|

Eşit vatandaş olduğumu hissettim

Yeni anayasa çalışmalarını yürüten Meclis Başkanı Çiçek ve komisyon üyeleriyle gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin biraraya geldiği toplantıya katılan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş,“Bu davetle Lozan statülü değil, eşit statülü vatandaş olduğumu hissettim” dedi

İstanbul
00:00 - 6/11/2011 Pazar
Güncelleme: 02:50 - 6/11/2011 Pazar
Yeni Şafak
Eşit vatandaş  olduğumu hissettim
Eşit vatandaş olduğumu hissettim

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu önceki gün medya yöneticileriyle bir araya geldi. Dolmahçe Sarayı'ndaki ilk toplantıda 15 maddelik çalışma aşamasının ilki olan “Katılım, veri toplama ve değerlendirme” konusu gündeme getirildi. Toplantıda CHP'li Süheyl Batum, MHP'li Tunca Toskay, BDP'li Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan gibi Anaya Komisyon üyelerinin yanı sıra medya mensuplarının temsilcileri toplantıda hazır bulundu. Azınlık yayınların temsilcilerinin de katıldığı toplantıya Rumca yayın yapan Apoyevmatini gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasilidiadis, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas de katıldı.

LOZAN ÇERÇEVEYİ ÇİZMİŞ

Apoyevmatini gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasilidiadis, “Yeni Anayasa'dan bir azınlık olarak çok şey beklemediğini belirterek, “Çünkü Lozan ile bizim haklarımızın çerçevesi çizilmiş. Ancak bir Türk vatandaşı olarak bu çalışmayı önemsiyorum” diye konuştu. Agos'un Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ise Apoyevmatini gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasilidiadis'e katılmadığını çarpıcı bir tespitle dile getirdi. Gelinen noktada yapılacak yeni anayasanın Lozan'daki azınlıklık haklarının üzerine çıkabileceğini söyleyen Koptaş, “Vasilidiadis'e katılamıyorum. Böyle bir toplantıya ilk kez çağırılıyorum. Bu davet ile birlikte ben de, Lozan statülü vatandaş olmadığım, eşit statülü vatandaş olduğum algısı oluştu” dedi. Apoyevmatini Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mihail Vasilidiadis de “Bu güzel bir gelişme. 54 yıllık meslek hayatımda ilk olarak devletin kabulüne mazhar oluyorum. Ben bir Türk vatandaşıyım. Şimdi bu davet sadece azınlık olduğum için yapıldıysa bu da beni üzer. Sadece azınlık konularında değil diğer sorunlar hakkında da fikrimi beyan etmek isterim” dedi.

BAŞÖRTÜSÜ SORUNU ÇÖZÜLSÜN

Toplantıda, 'başörtüsü', 'laiklik' gibi başlıklar da gündeme geldi. Milli Gazete'den Mustafa Kurdaş'ın “Yeni anayasada istismar alanı olarak ortada duran laiklik meselesinin tanımı yapılmalı” derken ile Yeni Akit Gazetesini temsil eden İbrahim Acar da kılık kıyafet meselesinin de yeni anayasa ile çözülebileceğini belirtti.


12 yıl önce