|

Farz namazlar kaç vakittir? Farz namazlar kaç rekattır?

İslamın en önemli ibadeti ve dinin direği olan namaz ibadeti hakkında önemli bilgileri haberimizde sizlerle paylaştık. Bu yazımızda farz namazı nedir, kaç vakittir ve farz namazlarının kaç rekat olduğunu derledik. İşte Diyanet İşleri Başkanlığından edinilen ilmihal bilgilerine göre farz namazları ile ilgili ayrıntılar...

Yeni Şafak ve
14:25 - 7/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:05 - 7/06/2017 Çarşamba
Diğer
Farz namazı nedir, kaç vakittir ve farz namazları kaç rekattır?
Farz namazı nedir, kaç vakittir ve farz namazları kaç rekattır?

Farz namazı nedir, kaç vakittir ve farz namazları kaç rekattır?

Hanefîler dışındaki çoğunluk, vâcip hüküm kategorisini kabul etmedikleri için namazı genel olarak farz ve nâfile şeklinde iki gruba ayırmışlardır. Hanefîler'e göre ise namazlar:

a) farz,

b) vâcip,

c) nâfile olmak üzere üç çeşittir.

Bununla birlikte Hanefîler arasında farklı gruplamalar da bulunmaktadır. Bunlardan birine göre namazlar;

a) Allah'ın farz kıldığı (mektûbe) namazlar,

b) Hz. Peygamber'in sünnetiyle sabit olan (mesnûn) namazlar,

c) nâfile namazlar olmak üzere üç çeşittir. Hz. Peygamber'in sünnetiyle sabit olan namazlar da vâcip olan ve vâcip olmayan kısımlarına ayrılır.

Farz namazlar kaç vakittir? Farz namazlar kaç rekattır?

Farz olan namazlar, aynî farz (farz-ı ayın) ve kifâî farz (farz-ı kifâye) olmak üzere ikiye ayrılır. Farz-ı ayın olan namazlar yükümlülük çağındaki her müslümana farz olup, her biri ayrı ayrı bunu yerine getirmekle mükelleftir. Farz-ı ayın olan namazlar, her gün beş vakit namaz ve her hafta cuma günleri kılınan cuma namazından ibarettir.

Cuma namazı kılınınca ayrıca öğle namazı kılınmaz.

Farz-ı kifâye olan namaz ise, bir müslüman öldüğünde başta yakınları, komşuları ve tanıyanları olmak üzere müslümanlarca kılınması gereken cenaze namazıdır. Bu namazı birileri kılınca öteki müslümanlar cenaze namazı kılmadıkları için sorumlu olmazlar. Sevap ve fazileti ise namazı kılanlar elde etmiş olurlar.

#Farz namazları
#Cuma namazı
#Namaz
#İslam
7 yıl önce