|

Tarihin en büyük terörü

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya attığı ilk atom bombasının kurbanları, onbinlerce kişinin katıldığı törenle anıldı. Bu katliam, insanlığa yapılmış en büyük ve vahşi terörist saldırı olarak değerlendiriliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 7/08/2005 Pazar
Güncelleme: 14:35 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------

  • DIŞHABERLER SERVİSİ


    ABD'nin Japonya'nın Hiroşima kentine attığı ilk atom bombasının 60. yıldönümünde hayatını kaybeden onbinlerce kişi düzenlenen törenle anıldı. Hiroşima'da düzenlenen anma töreninde, atom bombası sonucu hayatlarını yitirenler 1 dakikalık saygı duruşuyla anıldı. Barış Anıtı Parkı'nda düzenlenen, gösterişten uzak törende, atom bombasının atıldığı saat olan 08.15'te yapılan saygı duruşunun ardından parkın merkezinde bulunan kemer biçimindeki taştan anıtta, törene katılanlara atom bombası sonucu hayatlarını kaybedenleri sembolize eden çiçekler ve su sunuldu. Hiroşima'da, 60 bin kadar kişinin katılımıyla yapılan anma töreninde 1 dakikalık saygı duruşuna çevredeki kiliseler ve mabetler çanlarını çalarak yoldan geçen araçlar insanlar ise başlarını eğerek atılan atom bombası sonucu hayatlarını yitiren 140 bin kişiyi andılar.
    Alternatiflere bakılmadı

    Önce Hiroşima sonra da Nagazaki'ye atılan bombaların ardında bıraktığı ve bugünlere taşınan sorunlara bakıldığında bu saldırılar uzmanlar tarafından, çağın en büyük terörist saldırısı olarak yorumlanıyor. 1945 yılından bu yana, binlerce insan atom bombasının yarattığı yıkımların ve genetik etkilerin getirdiklerini ağır bedeller ödeyerek taşıyor. Bu bedeller arasında ölü ve sakat doğumlar, radyasyon nedenli kanser vakaları bulunuyor. 1945 tarihine geri dönüldüğünde, bu atom bombalı saldırının, Washington'un küçük bir odasında bir kaç liderin dudaklarının arasından dökülen kelimelerle, hiçbir ön uyarı yapılmadan ve tüm seçenekler hiçe sayılarak insanlık tarihindeki en büyük terör saldırısının gerçekleştirildiği görülüyor.

    Koizumi siyah giyindi

    Anma töreninde konuşan Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, nükleer silahların yayılmasının engellenmesi gerektiğini belirtti. Koizumi, nükleer silahlara karşı olduklarını ve kendilerini barışa adadıklarını söyledi. Siyah kıyafetler giyen Koizumi, tören alanındaki anıta çelenk koyarak atom bombasının atıldığı dakikada saygı duruşunda bulundu. Koizumi, "Japonya, Hiroşima ve Nagazaki'nin tekrarlanmaması için büyük bir kararlılıkla barışa olan bağlılığını sürdürüyor" dedi. "Biz, insanlık tarihinde atom bombası faciasını yaşayan tek halkız" diyen Koizumi, nükleer silahların yayılmasına karşı olduklarını bildirdi. Savaştan sonra Hiroşima'nın uluslararası barış ve kültür kenti olduğunu belirten Koizumi, "Uluslararası toplumda nükleer silahsızlanmanın ve nükleer silahların yayılmamasının öncülüğünü yapacağız. Bütün gayretimizi bu silahların ortadan kaldırılması için harcayacağız" diye konuştu. Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoşi Akiba ise, geçen yıllardaki törenlerde olduğu gibi yeni sert bir konuşma yaptı. Akiba, nükleer güce sahip ülkeleri bu silahları terk etmeye çağırarak, bu ülkelerin insanlığın geleceğini tehdit ettiğini vurguladı.

    Truman savaş ve insanlık suçu işledi

    British New Scientist dergisinin 21 Temmuz'da çıkardığı sayıda iki tarihçinin Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombaların II. Dünya Savaşı'nı bitirmek için değil Washington'un SSCB'ye karşı başlatmak istediği Soğuk Savaş'a bir zemin hazırlamak için gerçekleştirildiğine dair yeni kanıtlar bulmaları ve bu kanıtları deşifre etmeleri klişe söylemlere farklı bir boyut kazandırdı. Washington'daki Amerikan Üniversitesi'nin Nükleer Çalışmalar Enstitüsü başkanı Peter Kuznick, ABD Başkanı Harry Truman'ın nükleer saldırı düzenleme kararının bir savaş suçu olmakla kalmayıp aynı zamanda bir insanlık suçu olduğunu ifade ediyor. Kuznick, ABD, Japonya ve SSCB'nin diplomatik arşivlerini New York'taki Cornell Üniversitesi'nden Mark Selden ile araştırdığında, Hiroşima'dan 3 gün önce Truman'ın, Japonya'nın barış istediği konusunda ikna olduğu gerçeği ile karşılaşıyor. Kuznick ve Selden, ''Baş danışmanları Truman'a, atom bombası kullanımın gereksiz olduğunu söylemişti. Ancak Truman tüm bunlara rağmen saldırı emrini verdi'' diyor. Pek çok araştırmacı Truman'ın bu saldırıyı Pearl Harbor'ın öcünü almak ve Washington'ın stratejik gücünü dünyaya ve Sovyetler'e kanıtlamak için hayata geçirdiğini ifade ediyor.

    Japonya teslim olacaktı

    Bu konuya ilişkin Selden, New Scientist'teki yazısında "Rusya'yı etkilemek savaşı durdurmaktan çok daha önemliydi" diyor. Londra'da Hiroşima saldırısının 60. yıldönümü nedeniyle Greenpeace tarafından düzenlenen konferansta Selden ayrıca ABD'nin tavrını, "Bomba atıldı çünkü Washington bu şekilde hem Rusya'ya kendini kanıtlayacak hem de Asya'daki stratejik konumunu güçlendirecekti" sözleriyle açıkladı. Kapitalist medya tarihçilerin teorisini hiç zaman kaybetmeden 'etkiye tepki' olarak yorumlasalar da General Dwight Eisenhower'ın 1963 yılında Newsweek'e verdiği demeçte "Bombayı atmadan önce Japonya teslim olmaya zaten karar vermişti. Onları bu korkunç silahla vurmak gerekliliği olan bir strateji değildi" sözleri Hiroşima gerçeğini tüm çıplaklığıyla açıklıyor.

    Faciayı yeni kuşaklara anlatıyorlar

    Hiroşima felaketini yaşayan ancak hayatta kalmayı başaranlarsa yeni nesillerin facianın boyutunu kavrayabilmesi için düzenlenen toplantılara katılıyor ve yaşadıklarını anlatıyor. Atom bombasının Hiroşima'yı tanınmaz bir kente çevirdiği gün sadece 15 yaşında olan Hitoshi Takayama, o günü şöyle anlatıyor: "Aniden içinde bulunduğumuz odada kör edici parlaklıkta bir ışık belirdi. Ardından da dayanılmaz bir sıcaklık hissettik. Bir süre sonra dışarı çıktığımızda çırılçıplak ve yanıklar içinde bir sürü insan gördük. Orada vücutları yanıklar içinde hareketsizce duruyorlardı." Bugün 75 yaşında olan Takayama, 31 yaşında yakalandığı kanseri yenmesine karşılık hayatı boyunca atom bombasının izlerini taşıdığını söylüyor. İkinci Dünya Savaşı'nı sona erdiren atom bombası, nükleer silahların hakim olduğu soğuk savaş yıllarının başlamasına neden olmuştu.

    ANNAN'DAN BİRLİK ÇAĞRISI

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, bütün dünyanın ortak hareket etmemesi durumunda nükleer silahların giderek yaygınlaşacağı uyarısında bulundu. Annan, "Nükleer silahların çoğaltılması ve modernize edilmesi için devam edegelen bir çabaya şahit oluyoruz" dedi. Kofi Annan, "Nükleer silahların yayılması gibi gerçek bir tehditle karşı karşıyayız. Ne yazık ki dünya, bu tehdidi ortadan kaldırmak için çok az mesafe kat etti" diye konuştu. Hiroşima'da düzenlen törenlerde temsilcisi Nobuyasu Abe tarafından açıklaması okunan Annan, dünya liderlerine çağrıda bulunarak 14 Eylül'deki BM zirvesinde nükleer silahsızlanma için harekete geçilmesini istedi.

    BARADEY: NÜKLEER SİLAHLAR YOK EDİLMELİ

    Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed el-Baradey, Hiroşima ve Nagasaki kentlerine 60 yıl önce atılan atom bombasının yaptığı yıkımın, insan hayatı için nükleer silahların ortadan kaldırılması gerektiğini gösterdiğini söyledi. El-Baradey, Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, "zamanın, dünyanın nükleer silahların ne kadar yıkıcı olduğunu unutmasına izin vermemesi gerektiğini" ifade etti. Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombasının, bu tür silahların yayılmasının ve kullanılmasının neden önüne geçilmesi gerektiğini daima hatırlatması gerektiğini belirten Baradey, nükleer silahsızlanmanın, dünya ve insan ömrü için çok önemli olduğunu kaydetti.

    İŞGALCİLER IRAK'TAN ÇEKİLSİN
    ABD tarafından Hiroşima'ya atılan ilk atom bombasının 140 bin kurbanı, dün Avustralya'nın büyük kentlerinde yapılan törenlerle anıldı. Ülkenin belli başlı kilise ve katedrallerinde ilk bombanın patladığı saat olan 08.15'te çanların çalınmasıyla başlayan anma törenleri, öğle saatlerinde yapılan yürüyüşlerle sona erdi. Sidney kentindeki Hyde Park'ta toplanan 300'ü aşkın Avustralyalı ise yapılan konuşmaları dinledi. Konuşmalar sonrası yapılan yürüyüşte atılan sloganlarla Irak'taki işgalci güçlerin bir an önce ülkeden çıkması istenirken, ülkenin Adelaide, Melbourne, Perth ve Bendigo kentlerinde de benzer yürüyüşler gerçekleştirildi. Bu arada Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 60. yılı nedeniyle Beyoğlu'nda düzenlenen ölenleri anma töreninde, nükleer silahlanma karşıtı imza kampanyası başlatıldı. Galatasaray Lisesi önünde toplanan "Nükleer Karşıtı Platform" üyeleri adına basın açıklaması yapan müzik grubu Moğollar'ın üyesi Taner Örgün, Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine 3 gün arayla atılan atom bombaları sonucu ilk yıl 210 bin, 5 yıl içinde de 350 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce