|

FETÖ’cüler Öcalan gibi yargılansın

Kült terör örgütleri üzerine çalışan, son dönemde özellikle FETÖ’yü inceleyen politik psikoloji uzmanı Rifat Serav İlhan, FETÖ yargılamalarında teröristbaşı Öcalan’ın mahkeme sürecinin örnek alınması gerektiğini söyledi. İlhan, “Mahkeme süreçleri hızlanmalı, suçu sabit olan örgütün kadrolu üyelerinin cezaları bir an önce verilmeli. Doğruluğu kesin olan dellilerde bile sanıkların görüşüne başvurulması, bu delillerin değerini düşürmektedir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:00 - 13/11/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Rifat Serav İlhan
Rifat Serav İlhan

Gerçek Hayat dergisinin bu hafta yayınlanan 890. sayısında, Politik Psikoloji Derneği Genel Sekreteri, politik psikoloji uzmanı Rifat Serav İlhan'ın FETÖ yargılamaları ile tespitleri yer aldı. Derginin yayın koordinatörü Emeti Saruhan’a konuşan İlhan, FETÖ sanıklarının duruşmalarda kullandığı inkar stratejisinin istihbarat örgütleri tarafından stratejik biçimde kullanıldığını söyledi.

İNKARLAR CIA STRATEJİSİ

Bu stratejinin ilk kez CIA tarafından kavramsallaştırıldığını ifade eden İlhan, “FETÖ üyelerinin inkar ettikleri konular mantık sınırlarını zorlasa da, kendilerinin suçsuz olduğunu ispatlamaya değil, daha üst yapılanmayı ve asıl sorumluyu, sorumluları gizlemeye çalışıyorlar” dedi.

DELİLLER TARTIŞILMASIN

Mahkeme süreçlerinin uzamasının bu tutumlarına pekiştirici etki yaptığını anlatan İlhan, yargılamalarda teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yargılama sürecinin örnek alınması gerektiğini ifade etti. İlhan “Mahkeme süreçleri hızlanmalı, suçu sabit olan örgütün kadrolu üyelerinin cezaları bir an önce verilmeli. Mahkeme heyetinin suçu sabit olan örgüt üyelerine kamera kayıtlarını gösterip ‘Bu sen misin, değil misin?’ tartışmasına girmesi, doğruluğu kesin olan dellilerde dahi sanıkların görüşüne başvurulması, bu delillerin değerini farkında olmadan düşürmektedir” diye konuştu.

Bir kez itiraflar başladığında, kar topu etkisiyle artacağını anlatan İlhan, hangi tutuklunun neyi itiraf etmesinin önemli olacağının belirlenip, en azından bu sanıkların tecrit edilmesi ve diğer FETÖ mensuplarıyla bir arada bulundurulmaması gerektiğini anlattı.


İTİRAFÇILAR AYRI TUTULMALI

İlhan, “Suçunu itiraf edenlerin, etkin pişmanlık yasasında faydalandıklarını ve tutuksuz yargılandıklarını medyadan duymaktayız. Ancak bu kişilerin diğer sanıkların da olduğu bir mahkeme salonunda itirafta bulunmaları mutlaka tesis edilmelidir” sözleriyle itirafçıLarın ya da itirafçı olma potansiyelindeki tutukluların ayrı tutulması gerektiğine işaret etti.

CEZAEVİ ORTAMI KULLANILMALI

Mahkeme süreçlerinde mahkemedeki ortamdan, cezaevlerindeki ortamlara kadar düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen İlhan, “Umut duygularını, dayanışma duygularını, birlik duygularını kıracak şekilde yöntemler geliştirilmeli. Cezaevi sisteminin, kişinin örgütle olan bağlantısını gözden geçirecek, duygusal olarak örgütten uzaklaştıracak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda geliştirilmiş metodolojiler, bilimsel düşünce ve bulgular temel alınarak oluşturulmuştur. Özellikle cezaevi içerisinde görevli infaz koruma memurlarının bu konuda özel olarak eğitilmeleri, tutukluları hangi konuda nasıl izlemeleri gerektiği, nasıl iletişim ve etkileşime geçmeleri gerektiği konusunda hazırlanmış klavuzlar ve ölçekler bulunmakta” ifadelerini kullandı.

Videolarla yönlendiriyor

Rifat Serav İlhan, tutuklu yakınlarının, FETÖ’nün stratejisini izlemesi konusunda cesaretlendirmede, umut duygularını canlı tutmalarında ve dışarından gelen emir diyebileceğimiz örgüt mesajlarını kişiye iletmekte rol oynayabildiklerini söyledi: “Örneğin FETÖ elebaşı 15 Temmuz’dan 1-2 gün sonra yapmış olduğu konuşmasında, tutuklananların FETÖ ile ilişkilerini inkar edebilecekleri yönünde bir mesaj vermişti. Diğer konuşmalarında da itirafçı olunmaması yönünde mesajlarını sık sık görebilmekteyiz. Bu konuşmaları aile üyelerinden dinleyen sanıklar, cezaevinde bulunanları belirtilen hareket tarzına göre bilgilendirebilmektedirler. FETÖ elebaşı bu nedenle haftada iki kez youtube’da yayınlanan konuşmalar yapmakta, örgüt cezaevinde bulunanların yönlendirilme ihtiyacını gerek bu konuşmalarla gerekse de dışarda bulunan aileleri, avukatlar aracılığı ile karşılamaya, nasıl davranacakları konusunda başı boş bırakmamaya oldukça gayret göstermektedir.”

Ailelere
ulaşılmalı

FETÖ sistemini diğer terör örgütlerinden farklı kılan özelliğin, FETÖ üyelerinin aileleri ve sosyal çevrelerinin de örgüt sistemi içerisinde yer alabilmesi olduğuna dikkat çeken İlhan, FETÖ ulaşmadan tutukluların ailesine ulaşmak ve tutukluların aileleri aracılıyla ikna edilmesini sağlamak gerektiğini de vurguladı. İlhan, “FETÖ’nün tutuklu olanların aileleri ile olan ilişkileri sürdürme çabalarını dikkate alırsak, örgütün aile üzerinden tutukluyu etkileme ve yönlendirme konusuna ne kadar önem verdiğini de görmüş oluruz” dedi.

#FETÖ
#Rifat Serav İlhan
6 yıl önce