büyük bankası BTMU, bankacılık ruhsatı için BDDK'ya Ağustos ayında başvuracak. Banka 3-5 yılda 5 milyar dolarlık kredi hedeflerken, istihdam konusunda da atılım yapma hazırlığında

Ekonomi Servisi
00:00 - 17/07/2012 Salı
Güncelleme: 22:49 - 16/07/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
En büyük samuray BDDK onayı bekliyor
En büyük samuray BDDK onayı bekliyor

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (BTMU), Türkiye'de kuracağı alt kuruluş (Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Turkey Anonim Şirketi) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) onay vermesi halinde Ekim 2013'te faaliyete geçmeyi planlıyor.Türkiye'deki BTMU, tek ortağı olarak tamamen BTMU'ya ait olacak 300 milyon dolar (TL cinsinden karşılığı) ödenmiş sermayeyle faaliyetine başlayacak ve toptan ticari bankacılık alanında faaliyet gösterecek.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

BTMU Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Üst Yöneticisi (CEO) Shoji Nakano, Tokyo Mitsubishi UFJ Bankası'nın, Türk ve Japon otoritelerinin onayına tabi olarak yüzde 100 bağlı ortaklıkla Türkiye bankacılık sektörüne gireceğini belirterek, 26 yıllık varlığı ile 'Türkiye'deki tek Japon bankası' olan BTMU'nun, İstanbul Temsilciliği Ofisi'ni 1986 yılında açtığını, Türkiye pazarındaki kararlılıklarını sürdürdüklerini söyledi. İşbirliğinin, 2011 yılında ve 1992 ile 2000 yılları arasında Hazine Müsteşarlığı'nın ardışık 15 Samurai tahvil ihracına bankanın dahil olmasını içerdiğinin altını çizen Nakano, BTMU'nun ayrıca 1995 ve 2000 yıllarında Müsteşarlığın talebi üzerine önemli kulüp anlaşmalarında da Türkiye Cumhuriyeti'ni desteklediğini ve kilit altyapı projelerine katıldığını anlattı.BTMU'nun, Türkiye'de varlık gösteren pekçok Japon şirketini desteklemeye devam ettiğini dile getiren Nakano, işbirliğini güçlendirmek için bankanın Türkiye'de Japon yatırımlarının girişini artırmak ve iki ülke arasındaki iş ilişkilerini daha da geliştirmek amacıyla Mart 2011'de Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile bir işbirliği anlaşması imzaladığını hatırlattı.


Ağustos ayında başvuru yaparız

Shoji Nakano, “Türkiye, Avrupa ile Ortadoğu ve Afrika'dan oluşan gelişen pazarlar segmentinde önemli büyüme motorlarından biri olarak görülüyor. Diğer yandan Türkiye, BTMU'nun şube veya alt kuruluşunun bulunmadığı kişi başına GSYİH ve nominal GSYİH'de ölçüldüğü gibi en büyük ekonomidir. Tüm bunlara dayanarak BTMU, bir alt kuruluş vasıtasıyla Türkiye pazarına girmek için vaktin geldiğine inanmaktadır. Yüzde 100 paydaşımız olan Mitsubishi UFJ Finans Grubu ve Bankamız tarafından ilgili onaylar en üst düzeyde alınmış ve geçtiğimiz hafta bu bağlamda bir basın bülteni yayınlanmıştır. Önümüzdeki ay bankacılık ruhsatı için BDDK'ya başvurumuzu iletmeyi düşünüyoruz” dedi


Ciddi bir hareketlilik yaşanacak

Türkiye'nin bölgede bankacılık lisansı için başvuru yaptıkları “tek ülke” olduğuna dikkati çeken Nakano, Türkiye'de faaliyete geçtikten sonra buradaki Japon şirketlerin yüzde 80'ini kapsayabileceklerini de vurgulayarak, İstanbul Finans Merkezi Projesi ile birlikte ciddi bir hareketliliğin yaşanacağını, bu olduğu takdirde faaliyetlerini genişletebileceklerini söyledi. Şu anda Türkiye'de 8 kişinin çalıştığını belirten Nakano, BDDK'ya yapılacak başvurunun sonuçlanmasıyla 30 kişilik istihdam yaratacaklarını bildirdi.



12 yıl önce