|

En güzel ders doğada yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir yaşamındaki çocukların doğayla bağ kurması için Topluluk Bahçesi’ oluşturdu. Evsel atıklarla doğal gübre üreten öğrenciler, ata tohumları kullanarak organik meyve ve sebze yetiştirmeye başladı.

Haber Merkezi
04:00 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:31 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de çocukların toprakla iç içe büyüyebilmesi için Kültürpark’ta ‘Topluluk Bahçesi’ kurdu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de çocukların toprakla iç içe büyüyebilmesi için Kültürpark’ta ‘Topluluk Bahçesi’ kurdu.

Sürdürülebilir tarım ve ekosistem için farklı çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez de çocukların toprakla iç içe büyüyebilmesi için Kültürpark’ta ‘Topluluk Bahçesi’ kurdu. Saint Joseph Lisesi ve Piri Reis İlköğretim öğrencilerinin geliştirdiği ve İzmirli tüm çocuklara açık olan proje için özel sebze meyve yatakları oluşturdu. Bu alanda permakültür ilkelerini uygulayarak tarım yapan öğrenciler, evsel atıklarla doğal gübre üreterek ve “ata tohumları” kullanarak organik meyve ve sebze yetiştirmeye başladı.

TÜM İZMİRLİ ÇOCUKLARA AÇIK

Yeni nesil çocukların şehir ortamında doğayla doğrudan bağ kuramadıklarını ve bunun sonucunda da Topluluk Bahçesi fikrini geliştirdiklerini ifade eden Saint Joseph Lisesi Biyoloji Öğretmeni Çetin Özdamar, “Biz bu bahçede sadece Saint Joseph Lisesi öğrencileri ve Piri Reis İlköğretim öğrencileriyle çalışmıyoruz. Bu bahçe İzmirli tüm çocuklara açık bir bahçe. Projeye başlamamızın en büyük amacı, doğaya ulaşamayan çocuklarda fiziksel ve ruhsal bazı sorunların yaşanıyor olması. Bizler çocukların şehir içerisinde doğayla bağlar kurmasını sağlamak, çocukların şehir ortamında toprağa dokunmasını sağlamak için bu projeyi geliştirdik” dedi.

‘TÜKETMİYORUZ ÜRETİYORUZ’

Projede yer alan öğrenciler ise duygularını şu cümlelerle dile getirdi: “Bu devirde bütün çocuklar apartmanlarda yaşıyor. Günümüzün çoğunu bilgisayar başında geçiriyoruz ve şehir hayatında toprağa dokunmak neredeyse imkansız. Burada hem doğaya vakit ayırıyoruz hem de kendi meyve- sebzemizi üreteceğiz. Hiçbir hazır malzeme kullanmadan üretim gerçekleştiriyoruz. İşe toprağı havalandırarak başlıyoruz ve karton koyuyoruz ki, yabani bitkiler çıkmasın. Daha sonra dal ve kuru malzeme ekliyoruz. Karbon kaynağı ve azot kaynağı malzemelerin neler olduğunu böylece yaşayarak deneyimliyoruz.


ATALIK TOHUMLAR DİKİLİYOR

Çocukların burada toprakla haşır neşir olacağına değinen Özdamar projenin detayları ile ilgili, “En güzel yöntem olan doğrudan yaşayarak ve uygulayarak bir takım şeyleri öğrenecekler. Tohum ekecekler ve ektikleri tohumlar daha sonra ürün olunca onları alacaklar. Burada çocuklarımız ilk önce Kültürpark’ta budanan ağaç dalları, dökülen yapraklar, biçilen çimler ve organik ev atıklarıyla kendi gübrelerini üretiyorlar. Böylece geri dönüşümün pratik örneklerine de canlı canlı şahitlik ediyorlar. Topluluk bahçemizin en önemli özelliklerinden bir tanesi atalık-doğal tohumların ekiminin yapılacak olması. Ayrıca engelli çocuklarımızın da toprağa dokunmasını sağlamak için yüksek sebze yatakları oluşturacağız. Topluluk Bahçesi’yle tüm çocuklar yardımlaşmayı, paylaşmayı, üretmeyi öğrenecek” ifadelerini kullandı.

#İzmir
#Fidan
#Çocuk
5 yıl önce