|

FETÖ'nün iadesi için belgeler yeterli

ABD’de temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Cumhuriyetçi senatör Bob Corker ile biraraya geldi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, FETÖ elebaşı Gülen’in iadesiyle ilgili, “Bütün belgeler gönderildi. Gereğinden fazla da belge sunuldu diyebilirim. Bundan sonra beklentimiz, ABD’nin harekete geçmesi” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:35 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Vaşington'da yürüyüşe çıkan Yıldırım, parktaki Amerikalılarla sohbet etti.
Vaşington'da yürüyüşe çıkan Yıldırım, parktaki Amerikalılarla sohbet etti.

Başbakan Binali Yıldırım ABD’de, beraberindeki gazetecilere, gündemdeki konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile bugün yapacağı görüşmeye ilişkin, “Görüşmelerimizde esas itibarıyla ikili ilişiklerimizdeki durum bundan sonra ne yönde hareket edebiliriz, bunları bütün açıklığı ile konuşacağız. ABD ile ilişkilerin mükemmel durumda olduğunu söymemiz doğru olmaz. Ama bizim geleceğe odaklanmamız lazım. Ayrıca bölgesel konular da var. Suriye’de, Irak’ta yaşananlar, terör örgütleriyle mücadelede gelişmeler buradaki itirazlarımızı gündeme getireceğiz” dedi.

DARBENİN ARKASINDA

Yıldırım, “FETÖ terör örgütüyle mücadele konusu da gündeme getireceğimiz en önemli konulardan biri. Bizim, darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü olduğundan tereddütümüz yok. FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi için tarafımızdan bütün her şey, eldeki bütün bilgiler, belgeler gönderildi. Bu bakımdan yeni bir belge sunma ihtiyacı yok. Gereğinden fazla da belge sunuldu diyebilirim. Bundan sonra bekletimiz, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgili makamlarının harekete geçmesidir” diye konuştu. Yıldırım, ABD’nin PKK-PYD’ye verdiği silahların akıbetini de konuşacaklarını vurgulayarak, “Amerikalılar diyor ki ‘bu iş birliği (PYD ile) geçici. DEAŞ ile mücadeleye ilişkin bir işbirliği olduğunu savunuyorlar. Bu konuları da konuşacağız” dedi. Bu ziyaretten hemen sonuç çıkmasını beklemediklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

BİZDE İRADE MEVCUT

“Bu ziyaretin amacı anlaşılamayan konularda mesafe almak. Mesafe almaya çalışacağız. Türk-Amerikan ilişkilerinin daha olumsuz değil olumlu yönde gelişmesi için çaba harcayacağız. Muhataplarımız da bu gelinen durumdan zannediyorum çok mutlu değil ama çözmek için bizde irade mevcut bunun için çalışacağız.” Yıldırım, vize konusunda da bir adım atıldığını, zaman içinde normale dönüleceğini belirtti.

  • Seçim sistemiyle gündeme gelmeli
  • ABD ziyareti sırasında gazetecilerle bir araya gelerek sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin seçim barajına ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesinin esprisi ne, yönetimde istikrar. Yönetimde istikrar açısından barajın yüzde 10 olarak devam etmesi düşünülebilir. Ancak temsilde adalet noktasında seçim sistemi topyekun değiştirilecekse o zaman bütün bu meselelerin birlikte ele alınması gerekir. Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki ‘kalksın, artsın, eksilsin’ demek çok anlamlı olmaz” dedi. Yıldırım, “Seçim kampanyamızda doğrusunu isterseniz seçim barajına yönelik bir taahhütte bulunmadık. Anayasa değişikliği kampanyasında bu sistem değişikliği ile Türkiye’de sürekli iktidar, sürekli istikrar döneminin başlayacağını, artık zayıf iktidarlar döneminin sona ereceğini söyledik” diye konuştu. Yıldırım, Türkiye- Amerika arasındaki ilişkilerin mükemmel olmadığını vurgulayarak görüşmeler hakkında şu bilgileri verdi: “Amerika ile ilişkilerimizin mükemmel düzeyde olduğunu söylememiz doğru olmaz. Ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların artık geride bırakılması, geleceğe odaklanılması yönünde düşüncelerimizi muhatabımıza aktaracağız.”
ABD’li STK’larla buluştu

Başbakan Yıldırım ABD’de diplomatlar ve düşünce kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Rezidansında düzenlenen yemekli toplantıda, resmi ziyaret için kentte bulunan Yıldırım ile sivil toplum örgütü (STK) temsilcileri, Türk- Amerikan ilişkilerini ele aldı. Yaklaşık iki saat süren toplantıya; Atlantic Council Başkanı Howard Beasey, Hariri Vakfı Başkanı Rafik Bizri, Brookings Institution Uzmanı Colin Bradford, Middle East Institute Başkanı Wendy Chamberlin, Emekli Temsilciler Meclisi Üyesi Ed Whitfield ve CSIS Yönetim Kurulu Üyesi Zalmay Khalilzad’ın da aralarında olduğu çok sayıda isim katıldı. Toplantıda Başbakan Yıldırım’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti.

#Binali Yıldırım
#ABD
#FETÖ
7 yıl önce