|

FETÖ’ye 1.5 milyar aktarmış

FETÖ’ye finans sağladığı gerekçesiyle TMSF’ye devredilen Koza-İpek Holding ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Firari Akın İpek’in 77 yıl hapsi istenen iddianamede, holdingin, örgütün eğitim ve medya kurumlarına 1.5 milyar TL’lik fon aktardığı belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2017 vendredi
Güncelleme: 03:06 - 16/06/2017 vendredi
Yeni Şafak
Akın İpek
Akın İpek

FETÖ'ye) finans sağladığı gerekçesiyle TMSF’ye devredilen Koza-İpek Holding ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, önce yönetimine kayyum atanan daha sonra da TMSF’ye devredilen FETÖ’nün en büyük finansörü Koza-İpek Holding ile ilgili 45 şüpheli hakkında dava açıldı. FETÖ çatı davasının da sanığı olan firari Akın İpek ile tutuklu kardeşi Cafer Tekin İpek ve anneleri Melek İpek’in de aralarında bulunduğu şüphelilere, “Terörizmin finansmanı, silahlı terör örgütüne üye olmak, vergi usul kanununa muhalefet, güveni kötüye kullanmak, özel belgede sahtecilik ve ruhsatsız silah bulundurmak” suçlamaları yöneltildi.

KARDEŞİNE 90 YIL

Savcı Musa Yücel tarafından düzenlenen iddianamede, şüpheli Akın İpek’in 77, cezaevinde bulunan kardeşi Cafer Tekin İpek’in ise 90 yıl hapsi istendi. Diğer şüphelilere ise 10 ile 30 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları talep edildi. Toplam 130 klasörde oluşan soruşturma dosyasına, SPK tarafından hazırlanan 6, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca hazırlanan 7, MASAK tarafından hazırlanan 3 ayrı bilirkişi raporu girdi.

1.5 MİLYAR TL FONLADILAR

İddianamede, Koza-İpek Grubu Şirketlerinin FETÖ’ye bağlı eğitim ve medya kurumlarına 1.5 milyar TL’lik fon aktardığı belirtildi. Bunlardan 688 milyon TL’sinin eğitim kurumlarına, 850 milyon TL’sinin ise medya kuruluşlarına olduğu kaydedildi. Neredeyse yeni bir Koza Altın şirketinin mali büyüklüğü kadar bir varlığı FETÖ’ye aktarıldığına dikkat çekilen iddianamede, “Koza-İpek Grubu şirketleri mali ve hukuki organizasyonlarının FETÖ’nün medya ve eğitim unsurlarını finanse etmek üzere dizayn edildiği anlaşılmaktadır” denildi.

HAKSIZ KAZANÇLAR

İddianamede şüpheli İpek aile fertlerinin suçtan elde ettiği toplam haksız kazanç miktarları da tek tek sıralandı. Buna göre, şüpheli Akın İpek’in 1 milyar 647 milyon 690 bin 856, şüpheli Cafer Tekin İpek’in toplam 1 milyar 647 milyon 641 bin 112,07, şüpheli Melek İpek’in 1 milyar 119 milyon 14 bin 45,85 TL’yi suçtan kaynaklı haksız kazanç elde ettikleri ifade edildi.

BAĞIŞLARIN YÜZDE 93’Ü
FETÖ VAKIFLARINA

İddianamede, halka açık şirketler üzerinden FETÖ’ye bağlı dernek ve vakıflara para aktardığına yer verildi. Koza İpek Holding’in yönetim kurulu üyeleri olan Akın İpek, Cafer Tekin İpek ile Melek İpek’in aynı zamanda yöneticisi olduğu dernek ve vakıflara bağış yapıldığına işaret edildi. 2010 ile 2015 yılları arasında 229 milyon 614 bin 745 TL bağış yapıldığına dikkat çekilirken, bunun yüzde 93.25’lik (214 milyon 117 bin 590 TL) kısmının ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkarılan KHK’larla kapatılan FETÖ’nün dernek ve vakıflarına olduğu ortaya çıkarıldı. Bağış adı altına para aktarılan dernek ve vakıflar şöyle sıralandı: İpek Üniversitesi’ne 183 milyon 953 bin 822 TL, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet ve Yardım Vakfı’na 29 milyon 791 bin 767 TL, Kimse Yok Mu Derneği’ne 300 bin TL.

Düğün
masrafı
halktan!

İpek aile fertlerinin kişisel harcamalarının dahi halka açık şirketlerin kasasından çıktığı belirlendi. Holding giderleri adı altında yapılan harcamalara ilişkin faturalar da İddianameye girdi. Holding mülkiyetindeki araçların İpek ailesi çocuklarının şahsi kullanımlarına sunulduğuna dikkat çekilen iddianamede, trafik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Akın İpek’in oğlu ve kızına yazılan trafik cezasının da bu şekilde halka açık şirketten ödendiği belirtildi. Ayrıca 2012-2015 yılları arasında halka açık şirketler üzerinden 700 bin TL civarında harcama yapıldığı kaydedilirken, bu harcamaların arasında şirketle bir alakası olmamasına rağmen lüks restoranlardan yemek yeme, düğün takısı, düğün organizasyonlarında müzik, süsleme ve sandalye giydirmenin yanı sına lüks mağazalardan alınan bluz, Jean pantolon, triko, tshirt, ceket ve bikininin olduğuna dikkat çekildi. İddianamede, şüpheli Akın İpek ile tutuklu işadamı Verdal Hosta’nın Pensilvanya’ya teröristbaşı Fetullah Gülen’i ziyarete gittiği ifade edilirken, söz konusu ziyaretin de şirket gideri gibi gösterilerek faturalandığı ve halka açık şirkete ödettirildiği belirtildi.


Kod adı Hasan
İddianamede, İpek ailesinin sahibi olduğu Marmaris’teki Angel’s Peninsula adlı otelde FETÖ’cü birçok ismi ağırladığı vurgulandı. Bu kişilerin masraf giderlerinin ise Koza İpek Holding’e ödetildiği belirtildi. Ağırlanan isimler arasında eski futbolcu Hakan Şükür, eski savcı Zekeriya Öz, tutuklanan işadamı Verdal Hosta, şovmen Atalay Demirci, eski emniyet müdürü Kadir Ay, Tarık Toros, Erhan Başyurt, Mehmet Katırcı ile Boydak ailesi üyelerinin olduğu kaydedildi. FETÖ’nün firari savcısı Zekeriya Öz’ün 30 Haziran ile 5 Temmuz 2013 tarihleri arasında ailesi ile birlikte otelde kaldığının tespit edildiğine yer verilirken, Öz’ün “Hasan Sezer” ismini kullandığına dikkat çekildi. 33 bin 881 TL’lik otel ücretinin ise yine Koza Holdinge fatura edildiği kaydedildi. Eski Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay’ın ailesi ile birlikte yaptığı tatilin ücretinin ise 15 bin TL olduğu ve yine holding tarafından karşılandığı faturalarla tespit edildi.

#FETÖ
#TMSF
#Akın İpek
il y a 7 ans